Egyháztörvény: elutasította a kormány fellebbezését az EJEB

2014. szeptember 09. 20:29

Törvényerőre emelkedett az egyháztörvényt elmarasztaló ítélet, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a kormány ezzel kapcsolatos fellebbezését. A strasbourgi bírósághoz forduló kilenc kisegyháznak kártérítés is jár.

2014. szeptember 09. 20:29

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló április 8-i ítélete ellen. A strasbourgi testület honlapján hozta nyilvánosságra, hogy törvényerőre emelkedett az elsőfokú ítélet.

Korábban kilenc kisegyház fordult a bírósághoz panasszal, hogy sérült a gyülekezési és egyesülési szabadságuk azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. Az elsőfokú ítélet azt is kimondta, hogy az egyházaknak kártérítés jár, de ennek mértékéről a kormánynak és a panaszosoknak kell megegyezniük az ítélet véglegessé válása után. Most ez az ítélet emelkedett jogerőre, a fellebbezés elutasítása nyomán.

A magyar Alkotmánybíróság tavalyi határozatában már megsemmisítette az egyházügyi törvényt.

A strasbourgi bírák azt mondták ki az első fokú ítéletben, hogy a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a "bizniszegyházak" kiszűrésére - szögezték le.

A most jogerőre emelkedett ítélet nem határozott a kisegyházaknak járó kártérítés mértékéről. Azt mondta ki, hogy öt panaszos esetében a jogsértés kimondása megfelelő elégtételt jelent. A további követeléseket illetően a feleknek most hat hónapjuk van arra, hogy ezekben megegyezzenek. Ha ez nem sikerül, akkor a bíróságnak kell megállapítania a kártérítési összeget.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamillo
2014. szeptember 10. 15:07
Az úgynevezett "kis egyházaknak" egyáltalán nem az egyházi státusz fáj, hanem a vele járó pénz, állami támogatás! Úgyhogy hagyjuk, virágocskáim!!
hakos
2014. szeptember 10. 07:58
Javaslom a magyar kormány számára, hogy jól vizsgálja meg a szlovákiai szabályozást és egy az egyben ültesse át Magyarországra.
kuwiq
2014. szeptember 09. 22:09
bocs, de ne mbírom megállni szó nélkül az épületet csak annyit, hogy mi voltunk kiakadva a sámándob koncepcióra, amikor már iker alien tojások is vannak strasbourgban?
Pofa Benő
2014. szeptember 09. 21:50
És most a volt és a mostani fideszes-kdnp-és képviselők járuljanak a pénztárhoz és magánvagyonukból kártalanítsanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!