Kergessük el ezt a baloldalt!

2024. február 20. 06:24

Egy demokráciában a kormányok felelőssége nagyon nagy, de senki ne gondolja, hogy az ellenzéké elhanyagolható.

2024. február 20. 06:24
null
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„Novák Katalin és Varga Judit, e két kiváló képességű és nagyszerű asszony tudta a kötelességét, és lemondott pozíciójáról. (S most már csatlakozott hozzájuk Balog Zoltán, a református egyház vezetője is, aki azt tanácsolta az elnök asszonynak, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.) Ők nem akartak kibújni a felelősség alól: tettek valamit, ami tényszerűen teljességgel elfogadhatatlan a kormány politikája szempontjából, sőt szinte tőrdöfést jelentett annak szívébe. S tudták, hogy végül is a tények számítanak, ami történt, megtörtént, nem lehet visszavonni és visszacsinálni. Ezt felfogva, meghozták a számukra személyesen legnehezebb és legfájóbb döntést: vállalták a felelősséget és megváltak hivataluktól.

Ezt nem lehet eléggé nagyra értékelni.

Ezzel a lépésükkel nekünk, akik szerettük őket és magasra értékeltük tevékenységüket, óriási áldozatot hoztak személyes életükben. Viszont az ország demokratikus működése, erkölcse és tartása szempontjából hosszú távra ható, példaértékű döntést hoztak, s ennek nagy jelentősége van.

Nem árt ezeket újra és újra felidézni, már csak a fiatalok tájékoztatása okán is! Gyurcsány Ferencnek szinte megszámlálhatatlan mennyiségű olyan ügye volt, amelynek szinte mindegyike után le kellett volna mondania, főként a cégeivel kapcsolatban. Csak címszavakat említek: Motim, Nomentana, Fittelina, sukorói telekeladás, orosz kereskedelmi kirendeltség, nem is említve a régebbi botrányait, mint az őszödi kormányüdülő, illetve a Szalay utcai parlamenti helyiség minimum korrupciógyanús megszerzése. Mi volt mindezekre Gyurcsány Ferenc végtelenül pofátlan válasza a parlamentben, amikor megkérdezték, hogy tisztességesen szerezte-e a vagyonát? Valahogy így felelt: »Mi az, hogy! Nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!« (Az Országgyűlés falai elég erősek voltak, hogy ne omoljanak össze.)

Normális demokráciában Gyurcsány Ferencnek nemcsak lemondania kellett volna, de az előre hozott választások lett volna az adekvát következmény. Ám nem lett semmi. 2011-ben hiába állapította meg a Balsai-bizottság, hogy Gyurcsány valójában terrorcselekménnyel vádolható, továbbra sem történt semmi, Gyurcsánynak esze ágában sem volt lemondani, sőt még ma is itt rontja a levegőt a magyar politikai életben.

S itt vagyunk igazán bajban ezek után: egy demokráciában a kormányok felelőssége nagyon nagy, de senki ne gondolja, hogy az ellenzéké elhanyagolható. Nem, ellenkezőleg: igazi demokráciát akkor lehet működtetni, ha a kormány mellett az ellenzék is képes a demokratikus normákat betartani. Normális ellenzék nélkül nincs demokrácia, csak féloldalas.

Nos, Magyarországon féloldalas a demokrácia ebből a szempontból.

Éppen ezért azt mondom, hogy mi, nemzetiek is tegyünk meg mindent azért, hogy egy demokratikus normákat betartó baloldala, ellenzéke legyen ennek az országnak.

Kergessük el ezt a baloldalt, persze a jogállami normák betartása mellett, és bízzunk benne, hogy e bagázs helyén megszületik lassan egy normákat betartó baloldal.

És akkor leszünk véglegesen egy következményekkel teli ország.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: FERENC ISZA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. február 20. 17:33
Gyurcsányról én még egy mondására emlékszem, amikor valami korábbi tettét felemlegették. Annyit válaszolt, hogy "az már elévült". Azaz nyilvánosan beismerte a bűnelkövetést, csak "megúszta".
mreinstand-2
2024. február 20. 13:42
“mi, nemzetiek” Csak loptátok és kisajátítottátok a titulust. A “nemzeti” érzés kisajátítói történelmi példák alapján a lehető legtávolabb vannak a “nemzeti érzéstől”. Ezt már egy közepesen felvilágosult, gimnáziumi érettségivel és átlagos intelligenciával rendelkező ember is tudja. Azt várom már, hogy mikor akartok tű bármilyen módon is bárkit elkergetni. Rögtön hazamegyek és majd megmutatom nektek, hogy járnak azok, akik a “nemzeti érzés” jegyében még egyszer bántani akarják a magyart.
galancza-2
2024. február 20. 13:21
Tamás! Viszont egyre több nem fanatikus Fidesz-szavazó fejében kezd halványulni hogy mi volt 15-25 éve,mennyire aljasak a balosok, a fiataloknak meg fogalma sincs erről. És kurva rosszul jött ez a pedosegéd-kegyelmi botrány.És jó eséllyel lesznek még botrányok,amire nincs a Fidesz felkészülve. Ideje lenne hogy hogy OV kiálljon az ország elé,és elmondja közérthetően hogy a balosoknak konkrétan programja a pedofíilia,és hogy sajnos óriási szükség van az akkumlátor gyárakra és mindenféle ipari üzemekre,stb. Rengeteg szavazó nem olvas,nem néz,nem hallgat Fideszes médiát, tehát valamit nagyon gyorsan ki kéne találni,hogy a Fidesz elérje ezeket az embereket.Nem károgni akarok,mert jó esélye van a Fidesznek a győzelemre,de nem a nagy győzelemre.Márpedig ha csak kevéssel győz júniusban a Fidesz, akkor 2026-ban sokkal nehezebb lesz nagyaránnyal győzni.Kis győzelem esetén donátovák,torotucskék külföldi segítséggel könnyen "forradalmat" tudnak kirobbantani.
galancza-2
2024. február 20. 13:11
Tamás! Igazad van,el kéne kergetni a baloldalt,de ehhez meg kéne tartani a 2022-es 3 millió szavazót. Viszont a jelenlegi Fideszes kommunikációval ez nem fog sikerülni.Nem rosszak a Fidesz esélyei a júniusi választásokon,de sajnos nagyarányú győzelemre kevés az esély.Márpedig a baloldal elkergetéséhez meg kellene nyerni a 23 megyei jogú városból legalább 16-ot,az egyéb városoknak a 70%-át,mert dzsuvapesten a Fidesz szinte biztos hogy nagyot fog bukni. bp-en a 18-35 közöttiek 80%-a ellenzéki,de sajnos vidéki városokban is 60%.A műveltnek mondható fiatalok többségének sincs fogalma arról hogy miféle aljas patkányokból áll a baloldal sok évtizede. Ez a Fidesz hibája,mert primitíven tájékoztat.A nyuggereknél sem olyan jó a Fidesz aránya,mint azt sokan gondolják.Szinte ugyanannyi nyugger ellenzéki,mint Fidesz.Ideje lenne belátnia minden Fideszesnek hogy nem azért nyer 14éve a Fidesz nagyaránnyaban mert a többség imádja őket,hanem mert annyira aljas az ellenzék. Folyt.köv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!