Orbán: Mi nem vagyunk nagyhatalom, mégis igényt tartunk az önálló külpolitikára, és ezt mások is fogadják el!

2023. december 04. 18:38

A miniszterelnök elárulta, hogy mi a magyar soft power lényege.

2023. december 04. 18:38

Konferenciával ünnepelték a Magyar Külügyi Intézet megalapításának 50. évfordulóját. A rendezvényen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is – számolt be róla az Origó. 

A kormányfő bejelentette, hogy az Intézet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül a politikai igazgató segítségével a miniszterelnök munkáját segíti.

„Mindez a régi világ helyreállítása. Amikor Magyarország szuverén és önálló külpolitikát folytatott, akkor a külügyek vezetése mindig miniszterelnök központú volt” – fogalmazott. 

A miniszterelnök szerint a hagyományokhoz való visszatérés értelmes reflex. Hozzátette, Magyarországot a történelem arra ítélte, hogy ambíciózusabb célt tűzzön ki maga elé, mint ami méretéből vagy gazdasági erejéből következne.

Az ilyen országok nem engedhetik meg maguknak, hogy lemondjanak a külkapcsolatokban rejlő dinamikus erőről – mondta. 

Mi nem vagyunk nagyhatalom, mégis igényt tartunk az önálló külpolitikára, és ezt mások is fogadják el!”

 – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint azon országoknak, amelyek nem rendelkeznek jelentős erővel, radikálisnak kell lenniük, vízióval kell rendelkezniük.

A kormányfő szerint a magyar soft power lényege, hogy a nyílt és egyenes beszéd miatt képesek vagyunk szövetségeket kötni a különféle ügyek mentén. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy évszázados távlatban sem volt olyan aktív a magyar külpolitika, mint napjainkban, amit

intenzív nyugati kapcsolatok, dübörgő keleti és déli nyitás, és nem pedig elszigeteltség jellemez. 

A miniszterelnök leszögezte: a magyar külpolitika nemzeti érdek alapú. Ez a külpolitika egyesíti magában az érték és az érdek alapú külpolitika legjobb részeit – fejtette ki. Hozzátette,

a nemzeti érdek alapú külpolitika sohasem lehet dogmatikus.

Minden helyzetben fel kell ismernie, hogy mi a nemzeti érdek. A nemzeti érdek alapú külpolitika folyamatos alkalmazkodást vár el az azt alkalmazóktól. A külügyi intézetnek e külpolitika intellektuális alapjainak a kialakításában kell segítenie – tette hozzá.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

ecfr.eu

Idézőjel

A feladat nem kicsi, és a jóléthez vezető út most talán nehezebb, mint valaha.

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 05. 12:47
Érték nélküli,gerinctelen,tolvaj. A nemzet szégyene. 🤮
lájkbajnok
2023. december 04. 21:26 Szerkesztve
„a Magyar Külügyi Intézet megalapításának 50. évfordulóját.” Jól számolom, hogy ez a jeles esemény Kádár atyánk regnálása alatt történt? Akkor van mit ünnepelni. Akkor is az USA és a nyugat volt a legfőbb ellenség.
lájkbajnok
2023. december 04. 21:23 Szerkesztve
„Konferenciával ünnepelték a Magyar Külügyi Intézet megalapításának 50. évfordulóját. A rendezvényen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is – számolt be róla az Origó.” Mekkora duplanullás esemény ez a világpolitikában, ezt nehéz szavakba foglalni.
JohnnyFirpo77
2023. december 04. 21:07 Szerkesztve
letsgobrandon-2 - JohnnyFirpo77 2023. december 04. 20:08 "A keresztény filippínókat nem akarod leszopni ?" "te mi a faszról beszélsz majom... nem mi vagyuk az összes üldözött seggfej anyukája" Figyelj csak, te szitkozódó frusztrált proli, nem rám légy mérges; én csak azt kérem számon ezen az álkeresztény fehér galléros bűnszervezeten, amit beígértek a parasztnak. Menczer Tompika egy leégett kereszt kapcsán adta elő nemrég a keresztény védő hazafit, a kormány pedig külön államtitkárságot tart fenn - gondolom nem kevés közpénzből - az üldözött keresztények megsegítéséért. Pártod és kormányod a keresztény identitásával és a külföldi keresztények megvédésével pózol már mióta, és te majmozol engem? Mondd már, te valami retardált idióta vagy, aki azt sem tudja, hogy mi történt itt az utóbbi 13 évben? Hogy mivel hülyítenek itt nap mint nap? Vagy esetleg egy felképelni való végletekig pofátlan, gerinctelen, gátlástalan, cinikus fideszjobbágy? Utóbbira tippelek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!