FT: Magyarország egypártrendszer felé halad

2012. február 09. 09:02

A brit lap szerint egy lehetséges EU-IMF védőháló sem lesz képes kezelni a demokratikus kormányzás szélesebb erózióját. A Financial Times másik írása az egyháztörvényről Magyarország egyházai a senki földjén címmel jelent meg.

2012. február 09. 09:02

A Financial Times szerdán terjedelmes cikket közölt „Magyarország egypártrendszer felé halad” címmel. Ian Bremmer cikkíró fő állítása, hogy egy lehetséges EU-IMF védőháló sem lesz képes kezelni a demokratikus kormányzás szélesebb erózióját. A mentőcsomag csak a gazdasági intézkedések felülvizsgálatát fogja ellátni, a kormány centralizációs törekvéseit nem lesz képes megfékezni – véli a gazdasági lap. A cikk írója késeinek és tökéletlennek minősítette az uniós intézmények reakcióját, amely jól szimbolizálja az EU korlátozott lehetőségeit a „politikai gonosztevőkkel” szemben. A végső hitelmegállapodás csupán növelni fogja a politikai aggodalmakat,  hiszen minél hamarabb jön létre a megállapodás, annál gyorsabban fog csökkenni a piac felől érkező nyomás. A magyar kormány alapvető karaktere azonban nem fog változni, a cikkíró szerint valószínűtlen, hogy a miniszterelnök ne próbálná továbbra is bebetonozni a Fideszt.

Magyarország egyházai a senki földjén címmel jelent meg Kester Eddy legújabb cikke Magyarországról a Financial Times oldalán. A cikk beszámolt arról, hogy Iványi Gábor metodista lelkész minden napját meghatározzák a kormány üldözésének következményei. Iványi Gáborról a szerző megjegyezte, hogy ironikus módon ő keresztelte meg Orbán első két gyermekét. A kommunista rendszer végével a lelkész már azt hitte, hogy véget értek a küzdelmei, azonban az új egyházügyi törvénnyel újabb harcot kell megvívnia. Az új törvénynek köszönhetően több mint 300 felekezet került a senki földjére – idézi az írást a Médianéző. Iványi szerint ez egy orwelli világ, amelyben minden egyház egyenlő, de néhány egyenlőbb az egyenlők között. Ezt súlyos diszkriminációnak tartja. Az egyházi elismerés visszanyeréséhez egy olyan komplikált és bürokratikus eljárásban kell részt venniük, amelynek végén a parlament hozza meg a végleges döntés. Hegyi Szabolcs szerint a törvény rendelkezései súlyosan korlátozzák a vallásszabadságot, és közel 300 egyházat diszkriminálnak. A jogász szerint még ha problémát is jelentenének a business-egyházak, akkor is aránytalanul korlátoz az új törvény.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
countrystudy
2012. február 09. 11:41
iványi a legalja az egyházbiznisznek.fölépítette a birodalmát állami támogatásokból. a wcpapírt meg a szülők viszik a vezlibe.kíméletlenül kirúg mindenkit,aki belelát az iskolák gazdálkodásába és azt szóvá is teszi.a tanároknak be kell lépni az egyházába,ha állást akarnak maguknak.akit a konkrét nevek érdekelnek,szóljanak.
Vizigót
2012. február 09. 11:39
Ja, hogy a tomboló viktatúra által üldözött Iványi szerint. Köszönöm. Lapozzunk, sőt ugorgyunk.
ZolieM
2012. február 09. 11:26
Iványi tavaly december 22-én kezdett éhségsztrájkba azzal a céllal, hogy megakadályozza a fidesz-alkotmány életbelépését stb. stb. Nem tudja valaki, hogy van mostanság az öreg?
kjkj945
2012. február 09. 11:21
Magyarországon EGYPÁRT rendszer van már nagyon régóta. PARLAMENTI PÁRT. Annak vannak frakciói. A többi csak rizsa. De ha az un. pártok csak a tagdijból élnének rögtön látnánk, hogy ez a helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!