Nem lesz áfacsalásokat vizsgáló bizottság, sem aktanyilvánosság ügynökügyben

2015. március 10. 14:00

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága leszavazta azt az LMP-s kezdeményezést, miszerint parlamenti vizsgálóbizottság felállítására van szükség az adóhatóság szervezeti változásai és az áfacsalások között. Ugyancsak elutasították Schiffer András további indítványait: az aktanyilvánosságot ügynökügyben és a lusztrációs javaslatot.

2015. március 10. 14:00

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerint nem hozható létre áfacsalásokkal kapcsolatos parlamenti vizsgálóbizottság. A testület keddi ülésén az előterjesztő Schiffer András (LMP) azt képviselte, a parlamentnek meg kellene vizsgálnia, hogy az adóhatóság 2007 óta történt szervezeten belüli és személyi változásai voltak-e hatással az áfacsalásokra.

A fideszes Vas Imre ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országgyűlésről szóló törvény értelmében nem hozható létre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörébe tartozó ügyben vizsgálóbizottság. A bizottság tárgyköre az adóhatóság bevételszerző és adóztatási tevékenységére vonatkozna, így az igazságügyi bizottságnak nincs mérlegelési joga – jelentette ki. Frakciótársa, Papcsák Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetett bűncselekmények a bűnügyi hatóságok hatáskörébe tartoznak.

Az MSZP-s Bárándy Gergely azt hangoztatta: nem gondolja, hogy az ezer milliárdos károkozás az ÁSZ hatáskörébe tartozik. Azt kérte: vallják be a kormánypárti képviselők, hogy nem kívánnak foglalkozni a kérdéssel.

A bizottság végül 4 igen és 7 nem szavazattal utasította el a tárgysorozatba vételt.
Schiffer András a bizottsági ülést követően újságíróknak úgy értékelt, a Fidesznek titkolnivalója van a láncolatos áfacsalás-sorozattal kapcsolatban. Az LMP a plenáris ülés döntését kéri a tárgysorozatba vételről.

Az ellenzéki politikus azt is sérelmezte, hogy a testület elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló indítványának, valamint a lusztrációs törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét is. 

Schiffer vasárnap azt írta Facebook-oldalán, hogy csak az aktanyilvánossági törvényjavaslatának tárgysorozatba vételével és elfogadásával tudja megcáfolni a Fidesz Simicska Lajos feltételezéseit Orbán Viktor ügynökmúltjával kapcsolatban. 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. március 11. 16:22
A "fidesz egy antikommunista párt" imidzs ezennel véglegesen szertefoszlott.
péterx
2015. március 10. 17:03
1. Az ÁSZ kikapcsolása egyszerűen törvénytelen lenne. 2.Schiffer javaslata egy emberöltő elteltével , már hajánál fogva előrángatottnak hat...
Mohn
2015. március 10. 15:49
Igaza van a fidesznek: nincs ÁFA csalás az országban, főleg a NAV-nál nincs, és nincsenek ügynökök sem, nincs mit vizsgálni. Simicska meg egy őrült libsibibsi..:))))))))))))))))))))))))))))
radical
2015. március 10. 15:47
Na fideszesek lehet tovább tapsikolni a sunnyogás és a takargatás politikájához! Igaza van a Jobbiknak mindent nyilvánossá kéne tenni mert anélkül nincs rendszerváltás csak gengszterváltás! A fidesznek úgy látszik ez nagyon megfelel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!