Kastélyt adnának el Karácsonyék, alacsonyabb áron, mint amennyiért másfél éve árulták

2023. augusztus 15. 22:02

Az épület leégett, sokáig nem tartották karban, rengeteg mindent elloptak belőle, nagy bevétele tehát nem származik belőle Budapestnek, de Karácsonyéknak minden fillérre szükségük van.

2023. augusztus 15. 22:02

Felettébb érdekes hirdetés jelent meg az ingatlan.comon. A fővárosi vagyonkezelő ott (is) árulja a budapesti önkormányzat tulajdonában álló kéthelyi Hunyady-kastélyt. Nyilvános, kétfordulós pályázati árverésen döntenek, a pályázat beadási határideje a hónap vége. Az egykori szociális otthon – amely jelenleg használaton kívül van – telekterülete több mint 116 ezer négyzetméter, az épület nettó alapterülete, a Hunyady-kastély 3 668, a melléképületek – gazdasági épületek, garázsok, pavilon, porta, műhely – bruttó alapterülete összesen: 2 064 négyzetméter. Az ingatlan minimális vételára: 222 millió forint plusz áfa, azaz 281 millió 940 ezer forint.

Ezt is ajánljuk a témában

Forrás: ingatlan.com

Ám nem most akarja először dobra verni a főváros ezt a Somogy megyei kastélyt, amely Kéthely külterületén, Sáripusztán található. 2021 decemberben is meghirdették, akkor nagyon kicsivel magasabb, 

223 millió forint plusz áfa volt a kikiáltási ár, 

de gyaníthatóan nem akadt vevő, ezért kell újra áruba bocsátani. Ha azt vesszük, hogy azóta meglehetősen magas Magyarországon az infláció, s ha nem is olyan mértékben, de az ingatlanpiacon is emelkedtek az árak, akkor nem tűnik túl jó üzletnek az ingatlan áruba bocsátása; bár Karácsony Gergelyék állítása szerint Budapestnek nagy szükség van bevételekre, ráadásul meglehetősen hányattatott sorsú épületről van szó.

A kastélyépület barokk eredetű, a nyugati szárnya 1760-ban, az épület fő része és a keleti szárnya 1912-től 1920-ig épült. Átélte a II. világháborút, amely alatt sebesültkórházként működött, ezután gabonaraktár és istálló volt. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a Magyar Államtól kezelési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg, ekkor költöztek be az első gondozottak. 1993-ban került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába.

Molnár Balázs, Kéthely polgármestere a sonline portálnak akkor azt mondta, 

1986-ban a felújítási munkák közben a kastély körülbelül kétharmada leégett,

 ezután majdnem három évtizedig semmi sem történt az ingatlannal. Folyamatosan romlott az állaga, ami mozdítható volt, azt ellopták, ezután elkezdték őrizni a területet. S állagmegóvási munkát is végek a kastélyon, több helyen is megszüntették a beázást, az ablakokat pedig bedeszkázták. Néhány évvel azelőtt egy helyi vállalkozás a Kisfaludy-program keretében pályázott arra, hogy felújítsa az épületet és egy kastélyszállót alakítson ki belőle. Az üzlet azonban nem jött össze, a vállalkozás nem nyert a pályázaton.

 

 

Nyitókép: ingatlan.com

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mankel
2023. augusztus 16. 08:35
Egyrészt az ingatlan árak alapvetően csökkentek. Főleg vidéken. Az ingatlan áraknak 0 köze az inflációhoz... sokkal inkább az alapkamathoz minél magasabb annál olcsóbbak az ingatlanok. Másrészt komolyan azért megy a sivalkodás mert el akarnak adni Pestről egy Somogyi, nem használt pusztuló kastélyt? 2 napja volt a egy cikk arról, hogy magánkézbe kell adni a kastélyokat, hogy ne pusztuljanak. Na végre egyetértés van a kormány és az ellenzék között. De ha a Fidesz csinálja jó ha az ellenzék rossz..
gekk
2023. augusztus 16. 08:10
Pedig közpénzből felújítva odaadhatták volna ingyen vmi orbitcsicskánsk. Ugyeugye ostobs szoponcok....
files32
2023. augusztus 16. 07:59
Lézer Jankó meg ingyen osztogatta.
Y-RMAN
2023. augusztus 16. 06:41
No mégegy ingatlan hirdetés. Már gyanítom, hogy itt szerződés van valamelyik ingatlan céggel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!