Adminisztrációs blama vagy politikai lejáratás van készülőben a XVIII. kerületben?

2022. február 08. 15:05

Felbontották Bauer Ferenc fideszes önkormányzati képviselő feleségének vagyonnyilatkozatát. Jogszabályok szerint erre nem kerülhetett volna sor. A DK-s Szaniszló Sándor adminisztrációs hibát emleget. A kormánypárti képviselő viszont lejáratási szándékot vél a háttérben.

2022. február 08. 15:05
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Csütörtökön ül össze a képviselő-testület a XVIII. kerületben, ahol a napirendi pontok tárgyalása mellett terítékre kerül egy kényes ügy is.

Mint arról a Mandiner.hu több alkalommal is beszámolt, január 31-ig kellett leadni az önkormányzati, országgyűlési képviselők és a velük egy háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatait. A metódus nem túl komplikált: a politikusok hetekkel korábban kapnak egy felhívást a hivataloktól, hogy tegyenek eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek. Az érintettek kitöltik a nyilatkozatokat, szignóval látják el a dokumentumokat, amelyek bekerülnek egy lezárt, ugyancsak aláírással ellátott borítékba. A képviselők a leadás pillanatában átvesznek egy átvételi elismervényt, valamint visszakapják az előző évi nyilatkozatokat. Hozzátartozóik esetében a lezárt borítékokat.

Csakhogy

Hatályos jogszabályok szerint a borítékot csak akkor lehetett volna felbontani, ha a képviselővel szemben épp hivatalos eljárás zajlik. Természetesen ennek is megvan a hivatalos formája. Ez esetben azonban ilyenről nincs szó, bár a baloldal – kerületi kiadványokon keresztül – több esetben megpróbálta már a kormánypárti politikust, mint a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét, hamis vádakkal lejáratni.

A fideszes képviselő a vagyonnyilatkozatok átvételekor azonnal jelezte a Humánpolitikai Osztályon, hogy hozzátartozójának a borítékja fel lett nyitva. Minderről jegyzőkönyv készült. Ezt követően pedig levelet írt Szaniszló Sándor Gyurcsány-párti városvezetőnek, afelől érdeklődve: ki és mikor bontotta fel felesége vagyonnyilatkozatát; milyen célból és kinek az engedélyével történt a boríték kinyitása; készült-e a vagyonnyilatkozat felbontásáról jegyzőkönyv; kapott-e az esetről tájékoztatást a polgármester, illetve a jegyző; miért nem értesítették a politikust a történtekről; kinek volt lehetősége a dokumentumban szereplő adatok megtekintésére?

„Adminisztrációs hiba történt, illetéktelen nem férhetett hozzá a borítékhoz”

Portálunk megszerezte Szaniszló válaszait.

Mint írta, a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel élve a „képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok vagyonnyilatkozatának előzetes formai vizsgálatára három önkormányzati bizottsági tagot, Nagy Balázst, Kiss Róbertet és Láng Istvánt (bizottsági elnököt)” kérte fel, hogy segítsék a rá ruházott hatáskör gyakorlását.

Ám a formai vizsgálat során „az a sajnálatos esemény történt, hogy tévesen egyes hozzátartozói vagyonnyilatkozatok is felbontásra kerültek – folytatta a DK-s polgármester. – A hiba észlelését követően azonban a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok átvizsgálására, formai ellenőrzésére nem került sor, az csak a képviselők, és a nem képviselő bizottsági tagok vagyonnyilatkozataira terjedt ki. A tévesen felbontott hozzátartozói vagyonnyilatkozatok pedig az adminisztrációs hiba észlelését követően a képviselők, és a nem képviselő bizottsági tagok vagyonnyilatkozataitól elkülönítésre és a Polgármesteri Hivatal őrzésért felelős munkatársának visszaadásra kerültek” – tette hozzá, megjegyezve: a jelenlévő önkormányzati képviselők utóbb aláírásukkal hitelesítették a fentebb említetteket.

