Süddeutsche Zeitung: Magyarországon előretörőben van az antiszemitizmus

2012. június 25. 08:36

A német lap szerint Magyarországon előretörőben van az antiszemitizmus. A cikk úgy véli, a Fidesz is része ennek a folyamatnak, mivel verseng a Jobbikkal.

2012. június 25. 08:36

A Süddeutsche Zeitung kommentárjában Cathrin Kahlweit felidézte, hogy Elie Wiesel a napokban visszaadta a Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, mivel így kívánt tiltakozni, hogy „megszépítik Magyarország történelmének tragikus és bűnös epizódjait”. A cikk kiemelte, hogy nemrég Vadai Ágnes is felszólalt a parlamentben a jelenség ellen. A cikk szerint ők egy politikai ellenmozgalom részei, akiket sokkol a Magyarországon feléledő „népi nacionalizmus”. Kahlweit arra is kitért, hogy Mesterházy Attila nyílt levélben szólította fel Orbán Viktort, hogy állítsa meg a gyűlöletet és az antiszemitizmus terjedését az országban. A cikkíró Horthyval kapcsolatban kiemelte, hogy a zsidótörvények kezdeményezője volt és felelős a zsidók deportálásáért. Beszámolt arról is, hogy tereket neveznek el róla, szobrokat és emléktáblákat emelnek neki, illetve utalt arra, hogy Európába és Amerikában szkeptikusan figyelik ezeket a fejleményeket.

Magyarországon viszont egyre nő azoknak a száma, akik a húszas évek legnagyobb magyar államférfiának tartják Horthyt – emelte ki a szerző, aki megemlítette azt is, hogy Horty szobrának csókakői avatásán a fideszes polgármester is részt vett. Majd említést tett Orbán Viktor az osztrák Die Pressének adott interjújáról, amelyben elmondta, hogy a helyi közösségeknek kell dönteniük a szobrok felállításáról. Kiemelte, hogy „naivan rákérdezett”, hogy van-e valaki, aki diktátornak tartja Horthyt. A cikk megemlítette, hogy a magyar „történelmi revizionizmus” részeként olyan „antiszemita és népi” költők műveit vették be a tananyagba, mint Wass Albert és Nyirő József. Arra is kitért, hogy a román kormány ellenkezésével szemben számos magas rangú fideszes vezető is részt vett Nyirő pünkösdi „újratemetésén”.

A német lap antiszemitának nevezte Prohászka Ottokárt és említést tett arról, hogy Budapesten szobrot terveznek neki. Megállapította, hogy a mai Magyarországon előretörőben van az antiszemitizmus: utalt a Wallenberg-szobor megrongálására és Schweitzer József rabbi inzultálására. Megemlítette, hogy Orbán Viktor mindannyiszor elítélte a zsidók elleni támadásokat és hozzátette, ugyanakkor Orbán és pártja is szítják ezeket a folyamatokat. Cathrin Kahlweit szerint ki akarják húzni a talajt a Jobbik lába alól. A cikkben megszólalt Ungváry Krisztián, aki elmondta, hogy az új történelemszemlélet a szélsőjobboldali aktivisták eredménye, akik újra népszerűvé tették a Nagy-Magyarország és a nyilaskeresztes mozgalom szimbólumait – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. június 25. 13:44
Aki Wass Albertet leantiszemitázza,az hazug disznó! Ami Nyírőt illeti, bár elismerem a jogát,hogy hazai földben nyugodhasson, azért csak elment egy Birodalmi Német könyvvásárra,és Csak elmondta a beszédet,amit elmondott.. Ezt lehet csűrni,csavarni,de igaz..
Kvasztics Fedor
2012. június 25. 13:12
Azt mi fogjuk eldönteni, hogy hogyan értékeljük a múltunkat, múltunk személyiségeit. Ez a mi múltunk, a mi dolgunk akkor is, ha a balliberális gondolatrendőrség, megpróbál terrorizálni.
durrbele
2012. június 25. 12:32
Ez van amikor a német elmét áthipózzák a zsidók!
bmucsai
2012. június 25. 11:40
Hitler nem volt antiszemita! ( valami zsidó írta ) :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!