Elitváltás helyett mezcsere – Ungváry Krisztián és Feledy Botond a magyar elitről

2016. április 26. 12:55

Magyarországon túl kicsi a merítési háló egy új elit kialakulásához, az elitváltást ezért néhány cserével és pár mezváltott játékossal tudjuk le – jelentette ki Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora, aki Ungváry Krisztián történésszel értékelte a magyar elit elmúlt száz évét és lehetőségeit az Elit 2020 konferencián.

2016. április 26. 12:55
Meszleny Zita

„Az elittel szembeni kritika csak önkritika lehet. Amikor kívülről érkezik a bírálat, az a forradalom, amely akasztással végződik” – jelentette ki Ungváry Krisztián a hétvégi Elit 2020 Konferencián.

A mai elit elmúlt száz évét, az elitváltás esélyeit Kolozsi Ádám moderálásával Ungváry Krisztián történész és Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora vitatta meg a Moholy–Nagy Művészeti Egyetemen.

Fárasztó az önkritika

Feledy Botond szintén az önkritika fontosságát hangsúlyozta. Mivel azonban ez fárasztó folyamat, az elit nem szívesen végzi el – vélte. Ahogy fogalmazott: az elit keresztje, hogy folyamatosan fel kell tennie olyan kérdéseket, amelyek által saját  magát és értékrendjét kérdőjelezi meg. Ám legyen bármilyen kimerítő is a belső kritika, az egészséges, termékeny vitát szül. Nem így a rendszeren kívülről érkező bírálat, „melynek végén az Európai Parlament elé visszük a bajainkat vagy bevetjük az atomfegyvert.” Ezek szerinte semmi jóra nem vezetnek.

Ungváry Krisztián szerint azért sem szerencsés kívülről bírálni az elitet, mert az nem lehet rosszabb, mint mi magunk vagyunk. „Mindenki olyan elitet kap, mint amilyet megérdemel.”

Nincs lehetőség elitcserére

Noha sokan más véleményen vannak; a huszadik század elitje sem volt sokkal sikeresebb, mint a mai – vélte Ungváry Krisztián. Ugyan a két világháború között az ország gazdasági sikereket ért el, az akkori elit sem tudta bővíteni sorait. A további bővülést ráadásul a zsidótörvények is akadályozták. Inkább a korlátozott lehetőségek – s nem is feltétlen az antiszemitizmus – kényszerítették rá Nobel-díjas tudósainkat már akkor is, hogy külföldre menjenek. „Ez pedig mindig is így volt és így lesz.”

A kiutazási hullám megnehezíti a magyarok dolgát – értett egyet Feledy Botond is. Szerinte ugyanis a magyar elit egy része külföldre távozott, a visszaáramlás azonban még nem indult meg. Így elitcserére nincs lehetőség, mert túl kicsi a merítési háló. „Egy-egy cserét, valamint pár mezváltott játékos felküldünk a pályára”, így zajlik a látszólagos elitváltás nálunk – vonta le a nem túl derűs konzekvenciát Feledy Botond.

***

Fotó: Kincses Gyula.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2016. április 26. 18:58
Ungvári szerint a magyar "elit" zsidó. Nem az, bárhogyan szeretné ezt bemutatni a zsidó Ungvári.
bunko_jobbos
2016. április 26. 16:45
Elitcsere most volt, 2010-ben. Az előtte való leszerepelt, ti is közéjük tartoztok, lelkileg biztos. Elhiszem, hogy ezt az új (politikai) elitet szívesen lecserélnétek, egészen addig, amíg megint ti kerültök oda. De sajnos nekünk jó ez az elit, jól teljesít, nem szeretnénk cserélni, főleg a ti undorító görény pofátokra nem.
GV0917
2016. április 26. 15:50
Az ELIT! Hja,kérem nagy bajok vannak azon a vidéken.Először is: a hely szűk. Eleve véges számú kiválasztottnak építették- ELRFÁNTCSONT-ból. (IVOR)lásd: Segge Cote D'Ivory.Igen, még "az a part is" elefántcsontból van." Hát a reuma miatt. Az nem hasogat rossz időben.... No szóval, újat nem lehet építeni, mert az elefántok kilövése tilos.Egyszerűbb és az emberiségre hasznosabb lenne az ELITET kilőni.Meg lassan éhenhalnak. Ugyanis ők hiába eszik a mindennapi kölest, (panem)az nem élteti őket. Ők "SZELLEMISÉGGEL"táplálkoznak.De az is elfogy egy idő után és nincs utánpótlás. Lásd, a végén jár már a marxizmus, a szocialisztikus eszmékből aszociális termék lesz.Megavasodott a liberalizmus. Penészes lett az anarchizmus, dohos a nihilizmus, áporodott az ateizmus... A vég eljött! A végére jött meg eszem!Több eszmét én meg nem eszem!Nem vagyok én tavi hal, hogy beetessenek téves eszmékkel- inkább jöjjön a gumiszoba, ott dühönghetek kedvemre-mondja egy ELIT ŐSBÖLÉNY és- miután koppant egyet-azután elhallgat...
catalina9
2016. április 26. 15:48
A fizetett impotensek két képviselője...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!