Putyinnak ideje elgondolkodnia a tűzszüneten

2022. július 11. 13:42

Egy esély van csak rá, hogy véget érjen a háború, mielőtt lángba borítaná Európát.

2022. július 11. 13:42
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Habár semmi sem garantálja, hogy az orosz elnök egy esetleges tűzszünet után nem támadna újra, de közben Nyugat-Ukrajna olyan fejlődési pályára állhat, amivel Oroszország nehezen tudná felvenni a versenyt.

Egy esély van csak rá, hogy véget érjen a háború, mielőtt lángba borítaná Európát és a világ nagy részét: ha Vlagyimir Putyin, miután győztesnek kiáltotta ki magát, tűzszünetet rendel el. Hihető ez a forgatókönyv?

Annyit biztosan állíthatunk, hogy mostanra már nem elképzelhetetlen, mert azzal, hogy az erőit kizárólag a Donbászra összpontosította, végül képes lehet ezt a régiót az ellenőrzése alá vonni. A háború céljaként sokkal gyakrabban jelölte meg ezt, mint egész Ukrajna leigázását. Ha az orosz elnök holnap úgy döntene, hogy a becsvágyát az ottani két nagy megyére és azokra a területekre korlátozza, amelyeket már megszerzett, akkor nem kellene meghátrálnia és megszégyenülnie, de ne áltassuk magunkat: a Donbász meghódítása után ugyanilyen könnyen gondolhatná azt is, hogy végre neki kedvez a hadiszerencse, ezért vonulhat tovább Kijev felé.

Olyan erős kísértésbe esne, hogy a demokráciáknak már csak ezért is még gyorsabban még több tankot, lőszert és légvédelmi eszközt kell szállítaniuk Ukrajnába.

Nem szabad hagyni, hogy Vlagyimir Putyinnak kétségei legyenek a nyugati országok eltökéltsége felől, hogy nem engedik bekebelezni Ukrajnát.

Mindenekelőtt Putyin hadseregének és a hozzá közel állóknak kell képesnek lenniük rá, hogy rámutassanak: miután a Donbászt sikerült meghódítani, ideje elgondolkodnia a tűzszüneten, mert lassan elfogy az orosz hadsereg; mert az orosz családok nehezen fogadnák el, hogy általános mozgósítást hirdessen; mert Ukrajna ma már a legmodernebb fegyverekkel van felszerelve; mert Németország egy éven belül képes lesz más gázszállítókat találni Oroszország helyett; mert a Nyugat egyre szigorúbb gazdasági szankciókat vet ki; a Kínával folytatott kereskedelem növekedése még sokáig nem lesz képes ellensúlyozni az európai kiesést; és mert Oroszországnak nem áll érdekében, hogy kiszolgáltassa magát Hszi Csin-pingnek.”

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. július 12. 10:55
a haborut az USA penzeli es robbantotta ki, ugyancsak az USA fogja lezarni amikor megegyezik az oroszszal! ukrjana csak egy kiserleti nyul ebben a haboruban! vagy aldozati barany, kinek melyik tetszik jobban !
Tamás22
2022. július 11. 21:45
Nagyobb élvezettel hallgatom a névrokonodat, David-et. Bye.
Vakfolt
2022. július 11. 21:26
Mikor februárban a támadás mellett döntött, kurvasokat gondolkozott előtte. Mikor nem sikerült Kijevet gyorsan elfoglalni és visszavonultak, átcsoportosítottak, eszébe se jutott békét kötni, csak nevetséges lett volna. Mariupol után az ukránoknak keményen el kellett volna gondolkozni a békén, de az oroszok nem lettek volna vevők rá, lendületbe jöttek. Most, hogy megvan Luhanszk, az ukránok helyében én békét kötnék, kb megadni minden jogot, csak Ukrajna része maradjon az iparterület, de erre a lehető legkisebb esélyt látom, az oroszok nem fognak leállni, amit most elfoglalnak, az kb Oroszország része is fog maradni, ha egyezkednek, csak befagyasztják a konfliktust, mint nyolc éve, és az ukránok még képesek visszaerősödni.. nem érdekük a béke. Eddig az ukránoknak volt jobb az elhúzódó háború, gondolván, hogy a szankciók kinyírják az oroszokat, most hogy az látszik, az oroszok bírják a szanciókat, viszont meglepő módon az eu meg nem fogja, most meg az időhúzás az oroszoknak kedvez, kivéve, ha az ukránok össze tudnak rakni egy ütőképes hadsereget.
Nyugati Ádám
2022. július 11. 19:27
Az oroszok nem akarják Ukrajnát bekebelezni. A háborúval három célt akarnak elérni. 1. Megakadályozni Ukrajna NATO tagságát. 2. Biztonságban akarja tudni a több milliós orosz népességet. 3. Kivenni az Ukránok kezéből a fekete-tengeri közvetlen orosz kapcsolatot. A többi blabla. A cikk szerzője a háború lényegét nem érti. Azt hiszi, hogy az oroszok, félve a kínai befolyástól és függőségtől, nem tudnak a kínaiakkal egyenrangú kapcsolatot kialakítani. A helyzet azonban az, hogy a két nagyhatalom közötti együttműködés keretei kialakultak és egyik fél sem akar a másik rovására egyoldalú érdekérvényesítésre utaló gesztust tenni. Mivel az eurázsiai együttműködésnek nincs versenyképes alternatívája, a felek alapvető, rövid és hosszabb-távú együttműködéséhez azonos erejű érdekeltségek fűződnek. Egyelőre Oroszországnak nincs szükség a konfliktusba más országokat bevonni. Számára elegendő a fizetőképes, baráti jellegű piacok felvevőképességének sikeres növelésével megakadályozni az orosz gazdaság megroggyanását. Jellemző, és sokat jelez, hogy az ENSZ BT és a Közgyűlés határozatait éppen ezek az országok nem szavazták meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!