Új uniós együttműködési kultúrát szorgalmaz Martonyi János

2014. május 19. 17:51

Martonyi János külügyminiszter szerint a jövőben a mainál differenciáltabb, rugalmasabb, jobban alkalmazkodó lesz az unió, ami remélhetőleg egyszerűbb rendszert is jelent, de ez csak akkor működhet, ha új együttműködési kultúra alakul ki. A politikus a Külügyi Intézet könyvbemutatóján beszélt minderről.

2014. május 19. 17:51

Martonyi János szerint a jövőben a mainál differenciáltabb, rugalmasabb, jobban alkalmazkodó lesz az unió, ami remélhetőleg egyszerűbb rendszert is jelent, de ez csak akkor működhet, ha új együttműködési kultúra alakul ki.

 
Martonyi János külügyminiszter a Magyarország első évtizede az Európai Unióban 2004-2014 című könyv hétfői budapesti bemutatóján azt mondta: a következő években folytatódik az Európai Unió eddigi szerves fejlődése, egyes területeken lehet előrelépés, másokon pedig visszalépés. 
 
A Magyar Külügyi Intézetben tartott rendezvényen a tárcavezető úgy vélekedett, hogy valószínűleg egyben marad az EU, nem omlik össze, de marad a többsebességes Európa, és ez elkerülhetetlenné teszi a többszintes Európa kialakulását. Mindezt a tagállamok közötti eltérések, az ütköző politikai filozófiák okozzák – tette hozzá.
 
A külügyminiszter felidézte, hogy évekkel ezelőtt négy forgatókönyvet vázolt fel az EU jövőjével kapcsolatban: vagy minőségi ugrás következik be az integrációban, vagy összeomlik, vagy lassú, folyamatos fragmentálódás lesz, esetleg lassú építkezés. Mivel Európát már hat évtizede az utóbbi jellemzi, vélhetően ez lesz a helyzet a jövőben is – mondta. 
 
Úgy látja, létezik európai civilizáció, kultúrkör, identitás és értékközösség. Lehetnek éles viták az értékekről, de nagyon erős érték- és érdekközösség van Európában. Az unióban a politika az elsődleges, ez határozza meg a fő irányokat, és a politika mindig az érdekek és értékek egyensúlyára próbál építeni. Vagyis minden eltérés ellenére tovább halad az integráció – magyarázta.
 
A külügyminiszter megjegyezte: a tagállamoknak gyakran ellentétesek a szempontjaik, a megközelítéseik, és ez kizárja a minőségi ugrást.
 
A könyvet Marján Attila, a Magyar Külügyi Intézet európai kutatási igazgatója szerkesztette. Mint mondta, a cél az volt, hogy a kötetben a magyar uniós tagság első tíz évét értékeljék.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. május 19. 20:17
Miniszterkedése három és háromnegyed éve alatt nem nyilatkozgatott annyit, mint az utolsó 3 hónapjában.
freehckr
2014. május 19. 18:25
Ha már „kémügy”: http://goo.gl/LVY4zY ... és akkor ez az egykori kommunista besúgókkal tömött Fidesz kémügyezik, lol. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!