Holland licit

2023. június 18. 17:33

Hogy a Libri megkaparintásának mi a célja, azt csak az nem látja, aki nem akarja látni.

2023. június 18. 17:33
null
Ungváry Rudolf
hvg.hu

»Holland licit: csökkenő árajánlatú ígéret. Pl. az induló árajánlatot 100 %-nak véve, a következő ajánlat ennek mondjuk 80 %-a, a következő 60 %/-a stb. Végül felrobban egy kézigránát egy kukában, vagy egy levágott lófejet pillant meg valaki, amikor felhajtva takaróját, nyugovóra szeretne térni. Ezt követően a jav az eredeti 10–20 %-áért tulajdonost vált, és az eladó remélheti, hogy még hosszú ideig egészséges életet él.« (Túlélők Lexikona)

Van, aki holland licittel kerül szemben, és van akinek elég, hogy tud róla. Főleg nagyon. Az ilyen felismeri, hogy egy olyan befektetőnek adhatja el a cégét, amely elkötelezett a magyar könyvpiac iránt és – bölcsen – keres magának egy másik befektetést, ahol békében él és majd nem cipőben, hanem szerettei körében halhat meg.

Hogy a Libri megkaparintásának mi a célja, azt csak az nem látja, aki nem akarja látni. Kiváló eszköz ehhez a nemakaráshoz például az súlyos aggályokat kifejező nyilatkozat, vagy a nyilvánossá tett »felállás«. Akár az »óva intjük Amerikát!«. Néhány év, és a Libri és kapcsolt részeinek bármely szerzője járhat úgy, hogy kéziratát mégse fogadják el. Akár nyilatkozott korábban, akár felállt és aztán leült máshol. »Fönt«, a »haza magasában« egy kancellár vagy valamilyen más beosztású politikai hóhér átnéz egy felterjesztett listát, és kihúz. Mivel elkötelezett a magyar könyvpiac iránt.

Egyáltalán mérlegelni azt, hogy a Libribe való rendszercsatlós részvényvásárlási behatolásnak vajon a nagyobb profitszerzés-e a célja, akkora hibbantság, mint amikor valaki a guillotine alatt azzal kábítja magát, hogy talán beragad fönt az élesre fent bárd, mert elfelejtették megolajozni.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer, hogy minden nem árja családban akadt legalább egy olyan rokon, aki azt mondta a többieknek, hogy »ti mindannyian meg vagytok hülyülve«, és Amerikáig meg se állt. Ma mindegy(nek látszik), hogy valaki árja-nemárja, és talán Amerikába is hiába fog már menekülni.

Vígasztaljunk, ha vigasz, hogy minden gyalázat után marad legalább egy, aki túlél. Az meg azt nem fogja érteni, hogy hogyhogy nem lehetett ezt előre látni. És talán meg is írja.”

***

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erossvass
2023. június 19. 15:47
Ha lenne még egy életem, ungváryrudofként élném. Ennyire egyszerű munkát nem találnék sehol. Van egy egymondatos tény: az MCC megvette lLibri többségi tulajdonát. És a fickó erre alapozva felállít egy ocsmány teóriát, elpolemizálgat saját magával, beleszövi az árja/nem árja kérdést, és a végére az egész katyvaszt tényként kezeli, aminek természetesen az a lényege,hogy o1g és rohadt fidesz, és még rohadtabb fidesz jobbágyok. Kb. ennyi. És szépen leborítja a sejtelmessség fátylával. Hánynom kell.
kaffogó hebrencs
2023. június 19. 13:52
Reméljük, jelennek meg olvasható könyvek is ezután, nem csak a ballib szemét.
1000bocs
2023. június 19. 11:28
Igen, tudjuk hogy a baloldal így működik. Amelyik intézménybe egyszer egy balos beült, ott néhány évtized múlva mutatóba sem találsz nem balost. Kiszorítósdi, elfoglalósdi. Még ideológiátok is van hozzá, te nyomorult. Kulturális marxizmus. Mivel a munkások rájöttek hogy ti aztán soha nem lesztek képesek egy élhető világot csinálni, a munkások szavazatát a baloldal levesztette. Egy balost azonban nem rendíti meg az ideológiája kudarca. Nem az ideológiával, a néppel van baj. Azt pedig úgy lehet lecserélni, ha lecsrréled a kulturáját. Lecseréled a múltját, a történeteit, a nyelvét, amiben hisz, ahogyan más emberekhez kapcsolódik. És megszületett az ötelt. Ehhez el kell foglalni a kutlúra összes pozicióját, minden intézményt, minden széket. Ez mára megvalósult. A baloldal ugyan még mindig nem képes élhető világot csinálni, hisz ahol hatalomra kerül, ott a széthúzás és elégedetlenség csak nő. Azonban mindenhonnan ő beszél. ÉS PERSZE A RÉGI BOLSEVIK SZOKSÁ SZERINT MINDENKIT TÚLHARSOGVA A MÁSIK OLDALT VÁDOLJA AZZAL, AMIT Ő TESZ.
olajfa1
2023. június 19. 09:43
A kis üzlet miatt a libbantak borzasztóan nagy hisztit csapnak! Vajon miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!