Hende: Anyagi biztonságot nyújtunk a katonáknak

2013. július 02. 11:26

Kiszámítható előmeneteli rendszert, teljes egzisztenciális biztonságot nyújtanak minden katonának – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a véderő-, katonai és légügyi attasék értekezletén kedden, Budapesten.

2013. július 02. 11:26

A miniszter elmondta, a múlt szombati kormányülésen tárgyaltak a közszolgálati életpályamodellekről. Amint döntés születik, tájékoztatják a közvéleményt – tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy az új életpályamodellnek 2014 januárjától életbe kell lépnie.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: minden hivatásos katona, amíg el nem éri a törvényes nyugdíjkorhatárt, garantáltan méltó és megbecsült foglalkoztatásra számíthat. Mint mondta, azok a katonák, akik Afganisztántól Koszovóig, Dunabogdánytól Mohácsig kitartottak, és hűek voltak esküjükhöz, azokhoz az állami is hű lesz.

A miniszter azt mondta, a korábbi rendszerből hiányzott a stabilitás, több, a 40-es éveiben járó katona került abba a helyzetbe, hogy nem tudott továbblépni, s méltatlan módon nyugdíjazták. A honvédelmi tárca most megteremti a törvényi garanciáit annak, hogy akik önhibájukon kívül kikerülnek a rendszerből és igénylik, azoknak segítenek abban, hogy a honvédségben elért rangjukhoz és beosztásukhoz méltó közszolgálati álláshoz jussanak – mondta a miniszter.

A véderő-, katonai és légügyi attasék szokásos éves értekezletét kedden tartották Budapesten a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál (KNBSZ). Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában azt mondta: teljes mértékben meg volt elégedve mind a KNBSZ, mind az attasék elmúlt éves tevékenységével. Mint mondta: kifogástalanul, hiba nélkül végezték munkájukat.

Elhangzott, hogy az év elején felmérés készült a kormányzat honvédelmi politikájáról. Ebben a megkérdezettek többsége jónak vagy kiválónak értékelte a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium munkáját. Egy másik, a közelmúltban végzett felmérésben pedig a honvédség árvízi helytállására 92,4 százalékban 4-es, vagy 5-ös osztályzatot adott a lakosság.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Netuddgi
2013. július 02. 14:04
Ja és még valami. Mitől/kitől kellene megvédeni az országot? A hasonló cipőben járó románoktól? A szlovákoktól akik sok szempontból rosszabbul állnak anyagilag mint mi? A NATO-n és EU-n kívüli szerbektől? Washingtoni Szerződés V. cikkely mond valamit? Ukrajna esetében dettó, mondjuk ők sincsenek katonailag a topon és velük már nem is vagyunk egy súlycsoportban. Jelenleg a Juhász/Szekeres páros által végzett értelmetlen leépítések és pazarlás miatt, illetve a kiöregedő technika ellenére is még ez a lerongyolódott Honvédség is képes ellátni a feladatait. Éppenhogy. Ha a NATO-ban elvárt 2%-ra sikerülne feltornászni a védelmi költségvetést én nem nagyon aggódnék, feltéve persze ha haderőfejlesztésre megy a pénz és nem lenyúlják.
szalámis hegedű
2013. július 02. 13:42
Kiszámítható előmeneteli rendszert, teljes egzisztenciális biztonságot reméltek azok is, akiktől elloptátok a kotrengedményes, korkedvezményes nyugdíjat.
Akitlosz
2013. július 02. 13:40
Hasznosabb lenne egy népi gránátos hadosztályt felállítani a nyugdíjazott alezredesekből.
2013. július 02. 12:31
Arra azért kíváncsi lennék, van-e a világon még egy olyan hadsereg, ahol több tiszt van, mint tiszthelyettes és közlegény összesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!