Akinek vallásos érzékenységét sérti a böjti időszak alatti vihánc, az távol marad

2023. február 22. 16:02

Ez a közlemény nem közelebb, hanem távolabb viszi a vallásos embereket a nem vallásos emberektől.

2023. február 22. 16:02
null
Gréczy Zsolt
Gréczy Zsolt
Facebook

„A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) – egy fideszes politikus által létrehozott szervezetről van szó – hamvazószerda alkalmából arra kéri a köznevelési intézmények vezetőit, hogy farsangi mulatságokat ne szervezzenek a nagyböjti időszakban.

Azt írták, egyesületükhöz több szülői bejelentés érkezett arról, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, »amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban«.

Tartok tőle, hogy ez a közlemény nem közelebb, hanem távolabb viszi a vallásos embereket a nem vallásos emberektől.

Szerintem az a helyes, ha mindenki akkor rendez farsangi bált, bulit, mulatságot, amikor akar. És mindenkinek joga van eldönteni, hogy azon részt vesz-e, vagy sem. Akinek vallásos érzékenységét sérti a böjti időszak alatti vihánc, az távol marad.

Ez ilyen egyszerű. Nem érdemes beleszólni emberek, közösségek szokásaiba, döntéseibe. Az emberi döntés szabadsága éppen olyan jog, mint vallásosnak lenni – és ilyen közleményt kiadni. Van itt elég röghöz kötés, tilalom, zsigeri szorongás. Nem érdemes ezeket tovább tetézni újabb kötelmekkel. Éljen a döntés, a cselekvés szabadsága farsangkor is.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scandal says Jack
2023. február 24. 17:32
Nem lenne ilyen nagy arca a csávónak, ha rendeletbe foglalnák, hogy böjtkor rejszolni is tilos...
Vakfolt
2023. február 23. 10:33
"Szerintem az a helyes, ha mindenki akkor rendez farsangi bált, bulit, mulatságot, amikor akar." Így van, a ti egész parlamenti munkátok egy folyamatos farsang, álarcok, haverok, elmés beszólások, viháncolás. A normális embereknek decemberben van a Karácsony, hamvazószerdáig a farsang, tavasszal a Húsvét, tudják, hogy fiúk, vagy lányok, és nem akarják, hogy a gyermekeiket megrontsák és nem azért nem viccelődnek Mohameddel, mert kivégzik, vagy felrobbantják őket, hanem tisztelik mások vallását, amit szó nélkül nektek is tenni kéne, ha normális emberek volnátok, de hát a szocialista embertípus ugye más anyagból van gyúrva.
augustinus
2023. február 23. 09:37
Farsangi mulatságot farsangi időben lehet rendezni. A Hamvazószerda után, vagyis a farsangi időn túl rendezett mulatság eo ipso nem farsangi mulatság. Ezt a szégyentelen Reiszführer Gréczy is tudhatná! Ám ő azt sem tudja, mi fán terem amiről beszél, a farsang.
Esvány
2023. február 23. 06:44
"Szerintem az a helyes, ha mindenki akkor rendez farsangi bált, bulit, mulatságot, amikor akar. " Szerintem FARSANGI bált csak a farsangi időszakban lehet rendezni, annak meg már vége van. Bálozni, bulizni biztosan lehet máskor is, de az már nem farsangi bál lesz. V.ö.: nyári Mikulás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!