A városvezető azt is jelezte, sem a jegyző, sem ő nem kapott tájékoztatást az „adminisztrációs hibáról”; Bauer értesítésére a járványhelyzet és az akkor jellemző „atipikus munkavégzés (távmunka)” miatt nem kerülhetett sor; a hozzátartozói nyilatkozatokat pedig egy „egyéb iratoktól elkülönítetten, kizárólag az őrzésért felelős által hozzáférhető, biztonsági zárral ellátott tűzbiztos lemezszekrényben őrizzük, így

az illetéktelen személyek általi megtekintés lehetősége nem merülhetett fel.”

„Sajnálom, hogy egy ilyen súlyos hibának nincs semmilyen személyi következménye”

Válaszában a fideszes önkormányzati képviselő leszögezte: Kiss Róbert tájékoztatása alapján csupán egy vagyonnyilatkozatot, a felesége borítékját bontották fel (ezt a vizsgálatkor felvett feljegyzésen rögzítette). „A véletlen felbontást észlelve miért nem lett azonnal elkülönítve a többi hozzátartozó vagyonnyilatkozata, s ha mégis felbontásra került több hozzátartozói vagyonnyilatkozat – amit a tények ismeretében kétlek –, miért nem történt intézkedés a helyszínen? – fogalmazott Bauer –. Véleményem szerint azonnal jegyzőkönyvet kellett volna felvenni a történtekről, a vagyonnyilatkozatot lezárni, lepecsételni, engem kiértesíteni, majd részemről a hozzátartozói vagyonnyilatkozatot egy új borítékban lezárva visszaadni az őrzésért felelős munkatársnak.”

Mint írta, megdöbbentő, hogy a jogtalanul felbontott vagyonnyilatkozat „minden további nélkül, több kézen átmenve, juthatott el az őrzésért felelős munkatársakhoz, akiknek lehetősége volt a tartalmának megismerésére is”. Hangsúlyozta, ha a helyszínen rögtön elkülönítésre kerültek és átadták a felbontott vagyonnyilatkozatokat az őrzésért felelős munkatársnak, akkor azok „nyitott állapotban” kerültek hozzá, ami véleménye szerint minimum elgondolkodtató, mert „szándékosan vagy ennyire nem értettek hozzá a vizsgálatot végző személyek, elsősorban a bizottsági elnök, akinek tisztségéből adódóan az előírásokat és a tennivalókat tudnia kell”. Arról nem is beszélve – fűzte hozzá –, megvolt a lehetősége azoknak, akik kézhez kapták a borítékokat, hogy megszerezzék a felesége adatait.

Találkoztam már sajnos valótlan állításokkal a személyemet illetően, s ennek fényében nem tartom kizártnak, hogy ez nem a véletlen műve volt. Csak remélni tudom, hogy nincs igazam!”

– olvasható a portálunkhoz ugyancsak eljutott levélben.

Csütörtökön kiderül, lesz-e felelőse a történteknek.

Nyitókép: Facebook

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2022. február 09. 10:03
Távoli nagybátyám egyszer azt írta: "Egy szint fölött nem megyünk egy szint alá" Úgy látszik Szaniszlónak és bandájának sikerült
certus
2022. február 08. 18:47
"Bauer értesítésére a járványhelyzet és az akkor jellemző „atipikus munkavégzés (távmunka)” miatt nem kerülhetett sor" Ilyen nincs. Tévedés elvileg előfordulhat, de akkor azt is jegyzőkönyvezni kell, és értesíteni az érintettet.
outsiderman
2022. február 08. 18:35
fékezett habzást urak, hölgyek, nemecsekernők... ad.1.: minden vagyonnyilatkozat hazugság...lásd még a parlament illusztris tagjainál ad.2.tő: miért ne fordulhatott volna elő, hogy magdika, a 19 éves gyakornoklány (a bontófelelős) elbaszta és felbontotta????? ad.3.rom: 30 évig vezettem olyan cégeket, amik a törvény szerint vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséget írnak elő 2, bizonyos okok miatt 1 éves gyakorisággal. az utóbbi 12 évben egyetlen egyszer sem tettem. ...3-szor jeleztem a mulasztásos törvénysértést a megfelelő személy(-ek) felé. biztosan volt okuk rá, hogy hagytak vagyongyarapodni...:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
kata56
2022. február 08. 18:30
..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!