A kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását

2022. március 23. 15:27

A kormány havi 130 ezer forint többlettámogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó iskoláknak.

2022. március 23. 15:27
null

Biztosítja a kormány az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát, közülük sokan a hazatérés lehetőségére várnak, mások továbbutaztak, de

napról napra emelkedik azoknak a száma, akik menedékes kérelmet nyújtanak be,

és tanköteles korú gyermekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be.

Az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága őket is megilleti, a körzetes intézményeknek azonban az érintetteket fel kell venniük hangsúlyozták. Az óvodai nevelésben 3 éves kortól kötelező részt venni – hívták fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ez a korosztály rendkívül gyorsan megtanulja a nyelvet. Az iskolákban is cél a gyerekek minél gyorsabb integrációja és felzárkóztatása, illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítása – írták.

A kormány ezért a kötelező iskoláztatáson felül heti öt délutáni, egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, és

havi 130 ezer forint többlettámogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó iskoláknak,

köznevelési és szakképző intézményeknek - ismertették.

A kormány április 20-áig megnyitja az érintetteknek a magyarországi érettségire jelentkezés, illetve a korábbi jelentkezés módosításának lehetőségét, és ingyenesen biztosítja, hogy Magyarországon érettségi vizsgát tegyenek – olvasható az Emmi közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. március 23. 18:54
Vajon megköszönik ezt Ukrajna mostani vezetői?
21 gramm
2022. március 23. 17:12
Rendben, tegyük. Irgalomból, emberségből. Majd Irina Verescsuk szépen civilizáltan megköszöni.
de France
2022. március 23. 16:40
Havi 130 000 forintot kapnak az iskolák?? Ezzel messzire lehet menni. Konkrétum? Pedagógiai segítség, tolmácsok, különórák...? Semmi, mint mindig ?
Leakis
2022. március 23. 16:21
Mg hogy nem keresztény kormány! Ezek az intézkedések pont megfelelnek Jézus tanításainak: -Senkinek gonoszért gonosszal ne fizessetek. A tisztességre gondotok legyen minden ember előtt. Ha lehetséges, amennyire rajtatok áll, minden emberrel békességben éljetek. Magatokért bosszút ne álljatok, szeretteim, hanem adjatok helyet Isten haragjának, mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek – ezt mondja az Úr. Ha azért éhezik a te ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia, mert ha ezt teszed, eleven szenet gyűjtesz a fejére. Ne győzzön le a gonosz, hanem te győzd le a gonoszt jóval. Római levél12.rész. Biblia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!