Marosvásárhely: hátrál a román kormány

2017. szeptember 07. 21:48

Elsietett és „túl kemény” választ adott Magyarországnak a marosvásárhelyi iskolaüggyel kapcsolatban a román külügyminisztérium – mondta Mihai Tudose román miniszterelnök, miután megtudta, hogy a magyar kormány felfüggeszti Románia OECD-be való jelentkezésének támogatását a marosvásárhelyi iskolaügy miatt.

2017. szeptember 07. 21:48

Mihai Tudose román kormányfő nyilvánosan bírálta a bukaresti külügyminisztériumot csütörtökön, amiért szerinte elsietett és „túl kemény” választ adott Magyarországnak a marosvásárhelyi iskolaüggyel kapcsolatban.

Tudose a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjújában arra a közleményre utalt, amelyet szerdán adott ki a román külügyminisztérium, miután aznap Budapesten a marosvásárhelyi iskolaügy miatt berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Románia budapesti nagykövetét, akivel közölték: Magyarország határozatlan ideig felfüggeszti Románia jelentkezésének támogatását különböző nemzetközi szervezetekbe (például az OECD-be), mivel egyház-, kisebbség- és családellenes támadásként értékeli, hogy a román hatóságok fel akarják függeszteni a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium működését.

Az OECD érzékeny pont lehetett

A román miniszterelnök azt mondta: nem hiszi, hogy Magyarország a marosvásárhelyi helyzet miatt tényleg meg akarja akadályozni Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). Úgy vélekedett, hogy ha állam valamelyik szomszédja, uniós és NATO-szövetségese ilyen lépésre szánná el magát, akkor azt nem államtitkári szinten szokás közölni.

Nincs szó arról, hogy amiatt nem működhetne egy iskola, mert ott más etnikumú, vagy nem román ortodox vallású diákok tanulnak, Romániában a különböző nemzetiségeknek és felekezeteknek számos iskolája működik. Itt egy bürokratikus hibát egy önkormányzati szintű félreértés nyomán éleződött ki a helyzet, vagy valaki mesterségesen próbál egymásnak ugrasztani bennünket, és ebbe nem kell belemennünk – magyarázkodott Tudose. A műsorvezető kérdésére, hogy akkor mégis mit kifogásol a román külügyminisztérium válaszában, Tudose nem bocsátkozott részletekbe. „Állítólag ott van a diplomácia krémje, de reagálásuk inkább a sportminisztériuméhoz hasonlított. Mint egy ökölvívásban: ha ütsz, én is ütlek” – szemléltette kifogását a román kormányfő.

A román kormányfő szerint nem volt értelme a román külügy közleményével növelni a feszültséget, főleg olyan körülmények között, amikor a bukaresti oktatási miniszter konkrét javaslatokat fogalmazott meg a – megszűnés küszöbére került – marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére.

A bukaresti külügyminisztérium a szóban forgó szerdai közleményben egyébként tagadta, hogy Romániában sérülnének a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai, a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium ügyében született magyar kormányzati állásfoglalást ezért a magyarországi választási kampány megnyilvánulásának minősítette. „A politikai érdekek nevében feláldozzák a gyerekek jogát a minőségi, a hatályos előírások szerint akkreditált oktatáshoz” – állt a románok szerdai közleményében.

A román tanügyminiszter javaslata

Liviu Pop tanügyminiszter szerint ideiglenesen egy másik iskola ernyője alá kerülnek, de a saját épületükben maradhatnak a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai. A román tanügyminiszter az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozott csütörtök este a marosvásárhelyi iskolahelyzetről, nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség idézte. 

A miniszter elmondta: olyan utasítást bocsátott ki a Maros megyei tanfelügyelőség számára, hogy írassák be a diákokat az osztályokba, és hétfőn a tanárok kezdjék el a tanítást. Hozzátette: a diákok és a tanárok számára semmi nem fog megváltozni. Nem fogják őket elköltöztetni a Római Katolikus Gimnázium jelenlegi épületéből. Csupán annyi történik, hogy a tanításhoz a jogi keretet egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas Gimnázium biztosítja majd.

(MTI)

A Mandiner kedden foglalkozott a marosvásárhelyi gimnázium ügyével riportjában.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2017. szeptember 08. 11:03
"majd pedig megbiztak Solyom Laszlot, hogy provokalja a szlovakokat Komaromnal" Te milyen anyagot szívsz?
merkur01
2017. szeptember 08. 10:47
"...kampány hevében elkövetett románozással. " Az ellenségnek bűnei vannak, nekünk csak hibáink.
creasy
2017. szeptember 08. 08:02
Hirtelen ugy olvastam a cimet hogy halál a román kormányra!Kicsit fáradt vagyok igy péntek reggel, ugyhogy szerintem ennyi voltam, mindenkinek jo hétvégét kivánok!
TAVIROZSA
2017. szeptember 08. 07:45
Csak rögzítem: majd, ha jövő nyáron a Katolikus Gimnázium kiadja a bizonyítványt erről a tanévről, akkor hiszek a román politikusoknak !! Például a medvekilövésről kiadták már a román minisztériumban az engedélyt ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!