Hoppá! Olajra bukkant a Mol Magyarországon

2024. április 30. 11:52

A friss felfedezés naponta több száz hordónyi olajat jelenthet a vállalatnak.

2024. április 30. 11:52

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

A magyar olajtársaság az OGD-vel közösen talált olajat idehaza – írta a vg.hu.

Az olajtársaság a jó hírről kedd reggel számolt be a tőzsde honlapján. A Közép-Magyarországon végzett sikeres fúrás kapcsán felidézték, hogy a Mol még 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést az OGD által korábban elnyert három kutatási koncesszióban.

A beszámolóból az is kiderült, hogy 

az új lelőhely naponta körülbelül ezer hordó kőolajat ad, 

amelyen az OGD és a Mol az 51-49 százalékos tulajdoni hányad arányában osztoznak. A Mol számára 

napi 500 hordót jelent ez a friss felfedezés,

 ami a csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százaléka.

Jelentős a magyar termelés haszna

A lap idézte az Erste elemzői kommentárját is, mely szerint a Mol jelenlegi termelése napi 90 ezer hordóegyenértékes, így ez a termelésnövekedés alig fél százaléka a csoport teljes bányászott szénhidrogén-mennyiségének. A magyar termelés haszna ugyanakkor így is jelentős, mivel nem kell kiépíteni az infrastruktúrát, amely elszállítja az olajat a közeli Dunai Finomítóba – húzták alá.

A magyar olajvállalat tavaly 3,1 milliárd dolláros EBITDA-eredményt ért el, a részvényeseknek pedig papíronként 250 forint osztalékot fizet ki. A társaság május 10-én teszi közzé az idei első három hónapról szóló gyorsjelentését – ismertette a lap.

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. április 30. 21:02
Na megint hoppá van. Hoppá de ügyes ez a mandika belekakált a bilibe. Nemsokára, 50-60év és a fenekecskéjét is már maga törli. Aztán majd jön a Winnetou korszak és akkor lesz Uff.
Obsitos Technikus
2024. április 30. 18:18
Hopszi.
Reszelő Aladár
2024. április 30. 17:54
Ezzel messze nem jutunk. De ha havonta találnának ennyit, akkor az már látszana egy idő után. Amúgy a Pannon tenger mélyén nem kellene egy csomó olajnak lenni?
2024. április 30. 17:11 Szerkesztve
Akkor mitől drágul egy nap alatt a brenyó 580-ról 640-re? Csak nem a jó hír miatt? Ejha, (hogy gyújtaná magára a MOL az összes kutat, amikor a mi zsebünkben államilag kutat)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!