Komoly panaszok érkeztek a kaposvári DK-s jelölt egyetemi oktatói tevékenységével kapcsolatban

2022. március 26. 13:12

Varga Istvánt főnöke többek közt azzal vádolta, hogy nem tartja be az utasításait, és munkaidőben nem mindig található meg a munkahelyén, szerinte viszont a jogtalan támadás célja az volt, hogy kirúgják.

2022. március 26. 13:12
null

Információink szerint többször is súlyos panaszok érkeztek a Kaposvári Egyetem vezetéséhez az ellenzéki összefogás Somogy megyei 1. választókerületében induló jelöltje, Varga István oktatói tevékenységére vonatkozóan. Az intézmény Kommunikáció- és Médiatudomány tanszékének vezetője

többek közt azt sérelmezte, hogy a DK-s politikus munkaidőben nem tartózkodik a munkahelyén, nem elérhető, és következetesen figyelmen kívül hagyja utasításait.

Az újságíróból lett politikussal kapcsolatban a közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, hogy vezetése alatt szabálytalanul működött, és jelentős veszteséget halmozott fel a kaposvári médiacég. Előfordult olyan is, hogy egy általa vezetett másik cégnek szervezték ki a munkát, amely szinte ingyen jutott jelentős reklámpiachoz, és mindkét cég részéről ő szignálta a szerződést, vagyis Varga István szerződést kötött Varga Istvánnal.

Varga István a nyolcvanas évek elején, azaz még jócskán a szocialista diktatúra idején, belpolitikai újságíróként végzett a MÚOSZ újságíróiskolájában. Később ebben a minőségében dolgozott 1991 és 1996 között a Népszabadságnál, és az akkor még liberális hangvételű Magyar Hírlapnál, valamint több Somogy megyei regionális sajtótermék főszerkesztője volt. Emellett általános iskolai tanító végzettséggel is rendelkezik. Később a „független” újságírói státuszt feladva, az őt kormányzása idején lovagkereszttel kitüntető Gyurcsány Ferenc pártjában, a Demokratikus Koalícióban lépett politikai pályára. 

Varga, az egyetemi oktató

Varga István 2002 óta dolgozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), illetve annak jogelődjein. Adjunktusként. 2007 és 2010 között az egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének megbízott vezetőjeként funkcionált. 2011-től azonban más kapta meg ezt a pozíciót, és az új tanszékvezető nem sokkal később többször is panaszlevelekkel élt az egyetem rektora, a kar dékánja és a felsőoktatási intézmény HR-osztálya felé, Varga viselkedését sérelmezve.

A tanszékvezető először azt jelezte, hogy bár már közel két hónapja ő a tanszék vezetője, így a DK-s politikus főnöke, még mindig egy szót sem tudott beszélni Varga Istvánnal, ugyanis az nem kereste meg, nem beszélt vele és nem tájékozódott a teendőit illetően sem. 

A Kommunikáció- és Médiatudomány tanszéket vezető docens ezt követően azt panaszolta, hogy

Vargát többször kereste munkaidőben az irodájában, de az nem tartózkodott a szolgálati helyén.

Később egy újabb panaszlevélben azt közölte, hogy Varga a saját maga által vezetett napló szerint is rendszertelenül, volt jelen az egyetemen, és számos alkalommal előfordult, hogy nem töltötte ki a munkaidejét, pedig előírta neki. Megállapította azt is, hogy az ellenzéki politikus ezzel figyelmen kívül hagyta az ő, mint munkahelyi vezető munkavégzésére adott utasításait.

Varga István szerint jogtalan támadás érte, ki akarták rúgni

Az ügyben kerestük Varga Istvánt, akinek levélben az alábbi kérdéseket tettük fel:

  1. Valóban érkezett-e az egyetem vezetéséhez panaszlevelek az oktatói tevékenységével kapcsolatban?
  2. Mit tartalmaztak ezek a levelek?
  3. Mennyi valóságtartalma van ezeknek a panaszoknak?
  4. Volt-e az egyetemen a leveleknek bármilyen következménye? Indult-e vizsgálat, eljárás, és amennyiben igen, milyen eredménnyel zárult?

