Módosította a tervezett alaptörvény-módosítást a Ház

2013. március 05. 12:12

Több ponton is átírta a parlament a kormánypártok által kezdeményezett negyedik alkotmánymódosítást, amelyről várhatóan a jövő héten döntenek a képviselők.

2013. március 05. 12:12

A kedden elfogadott módosító javaslatok egyike egyértelművé teszi az alaptörvény hatályba lépése előtt meghozott alkotmánybírósági (Ab) határozatok hatályvesztését, rögzíti azonban, hogy ez nem érinti az ezek által kifejtett joghatásokat. Az alkotmányügyi bizottság indoklásában hangsúlyozta, a módosítás továbbra sem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az Ab egy korábbi határozatával azonos következtetésre jusson, de lehetővé teszi azt is, hogy korábbi döntéseivel ellentétes megállapításokat tegyen.

Törölték a tervezett alkotmánymódosítás szövegéből azt a passzust, amely alapján a legfőbb ügyész jogosult arra, hogy az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróság előtti vádemelésre adjon utasítást bizonyos ügyekben. Ezt azzal indokolta az alkotmányügyi bizottság, hogy az ésszerű határidőn belüli bírói döntéshez való jog érvényesülését megfelelően szolgálja, ha az Országos Bírósági Hivatal elnöke jelölhet ki másik bíróságot.

A fideszes Lázár János javaslatára elfogadták azt is, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban politikai reklámot csak a közmédia tehessen közzé, a listát állító pártoknak egyenlő feltételekkel. A politikai hirdetések alkotmánybeli szabályozásának előzménye, hogy az Ab január elején a sajtószabadság súlyosan aránytalan korlátozásának minősítette, hogy a választási eljárási törvény szerint a kampányidőszakban kizárólag a közmédiában lehet politikai reklámokat közzé tenni. Rögzítették azt is, hogy alkotmányjogi panasz kezdeményezhető az egyházügyi törvény rendelkezéseivel szemben.

A parlament döntése alapján a rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvény azon bekezdésében, amely jelenleg úgy szól: anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult. A kormánypártok eredeti javaslata a rokkantság helyett a fogyatékosság kifejezést szerepeltette volna a szövegben, azonban civil szervezetek tiltakozására úgy döntöttek, mindkét fogalom benne lesz az alaptörvényben.

Az ellenzéki párt kérésére a képviselők név szerint szavaztak arról a jobbikos javaslatról, amely kimondta volna, hogy az MSZP „a pártvagyon jogellenes megszerzése miatt is” osztozik az MSZMP felelősségében. Kezdeményezésüket azonban az Országgyűlés többsége leszavazta, az alkotmány így várhatóan nem említi majd a szocialista párt utódpárti felelősségét.

Az alkotmánymódosítást átíró javaslatokról szóló szavazás idejére az MSZP és a DK képviselő kivonultak az ülésteremből. Ezt a szocialista Józsa István azzal magyarázta az MTI-nek: méltatlannak tartják, hogy oda nem illő dolgokat emel be a kormányoldal az alaptörvénybe.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. március 05. 15:35
Amíg van 2/3 addig lehet módosítani. Utána, nélküle nem. Ez a baj? Nyilván jobb lett volna egy menetben, tökéleteset alkotni. Senkinek semm sikerült volna. Ez így megy. Tetszett volna előbb feloszlatni a Parlamentet, nem lett volna 2/3.
liberálzöld.
2013. március 05. 15:26
Semmi gond, egyelőre csak a tervezet tervezetét írták át. Majd a jövő héten átírják ezt is. Az lesz a tervezet tervezetének az átírás-tervezete.
Kal
2013. március 05. 13:33
Az Alaptörvény-szabászat már tényleg nevetségessé teszi ezt a göcsös akarást. Ld. egy képpel is illusztrált véleményemet: http://kaleidoscope.blog.hu/2013/03/05/alaptorveny-modositas
Gombóc XVI. Artúr
2013. március 05. 13:26
Mi lenne, ha nem gránitból lenne az Alaptörvény. Amúgy a királyság mint államforma mikor kerül bele?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!