A NATO határa most feleannyi távolságra van Oroszországtól, mint a háború előtt – Mandiner Harctér

2023. szeptember 14. 17:00

Orosz-kínai tengely épül Észak-Korea közreműködésével? Mikor csatlakozik Ukrajna az EU-hoz? A Mandiner heti geopolitikai magazinműsora Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

2023. szeptember 14. 17:00
null
Pócza István
Pócza István

A teljes műsor itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csip
2023. szeptember 15. 18:04
Antont hallgatni fájdalmas. Robertnek jutott 15 perc, látszott rajta, hogy ez már neki is kellemetlen.
Palatin
2023. szeptember 15. 12:33
Az emberi intelligencián alapuló történelmi fejlödést, én egy alapvetöen ellentmondásos útnak látom, aminek a végkimenetele egy elképzelhetetlen katasztrófa is lehet. Lehetséges, hogy majd csak akkor fog az emberiség egy teljesen új morál létrehozásán gondolkodni, ha majd ott tartunk, hogy bárki, egy magánszemély is, - a tudomány és technika "áldásainak" köszönhetöen -, abban a helyzetben lesz, hogy valamilyen fegyverrel (a biológiai fegyverek ilyesmire alkalmasak lehetnek) világkatasztrófát tud elöidézni. Akkor meg kell találni egy új "modus vivendit", ami, ha sikerül is, újabb ellentmodásokhoz vezet majd. Az emberek "túlságosan" egyenlök lesznek. Ez csak részben jó dolog. Ugyanis, az emberi tevékenység egy nagyon erös motorja, motivációja éppen az, hogy jobb, gazdagabb stb akarok lenni másoknál. Tehát az új erkölcs "borzalmasan unalmas" társadalmakat eredményezne. Most képzelj el egy unatkozó 10 milliárdos emberiséget. Könnyen eszükbe juthat, hogy jobb volt egymást gyilkolni.
Palatin
2023. szeptember 15. 12:20
A fegyverek ereje közötti különbség persze nem minden. A földrajz is egy fontos stratégiai tényezö. Oroszország szinte minden megnyert háborúját tujadonképpen a nagysága és természeti adottságai segítségével nyerte meg. Ma is igaz az, hogy az USA harcképtelenné tételére jóval kevesebb atomfegyverre lenne szükség, mint Oroszország legyözésére. Az sem véletlen, hogy Kina tartózkodó, ami a fegyveres konfliktusokat illeti. Egy esetleges atomháború ban Kinának lennének a legrosszabb lapjai. Egy nagyváros elpusztítása 10 milliós nagyságrendü "élö erö" veszteséget jelentene. Az atomfegyvereiket sem tudnák olyan könnyen elrejteni, mint az oroszok. Az oroszok nagyon jól tudják, hogy az ö erejük éppen a nagyságukban van. A "nagyság" védelme nálu ezért egyáltalán nem valami "birodalmi hóbort", - ahogy azt Nyugaton róluk állítják -, hanem a létezésük záloga.
Palatin
2023. szeptember 15. 12:19
A Nato lehet akár százszor is olyan erös mint Oroszország, ha az oroszok el tudják érni azt, hogy a válaszcsapásuk éppen olyan halálos tudjon lenni, mint az amcsik elsö csapása. Ennél felesleges erösebbnek lenni. Ezen alapul(hatna) a kölcsönös biztonság. Persze ez sem csekély kihívás. Hiszen a tudomány és technika fejlödik, - elsösorban éppen a haditechnika érdekében -, igy a halálos válaszcsapás lehetöségének fenntartása is egy komoly verseny, amit bírni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!