Elindult és célba is ért az Élet Menete

2014. április 27. 17:13

Elindult az Élet menete a sófár hangjára az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarhoz vasárnap délután. A tömeg az Astoriától egészen a hídfőig ért. Az első résztvevők nem sokkal később meg is érkeztek a Keletihez. A rendezvényt komoly rendőri jelenléttel biztosították, atrocitás nem történt.

2014. április 27. 17:13

Elindult az Élet Menete az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarhoz vasárnap délután. Előzőleg a hídfőnél felavatták Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát.

Az eseményen elismerést adtak át Zoltai Gusztávnak, az Élet Menete Alapítvány egyik fővédnökének, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége volt ügyvezető igazgatójának.

A felvonuláson – ahol izraeli, magyar és uniós zászlókat is visznek – részt vesz mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imre volt liberális és szocialista képviselő és Szanyi Tibor MSZP-s politikus.

Az Élet menete a Keleti pályaudvar parkolójába érkezik, ahol Simon Peresz, Izrael elnöke és Konrád György Kossuth-díjas író videóüzenetben mondja el gondolatait.

A 600 tagú magyar delegáció ezután vonattal indul Auschwitzba. Az Élet menete felvonulását tizenkettedszer tartják meg Budapesten.

A menetet atrocitás nem érte, senki nem provokálta vagy szidalmazta a résztvevőket, ugyanakkor a rendezvényt jelentős rendőri jelenlét kísérte. Minden bekötő utcában rendőrök posztolnak, a menetet pedig rendőrségi autó vezette fel.

A tudósítók beszámolója szerint több nagyméretű molinót is magukkal vittek a vonulók, ezek egy részén azt lehetett látni: „A történelem nem írható át”, „Soha többet”. Egy óriás molinóra angolul és magyarul azt írták: „A múltról a jövőért, menetelés az életért”.

Közben a Terror Háza Múzeumnál is holokauszt megemlékezést tartottak, ahol Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „a 20. század Magyarországa a rossz helyzetekre adott rossz válaszok Magyarországa volt”. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében azt mondta: ami a második világháború alatt az európai zsidósággal, és 1944 „vészterhes hónapjaiban” a magyar zsidókkal történt, arra nincs mentség.

Összesen 284 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CzudarM
2014. április 28. 20:12
Megjegyzem,Katynról is tanultunk ezt-azt,majd kiderült,hazugság volt.Mikor majd kínai/perzsa történészek írnak szép elbeszéléseket,akkor tán más aspektus is felmerül.--Czudar
tevevanegypupu
2014. április 28. 09:15
A Terror Házánál megemlékeztek, önmarcangoltak és ennyi bőven elég volt, eleget tettek annak ami az évforduló alkalmából esedékes volt. A többi..kissé álságos volt, mivel senki nem hülye (mármint a nem zsidók között) és tisztában van azzal, hogy ez a menet kierőszakolt, bosszúszomjas, soha meg nem bocsájtó és korlátolt, fanatikus emberekből áll. Hogy Ádernek minek kellett az élére állni azt nem tudom, nyilván a politika így kívánja..de azt azért meg kellene gondolnia, hogy ő Magyarország miniszterelnöke..ahol büntetlenül élnek az avh-s zsidó gyilkosok leszármazottai sőt a még életben lévők is.Hogy az EU-ban termet neveztek el Horn Gyuláról az megkérdőjelezi a rendszerváltást magát..és jobb lenne nem elfelejteni, hogy az EU-s képviselők meg az önkormányzatok választása még majd csak most következik..
Peter8811
2014. április 28. 07:58
"Elindult és célba is ért az Élet Menete" 2006-ban a gumilövedékük is elindult aztán 16 célba is ért.
császár
2014. április 28. 07:50
Anyámék megsiratták a kis Gruber Ilonkát (akivel anyám együtt inasoskodott), amikor elvitték és nem jött vissza. Később megsiratták a szomszéd kis Balog Jancsit akit csak azért mert levente volt, egy hazatért zsidó ember elvitetett és az ávósok és agyonverték. Az Ő szülei legalább visszakapták a gyerekük véres ruháit. Ez volt az egyetlen különbség a két népirtás között. Mi meggyászoltuk őket a család katona áldozataival együtt. Régen volt, a sebek már begyógyultak, nem kell azokat feltépni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!