Balosokra cserélték Niedermüllerék egy zsidó alapítvány kuratóriumi tagságát

2020. január 29. 14:00

Kizárólag balosokra cserélte le az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány korábban a zsidóság sokféleségét tükröző, még a fideszes kerületi vezetés által kinevezett kuratóriumi tagságát az új, Niedermüller Péter DK-s politikus vezette önkormányzat.

2020. január 29. 14:00
Szilvay Gergely

Furcsamód alakította át a Niedermüller Péter DK-s politikus vezette hetedik kerületi önkormányzat az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány kuratóriumát. Az előző, az alapítványt létrehozó fideszes városvezetés széleskörű, a politikai paletta minden szeletét átfogó kuratóriumát ugyanis kizárólag baloldali tagságúra cserélte a január 23-i képviselő-testületi ülés.

Erzsébetváros fideszes önkormányzata 2014-ben döntött a Zsidó Helytörténeti Tár megalapításáról, melynek kialakítását a főváros akkori vezetése is támogatta a Térköz pályázatból. Így nyílhatott meg az első olyan gyűjtemény Magyarországon, amely a zsidó mindennapokat mutatja be több szemszögből is. 

A Fidesz konszenzusos kuratóriuma

A fideszes városvezetés 2017 októberében a helytörténeti tár működtetését az ekkor létrehozott Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítványra bízta, amelynek vezetésébe meghívta a nagy zsidó szervezeteket és a baloldal képviselőjét is. Az önkormányzatot személyesen a polgármester és egyik alpolgármestere képviselte, a kuratórium vezetését pedig egy mindenki által elismert emberre, dr. Haraszti György professzorra bízták, akinek ezen a területen megkérdőjelezhetetlen a tudományos tevékenysége. 

A kuratóriumi tagság tükrözte a hazai zsidóság színes szervezeti palettáját. A testületnek tagja volt a Mazsihisz részéről Frölich Péter, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, korábbi országos főrabbi; Deblinger Eduárd, a Budapesti Autonóm Orthodox Hitközség vezetője; és Tóth Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kabinetfőnöke. A felügyelőbizottságot Breuer Péter, a Heti tévé főszerkesztője vezette. A kuratórium tagságának megbízatása  2017. október 20-tól 2019. december 31-ig szólt. 

A Niedermüller-féle Soros-kuratórium

A Niedermüller-féle önkormányzat nem is kérte fel újra a korábbi kuratóriumi tagokat, hanem új testületet állított fel, megszüntetve a széles képviseleti bázist. Jogilag a képviselőtestület csak javaslatokat fogalmazhat meg a kinevezésre, de az új tagság egyértelműen a baloldali kerületvezetés preferenciáit tükrözi.

Az új tagság egyféle, baloldali világlátást képvisel csak. Kuratóriumi tag lett Dés Júlia, akinek Haver Alapítványát a közhasznúsági jelentések szerint a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány is finanszírozza, ráadásul úgy, hogy büszkén hirdeti, hogy nincs jóban az EMIH-el, sőt tulajdonképpen egyik nagy zsidó szervezettel sem, bár azért néha a pályázataikon elindulnak. 

Izgalmas adalék, hogy az Egyesült Államokban a zsidó szervezetek nem kedvelik Soros Györgyöt és szervezeteit Soros Izrael-ellenessége miatt. 

Kuratóriumi tag lett az a Szunyogh Szabolcs, aki szerint „minden Klebelsberg óta regnáló oktatási miniszterről lesz a jövő nagy pedagógiai lexikonában egy lábjegyzet, de Magyar Bálintról legalább egy oldal fog szólni.” Szunyogh 1979-1987 között a Népszava munkatársa volt, majd 1987-től 1990-ig a Magyar Rádió rovatvezetője, 1990-től 2013-ig a Köznevelés című folyóirat főszerkesztője. 2000-től a MÚOSZ elnökségi tagja. 2015-ben megkapta a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat.

S végül kuratóriumi tag lett az a Réthy Kinga, aki a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezés Irodájának (Roma Initiative Office) vezetője.  

A felügyelőbizottság elnöki tisztségére Breuer Péter helyére a saját magát feminista férfiként definiáló Szücs Balázs alpolgármester ül be. 

Az előterjesztést tárgyaló testületi ülésen Niedermüller Péter azzal indokolta a változást, hogy nem vallási alapon kívánják megszervezni az intézmény működését, hanem ezentúl a szakmaiság fog dominálni az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár munkájában.

Ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy az előző, jobboldali kerületi vezetés által kinevezett, különféle világlátású szervezeteket összefogó kuratóriumot kizárólag baloldali, Soros Györgyhöz köthető tagságra cserélték le. 

Megkerestük az ügyben Niedermüller Pétert telefonon, aki azt mondta nekünk: azt szerették volna, hogy ne vallási-filozófiai viták uralják a kuratóriumot, nem egyházi  és vallási vezetőket akartak látni a tagságban, hanem szakmai személyiségeket. 

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2020. február 10. 11:35
Egy dolog, amit tehet a kormány, de ezt azonnal meg kell tenni, egyetlen balliberális alapítványt, civil szervezetet sem szabad támogatni. A pénzt tiszteséges, magyar érdekeket szolgáló alapítványoknak, civil szervezeteknek kell adni!
Saksafar
2020. január 30. 09:56
Mit vártunk ettől a beszélő szarkupactól?
Nehidd El
2020. január 29. 19:51
Érezzék magukat szerencsésnek a menesztett kurátorok, ha a napirendi pont előadójaként Niedermüller nem nevezte őket "borzalmas, rémisztő képződménynek".
civis72
2020. január 29. 19:29
kíváncsi vagyok mikor vesz közpénzből egy páncélvonatot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!