Év végére elkészülnek a Pázmány új campusának tervpályázatai

2021. július 27. 09:47

A Magyar Rádió egykori épületeinek helyére tervezik a campust.

2021. július 27. 09:47
null

Meg kell őrizni a Károlyi-palota és az Esterházy-palota műemléki értékeit és meg kell jeleníteni azt a szellemiséget, amelyet a katolikus oktatás képvisel – ezeket a feltételeket is teljesítenie kell annak a 12 építészirodának, amely lehetőséget kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új, józsefvárosi campusának megtervezésére, írja a PestBuda. Hozzátették: a feladatot szeptemberig kell elvégezni, eredményhirdetés novemberben lesz. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának tervezésére kiírt pályázat első szakasza lezárult, a bírálóbizottság döntése alapján 12 pályázó kapott lehetőséget arra, hogy elkészítse a Józsefváros szívében, a Palotanegyedben az egyetem új, modern campusának terveit. „Tizenkét pályázó indulhat, tizenkét izgalmas tervet várunk” – összegezte Facebook-bejegyzésében Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár, a bírálóbizottság elnöke.

Könyvtár, kutatóközpont, laborok, sportlétesítmény és szakkollégium

Hangsúlyozták, hogy a pályázók feladata, hogy az oktatási és oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó alapfunkciók mellett egyetemi könyvtárat, kutatóközpontot, laborokat, valamint sportlétesítményt és szakkollégiumot is tervezzenek a komplexumba. Ugyanakkor meg kell őrizni a majdani campus területén lévő Károlyi- és Esterházy-paloták műemléki értékeit és meg kell jeleníteni azt a szellemiséget is, amelyet a katolikus oktatás – határokon átívelve – évszázadokon át képvisel, írják.

Ahogy már beszámolt róla a PestBuda korábban is, összevont campust hoz létre a józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió egykori épületeiben az eddig széttagoltan működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a Szentkirályi utca – Múzeum utca – Pollack Mihály tér és Bródy Sándor utca által határolt területen.

A cél a XXI. századi igényeknek is megfelelő egyetemi campus létrehozása,

ahol a hallgatók, oktatók, kutatók egyaránt megfelelő minőségű oktatási és közösségi terekben folytathatják napi tevékenységeiket – olvasható a ppkecampustervpalyazat.hu weboldalon. A beruházás várhatóan 2027-re készül el, írják.

Kép forrása: ppkecampustervpalyazat.hu

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2021. július 27. 12:52
aztán, ha megunják, vagy túl drága lesz a fenntartása, mint a piliscsabai kampusznak, akkor ezt is visszaadják az államnak és kapnak újat. főiskolának minek egyetemi kampusz? :))
nick89
2021. július 27. 11:24
@Gullwing @Berecskereki Áder János hevesen érvelt amellett, miért nem helyes a határon túliak anyagországi választójoga 2018. február 11., 19:30 „Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz” – mondta Áder János. Parlamenti beszédében a fideszes politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak, „mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”. Azt mondta, hogy „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”. Persze mindezt Áder nem most, hanem 25 évvel ezelőtt. Az akkor ellenzéki Fidesz politikusa az 1993. szeptember 28-án, a választójogi törvény módosításáról szóló vitában érvelt olyan vehemenciával – és hajszálpontosan olyan érvekkel – a külföldön élő magyarok szavazati joga ellen, mint manapság Gyurcsány Ferenc. A megdönthetetlen elvi alapállásról videó is tanúskodik, alább pedig a fotó, amelyen az egymilliomodik új magyar határon túli kettős állampolgárral, családjával, valamint Orbán Viktorral mosolyog Áder János" Magyarázzátok avval, hogy Áder fejlődött, a régen az régen volt, most meg a most van, akkor még naívvoltésnemtudhatta stb. Szarházik.
Átlag Józsi
2021. július 27. 11:20
korábban arról volt szó, hogy a neoreneszánsz épületekhez nem illő, a korábbi kastélyparkokba beerőszakolt kockaépületeket eltüntetik legalább a hármas számút bontanák le, de felőlem a hatos is mehetne a kukába
aaabbbccc
2021. július 27. 10:56
remelem nem olyan lesz, mint amilyenne a Kalvin teret tettek a Muzeum utcaban is "tok veletlenul" megsem maradt meg a regi homlokzat ezek a acel+uveg epuletek nem szepek a belvarosban a Szervita teri uj epulet sem tetszik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!