Ungváry úr, higgye el, sosem késő abbahagyni a fasisztázást!

2023. augusztus 28. 16:20

Ismét nagyot ment az Orbán-ellenes Ungváry Rudolf író, ezúttal a HVG-nek nevezte fasisztoidnak a kormányt.

2023. augusztus 28. 16:20
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Már csak ez hiányzott, egy jó kis veretes fasisztázás! Jó, legyünk pontosak: „fasisztoidozás”. Merthogy a műfaj verhetetlen veteránja, Ungváry Rudolf író egész pontosan ezt a kifejezést találta megfelelőnek alkalmazni a 2010 óta regnáló orbáni kormányzás leírására. Mielőtt azonban pontosan idéznénk, lássunk némi előzményt!

A Magyar Demokratikus Charta 2010 novemberi tüntetésén, vagyis nem sokkal azt követően, hogy Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter leszavaztak a Fideszre, a Gyurcsány Ferenc által a Kossuth térre összehívott csődületen Ungváry olyanokat mondott, hogy a „kurva anyját annak, aki az én magyarságomat kétségbe meri vonni!” Aztán a beszámolók szerint a Fidesz és az egykori nyilaspárt retorikája között vont párhuzamot, majd megengedően azt mondta, Orbán Viktor természetesen nem Gömbös Gyula, de akkor is egy „politikai szörnyeteg”, például azért, mert kimondta a szájával azt a szót, hogy „nemzettestvér”.

Részéről már akkor elhangzott: a Fidesz ki akarja vezetni Magyarországot Európából! 

De szemezgessünk még egy kicsit az „ungváryzmusok” közül, a teljesség igénye nélkül! 

Nyilasok, fasiszták, Gömbös!

Egy 2017-es írásában lényegében azt hánytorgatta fel az akkor még balos aktivistaként vitézkedő Gulyás Mártonnak, hogy ha valaki fegyverrel menne neki Orbán Viktornak, a testével védené. Ungváry kommentárja: „Az is belefér, hogy a demokrácia ellenségét is védeni kell. Talán egy nyilas politikust is ugyanígy megvédett volna az esetleges erőszak ellen 1939-ben? Vagy akkor könnyebb volt valamit felismerni?”

Lépjünk tovább!

Vajon mit tegyen egy virtigli antifasiszta író, ha az aktuális parlamenti választás előtt a Fidesszel szemben az egyik esélyes kihívó, a Jobbik legitimálása jelenti a dilemmát, alig pár évvel a zsidók listázásának felvetése után. Nos, Ungváry úr ezzel is megbirkózott:

Történelmi tapasztalat, hogy ha a bolsevista megbánja, amit tett, akkor nem bűnbánatot gyakorol, hanem azt vallja, hogy hibát követett el, és liberális, baloldali demokratává válik.

Ha egy fasiszta bánja meg, amit tett, ezt inkább bűnként, nem pedig hibaként fogja fel. Az ilyenek útja sokszor a valláshoz vezet. Arra nincs igazán tapasztalat, hogy fasiszták mélyen demokratákká válnának. Miközben a volt kommunisták között találunk ilyeneket. És én hitelt is adok nekik.

De akkor hitelt kell adnom annak is, ha netán egy szélsőjobboldali fogja ezt megtenni. Ezért is nagy feladvány a baloldali és a liberális demokraták számára, hogy mit kezdjenek a Jobbik középre húzódásával.”

Ungváry szerint a politika különleges mesterség. Nocsak! „Ugyan nem lehet erkölcs nélkül politizálni, de mérlegelni lehet. Voltak ilyen helyzetek a történelemben, amikor osztani, szorozni kellett, mit nyerünk és mit veszítünk.”

Vagyis a „bűnszövetkezettel”, vagyis a Fidesszel szemben szinte bármi megengedett – ahogy azt a néhai Heller Ágnes filozófus is kimondta.

Egy 2019-es, az újabb választási csalódást követő interjúban még meredekebb dolgokat mondott a regnáló kormánypártokra. Idézzük: „Olyan rendszerrel kerültünk szembe, amelynek aljassága felülmúlja az egykori nyilasuralmat is. Az legalább nyílt volt.” 

Ungváry Rudolf író úr olykor belecsúszik abba, hogy mindenről is kifejtse a véleményt. Ennek szellemében közölte, hogy a 2021-es Elk*rtuk című film egyenesen a Jud Süss gyökeréből fakad, szándéka szerint

nem különbözik a Goebbels megrendelésére készült hírhedt antiszemita zsánerfilmtől.

Ezt is ajánljuk a témában

Az emberevő tigris és a béke

Aztán tavaly, az MSZP-s Klikk tv-ben ezt mondta Orbánról, illetve a háborúval kapcsolatos kormányzati álláspontról: „Az emberevő tigris sem téved, ha az áldozatára tör. A béke hirdetésével egyszerűen elkendőzi a tényleges állapotot.”

Idén májusban pedig visszakanyarodott a klasszikus fasisztázáshoz. A Klubrádióban arról értekezett, hogy a két világháború közötti fasiszta beszéd demokratikusnak álcázott formájának tartja Orbán Viktornak a Budapesten tartott CPAC-konferencián elhangzott beszédét.

