Szabad-e másként gondolkodni?

2023. május 19. 18:24

Ha valaki a hetvenes években forradalomnak nevezte volna 56-ot vagy vörös terroristának Szamuelyt, épp úgy megbukott volna.

2023. május 19. 18:24
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Az úgynevezett humán tudományok abban különböznek a reáliáktól, hogy nem lehet egzakt módon mérni őket. Persze vannak, akik szeretnék, ha így lenne, különösen most az érettségik idején látszik, ahogy megoldókulcsokkal próbálják valahogy leosztályozhatóvá tenni a magyart vagy a történelmet.

Az irodalom, a filozófia, a történelem kérdéseihez azonban legtöbbször nem rendelhető hozzá egyértelmű válasz. Próbálják ugyan belekényszeríteni a diákokat, hogy megírják, mit gondolt a költő, ám ezzel megerőszakolják, tönkre teszik az irodalom lényegét, ahol minden olvasóban újra megszületik a mű, és éppen ettől válik egyedivé. (Ez igaz minden egyéb művészeti alkotás befogadójára.) Filozófiából is ismertük azt az időt, amikor volt helyes megfejtés (marxista megközelítés) és helytelen. És igen, a történelem sem egzakt, hanem nézőponttól függő.

Az elmúlt napokban két olyan, a történelmi látásmódból fakadó vitatott mondat volt, amin a balliberálisok szokás szerint kiakadtak. Az egyik Orbán veszprémi beszédében a Hitler-féle európai egységre történő utalás, a másik a vezérkari főnök megjegyzése a német-lengyel lokális háborúból kinövő világégésről, amihez a lengyel nagykövet is hozzászólt. Böröndi Gábort idehaza is »ledebilezték«, a Blikk szerint pedig megbukna az idei töri érettségin. Ami nem érv, hiszen ha valaki a hetvenes években forradalomnak nevezte volna 56-ot vagy vörös terroristának Szamuelyt, épp úgy megbukott volna (jobb esetben megússza ennyivel), mint ha ma ellenforradalmat mondana és dicsőséges 133 napot. A történelem nem matematika vagy fizika, amik függetlenek a megfigyelőtől. (Nota bene Einstein óta tudjuk, hogy a fizika is függ a megfigyelőtől.)”

Nyitókép: Mandiner-archív 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. május 21. 19:44
A köhögés is tilos volt: Sztálin beszédet mond egy hatalmas gyár munkásai részére. - Elvtársak! A Szovjetunióban a legfőbb érték az ember – kezdi beszédét. Hirtelen a közönség soraiból valakit egy köhögési roham fog el. - Ki az, aki köhög? – emeli fel hangját Sztálin. Teljes csönd. - Rendben. Hívják be az NKVD-t. – parancsolja a diktátor. Sztálin politikai rendőrsége, az NKVD emberei berontanak a géppisztolyaikkal tüzelve. Hamarosan csak hét ember marad állva a holttestek között. Sztálin újra megkérdezi: Ki köhögött? Egy ember lassan fölemeli a kezét. - Elég súlyos megfázásnak hangzik a köhögése – mondja Sztálin – szóljon a sofőrömnek, hogy sürgősen vigye magát kórházba.
LancelotDuLac
2023. május 20. 18:45
"Szabad-e másként gondolkodni?" Miért? te is buzi vagy?
csapláros
2023. május 20. 10:09
1. Az tény, hogy az 1970-es években és még utána is meglehetősen szokatlan volt forradalomnak nevezni azt, amit hivatalosan csak ellenforradalomnak lehetett. De már akkor voltak néhányan akik ezt a szót használták. Nem kéne hazug módon ugyanakkor elhallgatni, hogy EZÉRT nevezte azután a köznép 1956-ot FELKELÉSNEK, és azok harcosait FELKELŐKNEK. Márpedig, a FELKELÉS átvitt értelemben: lázadó mozgalom egy uralkodó hatalom ellen. Fegyveres forrongás az elnyomás ellen. Az ellenforradalomnak nevezett valami jellegét a hivatalos politika is vallotta. Ezért azután a történelemkönyvekben is 1956-ig szerepeltek az események. A háború utáni újjáépítési lázat, a szocializmus erőltetetten kihajszolt sikereit ugyanis bűn lett volna nem kihangsúlyozni és elhallgatni a diákok elől, és általában is, a társadalomban tudatosítani. 2. A fiatalok körében ugyanakkor népszerű téma volt 1956: kisiskolások meséltek versengve éppen az 1960-as, 1970-es években apró csoportokban az 1956-os élményeiről, szüleik élményeiről, a harcokról, játszottak "háborúsdit" mint magyarok a németek VAGY az oroszok ellen, fapuskákkal, fakardokkal. No és, persze otthon, csak csak befogásra került a zavarások miatt folyamatosan igazgatott gombokkal a Szabad Európa Rádió és az Amerika hangja, olyannyira hogy az iskolákban HIVATALOSAN, a diákok előtt is el lett mondva többek között, hogy a Szabad Európa Rádiót EGYEDÜL hallgatni még nem bűn, de kettesben hallgatni már nem ajánlatos, hármasban és többen hallgatni meg már egyenesen TILOS, mert büntetnek érte!
Biivisz
2023. május 20. 03:05
"Einstein óta tudjuk, hogy a fizika is függ a megfigyelőtől." Kis helyreigazítás: Valóban, nagyjából "Einstein óta". De nem tőle, hanem inkább "ellenére", ő ugyanis - "Isten nem kockázik" felkiáltással - pont nem értett egyet a "határozatlansági" elvekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!