Kijevben csak a gyerekek nevetnek

2022. szeptember 02. 20:48

Sokan hazatértek Ukrajnába, mert nem tudtak tovább máshol élni, miközben gyilkolják a hazájukat.

2022. szeptember 02. 20:48
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Dugig vannak a teraszok, késő délutánra megtelnek a parkok, esténként és reggelente az ingázók ugyanolyan dugókat okoznak, mint akárhol másutt. Semmi sem különbözteti meg Kijevet bármelyik európai fővárostól, valahogy mégis minden más.

Egy lakótömb belső udvarán áthaladva értettem meg, hogy miért: itt csak a gyerekek nevetnek. A felnőttek nem beszélnek, komorságba burkolja őket és elnyomja a hangjukat a háború. Suttognak, mert itt sem tudnak elfeledkezni róla, hogy a Donbászban, ahová az orosz hadsereg visszavonult, miután nem sikerült bevennie Kijevet, fiúk, apák, testvérek, szeretők és férjek vesznek oda a tűzvonalban.

Tizennégy óra az út a lengyel határtól, a vonat tele volt gyerekeikkel hazatérő asszonyokkal, akik nem tudtak tovább máshol élni, miközben gyilkolják a hazájukat. Kijevben senki nem veszi sietősre, amikor megszólalnak a rakéták kilövését jelző szirénák. Nem lehet tudni, hova fognak zuhanni; a minap egy kelet-ukrajnai vasútállomásba csapódott rakéta, több tucat halott és sebesült, de Kijev összeszorítja a fogát és suttog, mert a fáradtságtól és a fájdalomtól nem tud hangosan beszélni, az illem pedig tiltja, hogy felemelje a hangját, a győzelem bizonyossága mégis arra készteti, hogy makacsul, fékezhetetlenül, dühösen mindennapi életet éljen.

»Mitől olyan biztosak a győzelmükben?« – kérdeztem mindenkitől. Fiatal és idős egyaránt meglepetten azt válaszolta: „De hiszen nincs más választásunk! Megölnének és tömegesen deportálnának minket, ha veszítenénk. Sem Ukrajna, sem ukránok nem lennének többé.«”

Nyitókép: MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2022. szeptember 04. 12:35
Tetvedék moslék, emberiségellenes, hazug, aljas bűnöző geci. Amikor orosz gyerekek haltak meg a nácijaid bombáitól, NYOLC ÉVIG, 2014 és 2022 között, hol a megveszekedett büdös faszban voltál. Moslék. Halál a fajtátokra. És ezerszeres halál.
Robertoo
2022. szeptember 03. 22:27
Hányingerem van az ilyen 'újságíróktól', akik egyéni hasznot akarnak kovácsolni mások szenvedéséből.
csulak
2022. szeptember 03. 15:13
NEM tudok sajnalni egy olyan nepet, amely a kisebbsegiktol elveszi az anyanyelv hasznalati jogat, es 8 even keresztul bombazza oket ! ezt a haborut nem oroszorszag kezdte !
Box Hill
2022. szeptember 03. 13:01
"Sokan hazatértek Ukrajnába, mert nem tudtak tovább máshol élni, miközben gyilkolják a hazájukat." Na végre egy felismerés azoknak, akik invitálják a migránsokat hazájuktól elfele. Ezek az invitálók a legnagyobb gazemberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!