Ilyen jól szól együtt az ortodox férfikar és a népzene!

2019. február 15. 15:15

A Szent Efrém Férfikar Szalonnáékkal játszott együtt, Kocsis Fülöp püspöknek is nagyon tetszett.

2019. február 15. 15:15

Három teltházas koncerttel indult útjára az Orientale Lumen sorozat legújabb évada. A házigazda Szent Efrém Férfikar a sorozat történetében először egy népzenei együttest, Pál István Szalonnát és bandáját hívta meg közreműködőnek az ortodox karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó nyitókoncertekre – írja a Papageno.

Mint a szakportál írja: Győrben, Debrecenben és Budapesten debütált az Orientale Lumen 2019 sorozat, ahol Pál István Szalonna és bandája voltak a Szent Efrém Férfikar vendégei. A két együttes korábban már többször dolgozott együtt, nemrég Grúzia fővárosában, Tbilisziben adtak közös koncertet. Azonban az Orientale Lumen sorozat egy kicsit más, mint egy szokásos koncert – Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita keresztelte el „hang-áhítatnak” ezeket az alkalmakat, ugyanis ilyenkor a közönség is együtt utazik, együtt imádkozik az előadókkal és a mindenkori cél az, hogy egyfajta szakrális flow-élményben oldódjon fel előadó és befogadó egyaránt.

Kocsis Fülöp a portálnak elmondta, hogy nagyon jóllakott a zenével, és hihetetlen élmény volt a számára az este.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2019. február 16. 13:20
Bubnóék és a Szent Efrém Férfikar nem ortodox, csak bitorolják ezt a címet! Nem elég hogy elszakadtak az ortodoxoktól, de még úgy is csinálnak, mintha ők még azok lennének és valami ősi kultúrát képviselnének, közben pedig sokkal fiatalabbak még a reformátusoknál is! :) Egyébként ez a divatos stílusokban való ugrálás kifejezetten katolikus hozzáállás, lásd még beat-mise, rock-mise, mondott-mise, gyerek-mise, szagos-mise...
korty
2019. február 16. 13:02
ezek.csak.szeretnének.ortodoxok lenni, de nem azok. zavarosak, mint ez a párosítás.
Bell & Sebastian
2019. február 15. 23:32
Nem kellene erőltetni ezt a crossoverkedést, mert nem műxik, ha pedig párbeszédre vágynak, ne beszéljenek egyszerre. Földig hajolok a görögkeleti szakrális zene, ami ének, előtt, egyszerűen azért, mert ősibb, ennélfogva kiérleltebb, mint a nyugati. További nehezítő elem a házasításban, hogy a magyar ének egyszólamú. Ha valakin segítek ezzel, adok egy tippet. Az oroszoktól nagyon egyszerű letorrentezni bármit, kifogyhatatlanok liturgikus lemezekből, gregoriánból, és még ott van Rahmanyinov is. Kicsit kell csak hozzá oroszul tudni, vagy legalább olvasni.
anegy_
2019. február 15. 18:53
Hááááát, nem sikerült ezt szépre hangolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!