Szász: A legjobbak is rászorulnak az IMF-re

2011. november 30. 12:34

A PSZÁF elnöke szerint nem a gyengeségünk jele, hogy tárgyalásokat kezdünk a valutaalappal.

2011. november 30. 12:34

Szász Károly szerint a kormány elmúlt másfél évben tett intézkedései az egyensúly és a stabilitás irányába mutattak, összhangban vannak a tőlünk megkövetelt lépésekkel, éppen ezért furcsállja a leminősítését. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke az Inforádióban elmondta: a megtett lépések szükségesek voltak, bár valóban sértettek befektetői érdekeket. Hozzátette: a jó irányba tett lépések előbb-utóbb eredményt hoznak. Reméli, hogy a Moody's fél éven belül átgondolja döntését. Szász az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a legjobbak is rászorulnak arra a garanciarendszerre és védőernyőre, amelyet az IMF biztosít. Ez nem a gyengeségünk beismerése, „nem kuncsorgunk vissza a Valutaalap kályhájához” – fogalmazott.

A PSZÁF-elnök szerint a bankrendszer mostanra kialakult helyzetében mind a pénzintézeteknek, mint a hiteleseknek volt szerepük. Előbbiek túlzottan áthárították terheiket a hitelesekre, utóbbiak pedig egyre kevésbé törlesztettek. Szász szerint a végtörlesztés önmagában nem megoldás, csak egy olyan lépés, ami kényszerítheti a bankrendszert arra, hogy az előálljon a rendszerkockázati probléma kezelésére kitalált megoldással. Hozzátette: a devizahitelezés nem egy-egy banknak, hanem rendszerszerűen jelent problémát.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2011. november 30. 17:47
Most az erősek is gyengék, de ettől még nem leszünk erősek.
lastres
2011. november 30. 15:46
"Szász szerint a végtörlesztés önmagában nem megoldás, csak egy olyan lépés, ami kényszerítheti a bankrendszert arra, hogy az előálljon a rendszerkockázati probléma kezelésére kitalált megoldással. " Szász elvtárs hazudik. Ha tényleg csak kényszeríteni akarták volna a bankokat, akkor megkérdezték volna őket a megszavazás előtt pár nappal, hogy mi volna az ajánlatuk, ami fejében elállnak ettől. Nem, itt konkrétan ismét a felső-középosztály feltőkésítéséről van szó, míg korábban az egykulcsos adónál a szegényebbek pénzén, most a többi adós pénzén (amit a bankok jogtalanul elszedtek korábban).
balint60
2011. november 30. 14:40
Persze. Sikerről sikerre, győzelemről győzelemre haladva a legjobbak élén vagyunk... Hurrá!
G. Pantyelejevics
2011. november 30. 14:17
Szász szerint nem a gyengeség jele. Matolcsy szerint a gyengeség jele. Egy bunyó a kocsma háta mögött? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!