LMP: A bíróság döntsön az egyházakról

2012. február 15. 14:39

Az LMP szerint az egyházi törvénnyel kapcsolatos parlamenti eljárás az elmúlt másfél év jogalkotásának egyik legdurvább mélypontja.

2012. február 15. 14:39

Az egyházak „hűbéri rendszerben kuncsoroghatnak” a kormánypártoknál, holott a bejegyzési kérelmekről független bíróságnak kellene döntenie – írta közleményében Szabó Tímea. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke szerint a kormánypártok az egész folyamatot az „egyházak méltatlan koldulásává silányították”. Hangsúlyozta, pártjuk a jogszabály vitájában is nyilvánvalóvá tette: ne törvényhozók ítélkezzenek a kérdésben, a politika tartsa távol magát egyházi és hitéleti kérdésektől. Hozzátette: az LMP továbbra is azt támogatja, hogy az egyházak bejegyzései kérelméről független bíróság döntsön, mert az Országgyűlés politikai döntéseket hoz, a politikai döntések viszont önkényességhez vezetnek. 

Felhívta a figyelmet, hogy az első körben regisztráció nélkül elfogadott 14 egyház mellett a Fidesz-KDNP a második körben 85 kérelmezőből mindössze 17-ről vélte úgy hogy teljesítette az egyházi státusz elnyeréséhez szükséges kritériumokat, miközben továbbra sincs semmilyen elfogadható indoklás, miért éppen ezeket a vallási közösségeket terjesztették be. A kérelmek áttekintése után az LMP az összes olyan, szám szerint további 28 felekezet felvételét javasolta a törvény mellékletébe, amelyek megfeleltek a törvényi előírásoknak.
 
Szabó Tímea egyúttal súlyosan diszkriminatívnak nevezte a törvényt, mert véleménye szerint az egyesületekké fokozza le a Fidesz-KDNP által nem elfogadott közösségeket, az egyesületi forma pedig teljesen alkalmatlan egy vallási szervezet működéséhez. A képviselő az LMP nevében üdvözölte ugyanakkor a Magyar Tudományos Akadémia levelét, mert az nem foglal állást az ügyben.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. február 16. 20:20
Ha nem az Orbán kormányt akarnák megbuktatni, semmi bajuk nem lenne az egyházi törvénnyel.Még a 14 elismert egyház is túlzás, a biznisz-egyházak meg annyi hasznot hozhatnak, hogy meg is lehetne adóztatni őket.
Senye Péter
2012. február 15. 18:59
Az a tudós, akit a tudósok annak tartanak. Nem lehetne ezt az egyházakra is alkalmazni?
Öreg
2012. február 15. 16:45
Egyház csak az a magát egyháznak tituláló szervezet lehet, amelyikben folyik hitéleti tevékenység, mérhető létszámú ember vesz részt hitéleti tevékenységben /mise, Istentisztelet,/ mérhető számú ember vesz részt a hitéleti tevékenységben, azaz jár templomba. Hitéleti tevékenység nélkül egyház nem létezhet! Ami a támogatást illeti, vissza kell adni az egyházaktól elvett vagyont és utánna lehet vitatkozni, hogy kit őámogatunk és kit nem. A működő egyházak a hívők támogatásából léteznek, de vannak olyan helyzetek, amikor -éppúgy mint minden más szolgáltatás- támogatásra szorulnak. /Kis, előregedett települések,ahol az ottlakók az alacsony nyugdijakból képtelenek bármire is fizetni, pedig lelkigondozásra, temetésre ott is szükség van. Magam részéről minden ezzel kapcsolatos kötekedést dühítőnek tartok addig, amig a szakszervezeti vezetők, a politika uszályában lévő civil szervezetek állami támogatásból /akár a pártokon keresztül/ lébecolnak!
bsandor
2012. február 15. 16:12
Minden egyház állami támogatását meg kell szüntetni,tartsák el a hivek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!