Így segít az üldözött keresztényeknek a Hungary Helps program

2023. május 22. 15:05

Az egész világon segíti a keresztényeket a Hungary Helps program. A pápa is megköszönte a magyaroknak az üldözött keresztényekért tett segítséget, kiemelve a Szíriában és Libanonban nyújtott magyar támogatást.

2023. május 22. 15:05
null

Magyarország 2016 óta

számos módon segítette a nehéz helyzetbe került különböző keresztény közösségeket a világ körül.

Több városban is keresztény otthonok újjáépítését támogatta hazánk – ide keresztények is visszatértek, külföldi migránstáborokból is.

De hol segít a jövőben a keresztényeknek Magyarország? A szíriai földrengés után hogyan segítik helyi a keresztényeket? És eközben véres keresztény üldözés van jelenleg Szaharától délre – itt miként növelik a támogatásokat, amelyek egy esetleges népirtásban segíthet a helyi közösségek megőrzésében?

Az egész világon segíti a keresztényeket a Hungary Helps program

A Hungary Helps idei híreiből kiderül: a Programon keresztül idén 25 országban, 1,4 milliárd forint értékben támogat Magyarország olyan programokat, amelyek segítik a közösségek helyben maradását. A program illetékesei szerint az elmúlt években sikertelen volt az a stratégia, amely arról szólt, hogy „hozzunk mindenkit Európába”. Ehelyett mindenkinek a lakóhelyén kellene segítséget nyújtani abban, hogy otthon tudjon maradni.

Március végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelentette be: a magyar kormány összesen 47 tonnányi segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjainak. 2023. március 28-án 6 kamion indult útnak a trieszti kikötő felé, majd onnan az adományokat hajóval juttatták tovább az érintett szíriai területekre. A szállítmány aggregátorokat, meleg ruházatot, orvosi védőfelszereléseket és egyéb egészségügyi eszközöket tartalmazott. A magyar kormány fontosnak tartotta, hogy a nehéz helyzetben levő északkelet-szíriai térségben élő embereknek is segítséget tudjon nyújtani ezen időszak átvészelésében.

A keresztények üldözése jelenleg Afrikában a legsúlyosabb:

Nigériában minden második órában meghal egy keresztény a hite megvallása miatt.

A tavalyi évben ez több mint 4650 keresztény halálát jelentette, 2022-ben pedig eddig már több mint 1900-an vesztették életüket az országban. Az erőszak mögött szélsőséges iszlamista szervezetek, a Boko Haram, a Nyugat-afrikai Iszlám Állam és a fulani pásztortörzsek állnak, amelyek együttműködnek egymással. Ezek a terrorszervezetek a kereszténységre eredendően üldözendő, a nyugattal szoros kapcsolatot ápoló vallási szerveződésként tekintenek, ezért gyakran támadnak meg templomokat és olyan falvakat, ahol a keresztények vannak többségben.

Tavaly a nigériai Owo városában történt terrortámadás keresztények ellen, mely során legalább ötven, pünkösdöt ünneplő katolikus hívet gyilkoltak meg. Magyarország elítélte a támadást és 10 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a tragédiában érintett katolikus közösség mielőbbi talpra állásához.

A minap pedig első alkalommal érkezett Nigerbe magyar diplomáciai küldöttség, a Hungary Helps Program tényfeltáró missziója.

A küldetés célja felmérni a térséget érintő terrorcselekmények és a klímaváltozás okozta súlyos problémákat,

és megtalálni azokat a lehetőségeket, melyek hozzájárulhatnak az afrikai ország stabilitásához.

A Hungary Helps Program a világ 50 országában támogatta eddig a közösségek helyben maradását iskolák, kórházak és az infrastruktúra fejlesztésével.

Ferenc pápa dicsérte a Hungary Helps tevékenységét

A Hungary Helps önkéntes programjában orvosmisszióra, pedagógusokra és minden olyan emberre is szükség van, aki tudja segíteni a helyi keresztények életét. A szükséges képzés után

az önkéntesek olyan országokba kerülnek, ahol a Hungary Helps program már jelen van és ahol biztonságban vannak.

Az eddigi erőfeszítéseket nemzetközi szinten is elismerték. Az Európai Bizottság a Humanitárius Segítségnyújtási Önkéntesség Minőségi Tanúsítvánnyal tüntette ki a Hungary Helps Ügynökséget 2023 márciusában. A humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos önkéntes tevékenységre vonatkozó minőségi védjegy azt tanúsítja, hogy az ügynökség képes magas színvonalú szolidaritási tevékenységeket végezni az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest elveivel, célkitűzéseivel és követelményeivel összhangban.

Az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest keretében végrehajtott projektek célja az emberi szenvedés megelőzése és enyhítése, az emberi méltóság megőrzése, valamint a harmadik országokban élő sebezhető vagy katasztrófa sújtotta közösségek kapacitásának és ellenálló képességének megerősítése. Ez a fellépés lehetőséget biztosít a 18 és 35 év közötti fiatalok számára, hogy szerepet vállaljanak a társadalomban rövid vagy hosszú távú önkéntes tevékenységek révén, amelyek célja a rászorulók életkörülményeinek javítása. E projekteknek összhangban kell lenniük a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó elvekkel, azaz az emberiesség, semlegesség, pártatlanság és függetlenség elvével, valamint a „ne árts” elvvel.

A pápa is megköszönte a magyaroknak az üldözött keresztényekért tett segítséget,

kiemelve a Szíriában és Libanonban nyújtott magyar támogatást.

„Szeretnék köszönetet mondani önöknek a világban, különösen is a Szíriában és Libanonban élő sok megpróbáltatásnak kitett keresztényeknek nyújtott konkrét segítségért” – fogalmazott magyarországi apostoli látogatása során Ferenc pápa a Karmelita-kolostorban elmondott beszédében. Az egyházfő így fejezte ki köszönetét a magyar kormánynak az üldözött keresztények megsegítéséért a Hungary Helps Program keretében végzett tevékenységéért – erről Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára beszélt május 1-jén.

 

Nyitóképen: Azbej Tristan afrikai gyerekek körében (forrás: Facebook / About Hungary)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 23. 10:10
Hányingerkelő, hogy a mélyszegénységben tengődő magyarok segítése helyett a pénzünket menthetetlen vidékekre magukat fenntartani is képtelen idegeneknek adják. Semmi közünk ezekhez az emberekhez. Sosem is volt. Ahogy ők se segítettek nekünk soha.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. május 22. 16:38
A kereszténység egyszer már esélyt kapott arra, hogy a világot jobb hellyé tegye. Ezt az időszakot hívjuk ma sötét középkornak, jellemzői - többek között - az inkvizíció, a keresztes háborúk és a boszorkányégetések voltak...
Zolotarjov
2023. május 22. 15:36
Na ugye..
koronaszepe
2023. május 22. 15:34
A világ legnépesebb üldözött keresztény csoportja a kínai, közel 100 millióan vannak. A kínai kommunista kormány a legbrutálisabb módszerekkel üldözi őket. Letartóztatások, kínzások, átnevelőtábor, gyilkosságok, ahogy ezt a kommunistáktól megszokhattuk. Elkerülné az államtitkárság figyelmét? Nagyjából 350 millió veszélyeztetett keresztény él a világon, a kínai keresztények közel az egyharmadát képezik a csoportnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!