A DK-jelöltje első levelünkre nem  válaszolt, de később az alábbi választ kaptuk tőle:

„1. Az egyetem vezetősége részéről oktatói tevékenységemmel kapcsolatban felém  az elmúlt húsz esztendőben semmilyen panasz nem érkezett. (Sőt! A 2018-as választások eslőtt egy alkalommal 20 ezer Ft jutalmat is kaptam!)

2. Nem releváns

3. Nem releváns

4. Nem releváns”

Vargát később sikerült telefonon elérnünk, és közölte, az említett tanszékvezető valóban megvádolta a fentiekkel, de ezek jogtalan vádak voltak. Kiemelte, egyetemi oktatóként munkaszerződése alapján nem kötelezhették volna napi nyolc és fél órás irodai munkavégzésre, és nem igaz, hogy a tanszékvezető nem tudta elérni. Azt ígérte, elküldi nekünk az erre vonatkozó levelezést is.

Varga István szerint arról volt szó, hogy az ő helyére 2010-ben kinevezett tanszékvezető ki akarta rúgatni őt az egyetemről, de végül őt rúgták ki.

Egykori hallgató véleménye Varga tanári teljesítményéről: „Nem nagyon tudok róla jót mondani.”

Lapunknak sikerült elérnie a Kaposvári Egyetem egyik volt hallgatóját, akit korábban Varga is tanított. Az egykori diák, akinek az újságíróból lett politikus Médiaismeretet tanított úgy emlékezett vissza, hogy

többször előfordult, hogy Varga István órái elmaradtak, mert az oktató nem jelent meg az egyetemen, de ezt előre nem jelezte a diákok felé.

Emlékei szerint Varga a tantárgyi követelményekről sem tájékoztatta megfelelően a hallgatókat, volt, hogy csak egy részüknek küldte el a tananyagot. Az is megtörtént, hogy hiába keresték meg email-ben a vizsgaanyagok iránt érdeklődve, nem, vagy csak néhányuk részére válaszolt.

Szerinte a tanárt az évfolyamon nem igazán kedvelték, nem tartották korrektnek. Úgy fogalmazott: „Senki nem rajongott az óráiért. Már amennyit megtartott belőlük.”

Varga egyébként több alkalommal nyílt politikai véleményt fogalmazott meg az óráin

 – mondja az egykori hallgató, akit ez kifejezetten zavart. Úgy fogalmazott: „Én tanulni mentem oda, nem politizálni. Nem voltam kíváncsi egy tanár politikai preferenciáira. Összességében nem nagyon tudok róla jót mondani.” 

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oregur4
2022. március 27. 19:34
Tisztelt Miert! Annak van egy diszkrét bája, amikor a tolvaj és a hazudozós bolsevikfasiszta mondja a másikra, hogy lop, csal, hazudik! Akszióma (alapigazság): ha a negatív x negatív = pozitív! Tehát a Fidesz nem lop, nem csal, nem csal, nem hazudik! Viszont a moslék kpalíció még kábítószerrel is üzletel, amellett, hogy nettó hazaárulók! Vajon az ilyen menne harcolni az ukránokhoz, ahogy láriferi akarja? De ha ennyire nem bírsz bennünket, akkor légyszives menj a cigányképű hazudozós Maki(s)zarhoz!
Fed74
2022. március 27. 08:25
Szánalmas vagy Mandika! De az nem baj hogy a főnökeid a 12-év alatt szétlopták az Országot! Ja, az nem igaz!
Gecorbi
2022. március 26. 22:02
Már csak röhögni lehet a fidkányokom,.miket nem vetnek be....vajon Kosát kérdezték, mi a véleménye az egyetemi tanároktól? Mégis csak 10 évig járt oda, mégsem lett diplomája...
feketepemete
2022. március 26. 21:32
Komcsi módi, a régmúlt bűvöletében él s azt hiszi neki mindent szabad, rá nem vonatkoznak a szabályok, az összeköttetései és a barátai majd megmentik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!