Egymásnak ugrott Vona, Puzsér és Márki-Zay Péter, hogy kiderüljön: ki az „áruló” az ellenzékben

2023. november 19. 15:16

Két és fél órás vitát folytattak az ismert megmondóemberek, mutatjuk, mire jutottak.

2023. november 19. 15:16
null

A beszélgetés kezdetén Márki-Zay Pétert rögtön azzal szembesítették, hogy mit gondol korábbi kijelentéseiről, miszerint a vele szemben ülő Vona Gábort a Fidesz indította ellene.

Márki-Zay: Vona Gáborék indulása a Fidesznek jó

Márki-Zay közölte: fenntartja, hogy Vona Gáborék elindulása a Fidesznek jó. Vona szerint viszont figyelni kell arra, hogy ki milyen mondatokat mond, és szerinte majd a munkájuk és a programjuk bizonyítja, hogy Márki-Zaynak nincs igaza.

Puzsér erre visszakérdezett: vajon Márki-Zay indulása nem a Fidesznek jó? A hódmezővásárhelyi polgármester úgy válaszolt: ő úgy gondolja, hogy nem. További monológjában Márki-Zay Péter kifejtette, hogy korábban kérdés volt számára, hogy ostobának vagy árulónak tartsa Vona Gábort – és nem tartja ostobának. Vona itt beleszólt: „Akkor tehát árulónak tartasz”. Majd megjegyezte, hogy szerinte nem árulózni kell egymást, hanem alternatívát kell képezni a NER-en belül, és ki kell lépni az „Orbán vagy Gyurcsány” paradigmából. Új mozgalmával ő ezt szeretné elérni.

Puzsér: Vona és Márki-Zay Péter a „magyar Donald Tusk” szerepéért indult

Csakhogy Puzsér szerint Vona és Márki-Zay Péter egyaránt a „magyar Donald Tusk” szerepéért indult. Azért, hogy olyan szavazókat szólítsanak meg, akiket szerinte a Fidesz elhagyott.

Puzsér szerint viszont pont ez Orbánék érdeke, hogy ezek az erők egymással szemben induljanak el.

Mire lesz jó az EP-választás?

Vona szerint az EP-választás arra lesz jó, hogy a választók megtizedeljék az ellenzéki kínálatot, vagy legalábbis harmadolják. Úgy látja:

az ellenzéki pártok az összefogás mögé rejtőztek, mert tisztában vannak azzal, hogy alkalmatlanok a kormány leváltására.

Az EP-választás viszont egy verseny, és legyen szabad piac, a választók pedig dönthetnek a kínálatból.

Vona: Gyurcsány érti a politikát

A vita egy pontján aztán

Vona Gábor Gyurcsány Ferencet is méltatta, mondván: ő érti a politikát. 

Mint a politikus fogalmazott: Gyurcsánytól tudja, hogy ő nap mint nap a pártja és a politikai közössége apró-cseprő ügyeit intézi, problémákat old meg, szervezi a mozgalmát. Vona szerint sok ellenzéki politikus nem csinálja ezt.

Puzsér: Orbán csapdába vezeti az ellenzéket

Puzsér szerint azonban Gyurcsány és Orbán egymás antitézisei, és olyan politikai erőnek kell kinőnie, amely különb, mint Orbánék, és más alapokon kell politikát felépíteni, nem olyanon, ami vagy Orbán, vagy Gyurcsány rendszerébe vezet vissza. Eközben Orbán csapdába vezeti az ellenzéket, amely ingerültségi versengést folytat, hogy melyikük gyűlöli jobban és hangosabban Orbánt, de ezzel nem lehet legyőzni Orbánt, ez csak egy reality verseny.

Puzsér később feltette azt is: jó lenne megfogalmazni, mi a baj Orbán rendszerével. Kérdés szerinte, hogy mi az, ami most van.

Puzsér szerint korrupció 2010 előtt volt,

azóta viszont egy több száz éves rendszer, egy feudális rendszer épül vissza, ahol a hűségével fizet a klientúra a legfőbb hűbérúrnak, Orbán Viktornak az adományokért.

Márki-Zay: Ungár is „áruló”

A beszélgetés végén aztán újra Gyurcsány Ferencre terelődött a szó. Puzsér szerint a Momentum eredetileg értette a Gyurcsány-problémát, aztán mégis összefogtak vele, most viszont Donáth Anna mintha újra felismerné a problémát és karanténba akarná zárni. Ungár Péter viszont épp, hogy Gyurcsány benntartása mellett kardoskodik.

Kiderült: Márki-Zay Péter Ungár Pétert sem tartja ellenzékinek, szerinte Ungár is „áruló”.

MZP szokta kritizálni Gyurcsány Ferencet, de a 17 százaléknyi szavazójáról nem lehet nem tudomást venni, és nélkülük alapvetően nem tud győzni az ellenzék.

Vona: 2018-ban a Momentumnak megvolt a momentuma

Vona Gábor elmondta: 2018-ban többek között azért mondott le és távozott a politikából is, mert látta jönni az összefogást, amivel nem értett egyet, és nem is akart benne részt venni. Szerinte az idő igazolta az álláspontját.

Vona úgy látja: az összefogás célja a mostani ellenzék leválthatatlanságának a megteremtése volt, valamint közölte, hogy szerinte 2018-ban a Momentumnak megvolt a momentuma, 

hogy a teljes baloldali, liberális elit támogatásával, a sajtó és a külföld támogatásával ők lépjenek elő a vezető ellenzéki pártnak, de egy évre rá, az önkormányzati választás előtt mégis az önkormányzati helyekért összefogott a többi ellenzéki párttal, megijedt a saját momentumától. Vona Gábor szerint jó lenne valamikor az ellenzéknek egyszer Gyurcsány Ferenc nélkül nekifutnia a választásnak.

A teljes beszélgetést itt lehet megtekinteni:

Nyitókép: részlet a vitából

 

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2023. december 17. 19:55
A hugyos Fleto nélkül nyernének. Mert a húgyos Fletot jobban utálják mindennél
Syr Wullam
2023. november 20. 10:45
Kávét!!! :-)))
Agricola
2023. november 19. 22:48
Puzsér szereti dagályos dumával felkelteni az érdeklődést, nem törődik azzal sem ha szövegének nincs semmi értelme. Ezért eresztette el ezt a mondatot is: "egy több száz éves rendszer, egy feudális rendszer épül vissza"
Agricola
2023. november 19. 22:42
Vona nem figyelt oda, amikor az általános iskola alsó tagozatán számtanra próbálták tanítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!