Furcsa trendek körvonalazódnak a hazai üdüléseknél

2023. augusztus 13. 15:08

A szakértők szerint két úti cél pörög nagyon a szezonban: a luxusszálloda és az olcsó, retró helyek.

2023. augusztus 13. 15:08
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A nyári üdülés során rendszerint a Balaton kap kulcsszerepet, nincs ez másként idén sem, már a nyár eleje óta gőzerővel ment egyik-másik oldalról a kampány, hogy a Balaton ilyen vagy olyan. Bár még van szűk három hét hátra az idei szezonból, lassacskán lehet következtetéseket levonni, hogy milyen is volt a szezon. Bár sokan harsogták, hogy mennyire nincs vendég a Balatonnál, lapunk úgy értesült, amellett, hogy vannak olyan balatoni hotelek, akik még júliusban is csak 33 százalékos foglalási szinten álltak, látni olyat is, ami már 70-80 százalékos kihasználtságon van, utóbbiak az ismert szállodalánchoz tartozó egységek.  

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz veled, balatoni nyár?

Félmillió alatt nem jön ki egy kerek balatoni családi vakáció. Az alsó középosztály számára a balatoni nyaralás költségei már túl vannak a lélektani határon.

A legtöbbünknek a nyári, belföldi turizmus során a Balaton jut eszébe, azonban érdemes megnézni, hogyan teljesítettek a vidéki szállodák. Gondolná az ember, hogy egy olykor nagyvárostól távol lévő wellness-szállodába csak ősszel/télen jár az ember, de ez mint kiderült, nagyon nincs így. 

Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője a Mandinernek elmondta, hogy az elmúlt néhány hétben kezdett igazán erősödni a last minute foglalási kedv, de ezek a hétvégékre érvényesek, melyek zömében egy vagy két éjszakára szólnak. 

A hosszabb tartózkodású nyaralások nem jönnek olyan ütemben, mint tavaly”

– ismertette.

A legnagyobb hazai foglalási oldal szerint a hazánk keleti felén lévő partnereik irányából nem érkezett panasz, a hajdúszoboszlói, gyulai és cserkeszőlői szállodák jó hatásfokkal üzemelnek, bőven van náluk vendég. Kelemen Lili elárulta, egyre több helyről hallják azt, hogy nyílik az olló, vagyis a magas kategóriás szálláshelyek és az olcsó retrók mennek jól. A Szállás.hu adatai alapján a szállástípusok közül a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki, közülük is az apartman a legkeresettebb (32%). Tudatták, hogy ez az előző években is hasonlóan alakult.

A hoteleknél egyébként közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektor esetén 18,5 százalékos a visszaesés.

Nem lehet hátradőlni

A szóvivő lapunkkal közölte, hogy bár vannak olyan hétvégék, melyek telítve vannak, országosan azért sajnos az látszik, hogy összességében a Szallas.hu leadott foglalások alapján szinte mindenhol csökkenés tapasztalható a nyári leutazásra szóló foglalások darabszámában. A Szállás.hu adatai szerint vidéken főleg azok a partnerek lehetnek elégedettek, akiknek a magyar vendégkör mellett bejáratott beutazó vendégköre is van, akik az idén kieső belföldi utazók költéseit pótolják.

Ezt is ajánljuk a témában

Szinte minden második magyar a Balatonnál nyaral – mutatjuk, idén mikor érdemes utazni!

A tanév befejeztével az elkövetkező 10-11 hétben nyaralók százezrei veszik célba a Balatont. Sokak számára azonban a főszezont jellemző tóparti tumultus már túl van a még elviselhető méretű tömeg határán. A turisztikai statisztikák áttekintésével annak néztünk utána, mikor mennyien keresik fel a magyar tengert, és mikorra érdemes időzíteniük az utazásukat azoknak, akiket zavar a sokadalom.

A szakértők szerint a belföldi turizmus a jó hírek ellenére sem lélegezhet fel, hiába kisebb léptékű a visszaesés azoknál a szállásadóknál, melyek nem szállodák, hanem panziók vagy más jellegű egységek. A Szállás.hu szerint a turizmusban kiemelkedő az egymásrautaltság, a multiplikátor hatás, ami legegyszerűbben azt jelenti, hogy a turista által elköltött pénz hányszor kering az ország gazdaságában. 

Ha például egy hotel vendégköre vagy akár egy település nagy szállodáinak vendégköre csökken, az hatással van a térség gyógyfürdőjének, vendéglátó egységeinek és turisztikai attrakcióinak forgalmára is”

– mondta lapunknak a Szállás.hu szóvivője, aki szerint ha csökken a költés a helyi éttermekben, az éttermek tulajdonosai is kevesebbet költenek mind az üzemeléshez szükséges beszerzésre, mind a saját privát vásárlásaikra, így a vendégéjszakák számának csökkenése jelentős bevételkiesést okoz a magyar turizmusnak és a gazdaságnak egyaránt. Régiónként lebontva a legnépszerűbb városok az idei nyáron Budapest, Esztergom, Siófok, Tiszafüred, Hajdúszoboszló, Eger, Pécs, Gyula, Zalakaros és Gárdony voltak. 

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 16. 01:47
Mc Fucker, anyád jól érezte magát az idén is a Rákóczi téren? Hja, az a jó levegő....
Kozmosz
2023. szeptember 16. 01:43
Nincs ebben semmi csodálatos.
dzso bacsi
2023. augusztus 13. 17:28
"A hoteleknél egyébként közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektor esetén 18,5 százalékos a visszaesés." "Kanyarban előzünk."
Kovács Ubul
2023. augusztus 13. 15:41
Nem kötelező itthon nyaralni: "Miközben a Valton-Sec Zrt. a kormánypárt kedvenc őrző-védő cégeként sorra nyeri a közpénzes megbízásokat, a résztulajdonos-vezérigazgató Bessenyei István és Instagram-sztár felesége, Sarka Kata nyilvános adatbázisok tanúsága szerint tengerparti luxuslakásra és helikopterre is szert tett az Egyesült Államokban."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!