Hát mi a fenét védjen meg, a Black Friday-t?

2023. január 04. 14:30

Ha megszakad ez a kapocs, akkor az energia, az inspiráció vész el a kultúránkból.

2023. január 04. 14:30
null
Kötter Tamás
Kötter Tamás
Facebook

»A kereszténység, annak hagyományai, az azzal együtt járó „rejtett életforma«, amelyet ma még egy átlagos ateista is követ a hétköznapokban, azok ritmusában, mindig is irányt mutatott nekünk – morális iránytűként szolgált a jó és a rossz szétválasztásában, esztétikában, viselkedéskultúrában, a nő-férfi viszonyban és a gyermeknevelésben, csakhogy az élet néhány fontos területét említsen.

Európát és annak népeit történelmük során ezek az útmutatások »segítették át a nehézségeken, és ez az összetartozás jelentette számukra a kontinuitást és a bizonyosságot« (David Engels, Mit tegyünk?)

Ha megszakad ez a kapocs, akkor az energia, az inspiráció vész el a kultúránkból, amely a szó jelentette cselekvés helyett, így megkövül és az anyag mozdulatlanságába dermed. Teremtés nélkül pedig nagyon nehéz lesz önazonosságunkat megőrizni.

»Ennek felismerése életbevágó, hiszen a keresztényellenesség és a morális kérdésekre adott válaszok más vallásokban keresése soha nem látott méreteket öltött a kontinensünkön. Mielőtt más vallásokhoz és filozófiai irányzatokhoz fordulnánk útmutatásért, érdemes volna a választ az európai civilizáció történelme során mindvégig támaszt nyújtó kereszténységben keresnünk.

Adjunk, hát esélyt a hitnek, amely évszázadokon keresztül vezetett minket!« (David Engels)”

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Imre Debrecen
2023. január 05. 06:44
1.
Lajoss
2023. január 04. 16:34
Biczitomi,borzalmas vagy.
nemecsekerno_007
2023. január 04. 16:24
A jövőben az lesz, hogy iPhone-ért, Tesla-ért kell megdögleni a lövészárokban. Szép új világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!