Boldog új év! Boldog új én!

2024. január 09. 14:16

Mindenki boldog akar lenni, de pontosan mit is jelent ez a szó valójában?

2024. január 09. 14:16
Hodász András
Hodász András
NLC

„Elindult az új év. Egy hete én is végigpörgettem az ismerősök listáját, hogy kinek írjam meg sms-ben a kötelező jó kívánságot: Boldog…! Ám itt megálltam egy pillanatra. Ki is legyen boldog 2024-ben? „Új évet” vagy „újévet” szoktunk kívánni attól függően, hogy mennyire figyeltünk a gimnáziumi nyelvtanórákon, de tényleg az évnek kell boldognak lennie? Miért nem azt kívánjuk, hogy a szerettünk, barátunk, ismerősünk legyen boldog? Nyilván tudom, hogy igazából így értjük, de vajon miért nem merjük konkrétan kifejezni abbéli vágyunkat, hogy egy számunkra fontos személyt szeretnénk boldogan látni az új évben, nem valami elvont fogalmat? Vajon tudjuk-e egyáltalán, hogy miből is áll a boldogság? Hogy mit is akarunk kívánni a másiknak?

Amióta az emberiség a földön él, talán senki sem volt, aki ne akart volna boldog lenni, mégsem tudunk megegyezni, hogy pontosan mit is jelent ez a szó valójában. Sokak szerint egy érzelem, az örömnek egy másik neve, amitől talán abban különbözik, hogy mélyebb, tartósabb. Mások szerint nem egy állapot, amit el kell érnünk, hanem egy folyamat, úgymond maga az út. Ők inkább a megelégedettség szinonimájaként használják. Lényegileg az az összbenyomás, hogy elégedett vagyok az életemmel, minden nehézség ellenére, mert a helyemen vagyok.”

Fotó: Képernyőkép

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bp1964
2024. január 10. 08:04
Ki ez a drogos faszfej?
okoskodoforumlako
2024. január 10. 08:00
Ó, a kedvenc nárcisztikus ateistám. Milyen fasza kis békepap lett volna belőle, ha az előző rendszerbe születik bele.
Fundamentalista
2024. január 09. 20:53
Hodász apuskám! (Atya már nem lehetsz) Ha kíváncsi vagy, ki a boldog, lapozd fel Máté 5:3-12-őt! Ha nem értenéd, amit ott találsz, kérdezz meg egy teológust! Nem Rita Perintfalvira vagy Iványi-Feinsilber Róbert bácsira gondoltam.
szokrejtarny
2024. január 09. 17:59
Én megértem, hogy nem érsz fel egy olyan szellemi magasságba, ahol alapvető definíciókat képes alkotni az ember, ezért jól figyelj te műanyagceleb: A boldogság az idő tagadása. Az már házi feladat, hogy megértsd, ez a definíció köti össze a keleti és a nyugati filozófiákat. Jobbulást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!