A magyar miniszterelnök az egyre burjánzó korrupciós botrány kapcsán ugyebár a „le kell csapolni a mocsarat” kifejezést használta, amit Ungváry nem bírt elviselni. Szerinte ugyanis „elképesztően sértő a brüsszeli mechanizmust víruskeltető mocsárhoz hasonlítani”. Végül

eljutott a balliberális vágyvezérelt, egyúttal az ellenzéket a politikai felelősség alól felmentő, 13 év óta ismeretes tételmondathoz:

„Az ilyen agresszív fasisztoid rendszerek mindig abba buktak bele, hogy egy bizonyos határon túlléptek, és ez még nem jött el.”

Íme, a legfrissebb interjú!

Mindezek tükrében a legújabb, ezúttal a HVG hetilapnak épp újabb könyvének megjelenése apropóján adott Ungváry-interjúban semmi újdonság nincs. De azért nézzünk néhány szemelvényt!

A beszélgetésből kiderül, Ungváry már 1989-ben gyanakodott Orbán Viktorékra:

„A Történelmi Igazságtétel Bizottságba Nagy Imre újratemetése előtt meghívtuk Orbán Viktort, hogy beszéljük meg, felszólal-e.

Deutsch Tamást küldte maga helyett, akinek a szemében olyan idegenkedés ült, mint amilyet egy őskeresztény érez egy zsidó láttán. Számára vagy barát létezik, vagy ellenség.

Nincs átmenet. Ez a fasiszta és kommunista szélsőjobb- és szélsőbaloldali gondolkodás lényege.”

De ez még semmi!

Ungváry: „Amikor ’98-ban a Fidesz nyilatkozatában azt olvastam, hogy „ellenfeleink idegenszerűek”, akkor nyilvánvaló volt, hogy itt egy potenciálisan fasiszta szörnyeteg bontakozik ki. Amikor 2002-ben a választást elvesztve azt harsogta világgá Orbán, hogy „a haza nem lehet ellenzékben”, megalkottam a társadalmunkra a fasisztoid mutáció fogalmát.” 

Vagyis a balliberális szellemi hátország egyik tartópillére, az ünnepelt író évtizedek óta nem tartja a demokratikus rendszer tagjának a Fideszt, illetve a jobboldalt, mondván, az egy „fasisztoid mutáció”. Innentől kezdve pedig számára teljesen elfogadhatatlan, nem lehet vele szemben érvelni, nem lehet vele vitatkozni, pláne nem együttműködni. Ismerős?

Ungváry okfejtése egy magát európai liberálisnak tartó értelmiségi agymenése, ami azonban a politika szintjén is megjelenik.

Bizony, a DK-nál, aminek elnöke, Ungváry egykori tüntetőtársa, akit az író már a tavalyi kampány idején is az ellenzék valódi vezérének tartott, vagyis Gyurcsány Ferenc az áprilisi bukta után meghirdette a teljes és totális szembenállás politikáját. 

Ungváry: 

Egy fasisztának, kommunistának a szememben akkor sincs igaza, ha történetesen igaza van. Ugyanez vonatkozik a mai rendszerre.”

Persze az író szerint Orbánék nincsenek egyedül, egy szellemiséget képviselnek. „Az emberiség csakis katasztrófákból tanul, de ez a tudás a következő nemzedékekben már elenyészik. Ahogy az emlékezet pusztul, feltámadnak ugyanazok, akik egyszer már majdnem a sírba vitték az egész kultúránkat, és félő, hogy az egész euroatlanti társadalmat – egy időre – visszavezetik az őserdőbe.”

És végül jöjjön némi rettegés a könyvpiac kapcsán. A HVG újságírója megkérdezi, a Jelenkor kiadó szerzőjeként aggódik-e a Libri tulajdonosváltása miatt. A válasz: „Ez a rendszer az első őse bukásából tanulva alakváltoztatott, láthatatlanított formában támadt fel újra. A klasszikus fasizmus mutációja: fasisztoid. Nincs – még – rá immunválasz. Most éppen a könyvkiadást próbálja totálisan birtokba venni. Lassan, megállíthatatlanul, ahogy a csillag megy az égen.”

Önellentmondás a javából

Bár Ungváry úrnak egyetlen okfejtésével sem értünk egyet, bátran mondhatom, nem akarok egy olyan országban élni, ahol – akárcsak Krúbi vagy bárki – nem fejtheti ki nyilvánosan a gondolatait, akár jegyzetek, interjúk, beszédek vagy éppen könyvek formájában. És hát rögzíthetjük: ebben a „fasisztoid mutációban” Ungváry úr ezeket mind megteheti.

Pedig ha mindaz igaz lenne, amit a zsinórban negyedszer kétharmaddal megválasztott kormányra, illetve a magyar államra ráolvas, nem tehetné.

Ergo saját ténykedése az élő bizonyíték arra, hogy amit állít, nem igaz.

Nem a „rendszerrel”, valójában saját magával és a magyar választópolgárral áll vitában ő, illetve a hasonlóképp gondolkodók.

Mi csak egyet javasolnánk: sosem késő abbahagyni a fasisztázást!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2023. augusztus 29. 11:57
Teljesen indokolatlan Ungváryt írónak titulálni, semmi említésre méltót nem írt.
alexandrosz-2
2023. augusztus 29. 06:27
Ez is csak egy sehonnai, hazátlan bitang zsidó. Ráadásul kommunista is.
bayern65
2023. augusztus 28. 21:08
Egész életében a származására hivatkozva élősködött a társadalmon! Elég volt! Vonuljon vissza,vagy ússzon egyet a balcsiba Ungváry úr
llnnhegyi
2023. augusztus 28. 20:18
Rudi bácsi! Kapja be Hadházy Ákos lófaszát! Írja meg az élményeit,vén szarkavaró!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!