A szemétdombról jelentjük

2023. szeptember 04. 20:37

A magyar oktatásügy valamiért hagyományosan vonzódik a falra festett szentenciákhoz.

2023. szeptember 04. 20:37
Óvoda, Orbán Viktor
Dési János
Dési János
Klubrádió

„A magyar oktatásügy valamiért hagyományosan vonzódik a falra festett szentenciákhoz. Nyilván jópáran úgy gondolják, ha felírják a falra, hogy légy jó, akkor a gyermek ezt napra nap elolvassa és jó lesz – bármit is jelentsen ez. »Zsebkendőbe köhögj, tüsszögj« és máris nem csulázik a földre.

Egy időben a napközis tanító nénik imádták kivágott betűkből felszögelni a falra, hogy »dolgozni csak pontosan szépen, ahogy csillag megy az égen, úgy érdemes« – József A.

És azt csak később, nagyjából felnőtt korom küszöbén tudtam meg, hogy József A. nem volt tökkelütött, hogy effélét írt volna le, ugyanis nevezett rész így kezdődik: »Ne légy szeles, /Bár munkádon más keres-…« – ami kétség kívül árnyalta volna a világképemet, ha már a 2.b-ben szembesülök ezzel. Más keres azóta is rajtam.

Abban az átkos, pangó kádári világban a mi osztálytermünk falára azt szögeztük ki – mert akkor is valamit muszáj volt –, hogy »Nem a kakas szavára kezd viradni, De a kakas kiált, merthogy virad.«

Igen, így egy r-rel. A beérkező tanerők, amikor először szembesültek ezzel a luciferi idézettel (még jó, hogy tőle idéztünk, azért kis ellenállás szorult belénk), akkor gyorsan, határozottan és elég nagyképűen megjegyezték, hogy a virrad az két r és javítsuk ki iziben.

Csak az iskola kedvenc magyar tanárjával Marilin nénivel fordult elő, hogy amikor elolvasta, bólintott, és csendesen megjegyezte, hogy mi milyen okosak vagyunk és tudjuk, hogy azért egy r-rel kell írni itt virrad szót, mert verstanilag Madách csak így tudta ezt megoldani.

Majd részletesen megbeszéltük, hogy az úgynevezett helyesírás – amelyből én kis híján megbuktam – meglehetősen viszonylagos dolog. És a merev szabályoknak semmi értelmük nincs, hiszen az élet – s így a nyelv és a helyesírás is – változatosabb, mint egy merev szabály.

Akkor még akad idő arra, hogy egy tanár értelmes dolgot is mondjon a tanítványainak, már ha ő maga elég értelmes volt ahhoz, hogy ezt megtegye.”

Nyitókép: Dömötör Csaba Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2023. szeptember 09. 07:47
Kicsit idegesítő, mikor ilyen húgyagyú megmondó emberek, azt írják " a magyarok" ilyenek meg olyanok. A feliratok készítése, idézetek felírása, mindenhol jelen van, amióta az ember írni tud. A szocializmusban jellemző munkavédelmi táblákat elég bugyutának tartottam mindaddig, amíg nem láttam a nyugati cégek hasonló tábláit. Azokhoz képest a magyar feliratok irodalmi alkotások.
ipolypart2
2023. szeptember 06. 07:54
Ott laktok? akkor értem.
jagdpancer
2023. szeptember 05. 18:28
Ez ugye a Klubrádió ? De ott még szar is van..
redford-2
2023. szeptember 05. 17:29
Haver! Ha te is belátod, hogy a munkahelyed egy szemétdomb, akkor: no cemment....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!