Egy napja maradt, hogy kiélvezze az októberi nyarat

2023. október 13. 10:41

Szombaton még 26 fok lesz, másnapra 15 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

2023. október 13. 10:41

Eddig igazán nem panaszkodhatott az, aki imádja a vénasszonyok nyarát, vagy talán pc-bb azt mondani, hogy az indián nyárt (bár Amerikában már ez sem biztos), hiszen szinte egész szeptemberben és október eddigi részében is rendkívül kellemes volt az idő. Emellett az átlagosnál szárazabb volt ez a másfél hónap: míg az elmúlt 30 évben szeptemberben átlagosan 59,1 milliméter eső esett, idén mindössze 36,5 milliméter. Legkevesebb eső az ország középső felében áztatta a földeket, volt olyan hely, ahol 10 milliméter sem volt, de a csapadékosabb területeken is csupán kisebb körzetekben fordult elő 60 milliméternél több.

A Köpönyeg szerint ma, pénteken is jóval 20 fok fölé kúsznak fel a hőmérők (már nem higany)szálai, holnap, szombaton pedig egy-két fokkal még melegebb lesz, bár a 30-35 kilométer/órás szél kissé ront az élvezeti értéken.

Forrás: Köpönyeg

Fronthatás nem jellemző, a délutáni felmelegedés azonban kissé megviselheti az arra érzékenyeket, náluk enyhe tünetek – fejfájás, fáradékonyság, álmosságérzet, továbbá a fizikai és szellemi teljesítő képesség romlása, vérnyomás-ingadozás – jelentkezhetnek, a reggeli órákban érezhető hideg miatt pedig ízületi fájdalmak alakulhatnak ki.

De másnap, vasárnap ráébredünk a keserű valóságra, 10-15 fokkal esik vissza a hőmérséklet, 

tehát nagyjából az évszaknak megfelelő lesz az időjárás, több helyen eső is várható. S hasonló értékeket mutatnak a hőmérők csütörtökig, de a következő hétvégén pár fokkal tovább hűl az idő. Így érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy visszavonhatatlanul itt van a hűvös, esős, nyálkás ősz.

Ez az idő pedig kedvez a megfázásoknak, a különböző vírusok terjedésének. Bár a szezonális megbetegedéseket az immunrendszer általában magától legyőzi, szükség lehet a szervezet kisebb támogatásra, megfelelő táplálkozásra, vitaminok szedésére vagy baj esetén a megfelelő lázcsillapításra, de a náthát sajnos ebben az esetben is csak nehezen ússzuk meg.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 13. 10:58
Nekik is egy napjuk maradt: https://www.origo.hu/nagyvilag/20231013-elsopro-tamadasra-keszul-az-izraeli-hadsereg-indulhat-szarazfoldon-is-az-offenziva.html?utm_source=mandiner.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_k_07
need-info
2023. október 13. 10:53
Még egy pár év és pálmafák veszik majd körbe a Balatont. Nem lenne rossz látvány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!