„Fejezzék be a vádaskodást” – reagált a kormány a Független Benzinkutak Szövetségének közleményére

2024. május 14. 11:22

A Nemzetgazdasági Minisztérium számítása szerint a benzin árát nagyjából 6, a gázolaj árát 8 százalékkal csökkentették az elmúlt hónap során.

2024. május 14. 11:22

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Független Benzinkutak Szövetsége (FSZB) hétfői közleményében bírálta a kormány adópolitikáját, szerintük veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő családi vállalkozások. A válaszra nem kellett sokat várni: kedden reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium, és felszólították a szövetséget, hogy fejezze be a vádaskodást. A családok védelme érdekében a kormány számítása szerint a benzin árát nagyjából 6, a gázolaj árát 8 százalékkal csökkentették az elmúlt hónap során – írta meg az Index.

Az FBSZ szerint adóreformra van szükség

„Veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások” – írta hétfői közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ). Majd kiemelték, hogy ennek okai „a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon.”

Az üzemanyag literárának nagyjából ötven százaléka adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére – olvasható a közleményben. Az FBSZ szerint az adórendszer reformjára van szükség. 

Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium

Nem kellett sokat várni a kormány válaszára. Nagy Márton tárcája kedd reggel felszólította a Független Benzinkutak Szövetségét és annak elnökét, Egri Gábort, hogy a családok érdekeit szem előtt tartva fejezze be a vádaskodást. A Nemzetgazdasági Minisztérium arra is kitért, hogy a háború és a háborús árak jelentős terheket rónak a családokra.

Valós megoldást a béke jelentene, de addig is a kormány arra törekszik, hogy a háborús árakat visszaszorítsa.

–írták a közleményben.

A kormány ugyanakkor felszólította az üzemanyag-kereskedőket, önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát is. „Az ugyanis nem fogadható el, hogy kizárólag a profitot nézzék, a magyar családok érdeke az, hogy ne fizessenek többet a szomszédos országok átlagánál” – vélekedtek. A gazdasági minisztérium szerint az üzemanyag-kereskedők többsége megértette és elfogadta a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre az üzemanyagok esetében. 

A kormány számítása szerint a benzinért 38-cal, a gázolajért 52 forinttal kell kevesebbet fizetnie a családoknak áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

Azaz a kormány a benzin árát közel 6 százalékkal, a gázolaj árát mintegy 8 százalékkal csökkentette. „Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. A szövetség a családok biztonságával szemben kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik.” – összegezte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az üzemanyagárak adótartalma nem a legmagasabb Magyarországon

Magyarországon a benzin esetében 46 százalék az adótartalom, míg a szomszédos országokban átlagosan 49 százalék. A gázolaj esetében 45 százalékot tesz ki az adótartalom hazánkban, szemben a szomszédos országokban tapasztalható 50 százalékos szinttel.

Az FBSZ állításaival szemben a kormány 2010 óta kiemelten támogatja a kkv-szektort, és annak megerősítésére, hatékonyságának és versenyképességének növelésére törekszik. „Ezt szolgálja többek között a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program, az uniós források, köztük a GINOP Plusz 450 milliárd forintos kerete is, de szintén a szektor érdemi megsegítése érdekében volt érvényben a kkv-kamatstop intézménye, amely vállalatok ezreit mentette meg az ellehetetlenüléstől. Ezek a források a benzinkutak előtt is nyitva állnak” – zárta válaszát a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­­k­e­l­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­­p­u­­­n­­c­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Mindenhova
2024. május 14. 16:15
Ebből is látszik, h. totál hülyék az üzlethez. Baszki ha nem megy egy biznisz akkor nem erőlködők mint egy vérhas hanem bezárom, lehetőleg minél kisebb veszteséggel és lépek tovább.
453682
2024. május 14. 16:05
Emberek, a kibaszott átlagbéreket is nézzétek és ahhoz viszonyítsátok a 640Ft/l naftát! Egy osztráknak vagy belgának a béréhez képest egy kicsit másképpen fáj mint egy átlag magyarnak.
salátás
2024. május 14. 15:33
írországban mindeközben : https://www.theaa.ie/motoring-advice/fuel-prices/ (ez lesz az első találat googleben ) benzin : 1.849 euro teljes adótartalom 1.0117 euro (55%) érdekes látni a valóságot is ,ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!