Egységes nép vagyunk, Oroszország számunkra egy

2022. június 12. 19:18

Az emlékművek szimbolikus nyelvén zajló ukrajnai háború gyökerei a távoli múltba nyúlnak vissza.

2022. június 12. 19:18
null
Mélyi József
Magyar Narancs

„A mai oroszországi emlékművekből oroszok és ukránok közös, egyetlen birodalmi jövője rajzolódik ki – ahogy azt Vlagyimir Putyin elképzeli.

Az orosz–ukrán háború második hónapjának végén sűrűsödni kezdtek a hírek az emlékművekről. Kijevben az ostrom alá vett ukrán települések nevére és színeire cserélték a szovjet Hős városok tábláit, Harkivban Zsukov marsall szobrát, Munkácson a második világháborús obeliszket döntötték le, az elfoglalt Henicsenszkben az oroszok első dolga volt, hogy helyreállítsák Lenin szétbontott kőszobrát, Bucsából pedig a tömegmészárlás dokumentumai mellett megérkeztek a szétlőtt köztéri alkotásokról készült fotók is. Az emlékművek a háború első napjaitól kezdve megjelentek a hírekben – Perejaszlavban már két nappal a támadás előtt döntés született a Mindig együtt az orosz néppel című alkotás lebontásáról –; a világot már március elején megrázta, hogy találat érte a Babij Jar-i emlékművet, a különböző, gyorsan kommunikálható emlékezetpolitikai gesztusok, üzenetek, illetve maró karikatúrák mögött időlegesen mégis háttérbe szorult a közterek szimbolikus átírása.

Az emlékművek szimbolikus nyelvén zajló ukrajnai háború gyökerei a távoli múltba nyúlnak vissza, szálai elvezetnek a 19. századba, a nemzeti gondolat születéséhez, illetve főként a szovjet időkbe. Már nem sokkal az 1981-ben Kijevben emelt hatalmas Haza-anya szobor avatása után felmerült, hogy a kezeiben kardot és pajzsot tartó nőalak orosz sugallatra néz keletre, pontosabban a megmentő Moszkva irányába (s nem az ellenség, vagyis nyugat felé). A Szovjetunió felbomlása után az ukrán éhínségről (holodomor) és a sztálini terror emlékezetéről bontakoztak ki viták; a függetlenné vált Ukrajnában – főleg a nyugati országrészben – szinte azonnal megkezdődött a Lenin-szobrok lebontása, illetve ugyanott a 20. századi nacionalista vezetők, köztük elsősorban Sztepan Bandera szobrainak felállítása.”

(Fotó: Ukrán rendőrök vizsgálják át az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült épületek romjait a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 9-én. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint meghaladta a 6,9 milliót az ukrajnai háború elől külföldre menekülők száma, és 7,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására Ukrajnán belül.MTI/EPA/Szergej Kozlov)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2022. június 13. 13:09
Ha már az emlékműveknél tartunk, az oroszellenes baloldal kezdeményezhetné a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontását.!! Elvégre az is orosz!!
kozmosz
2022. június 13. 05:11
A Képzőművészet-elmélet Tanszékről. Ilyet is csak hülyéknek találnak ki.
Bell & Sebastian
2022. június 13. 00:26
Ez az írás egy Timothy D. Snyder recenzió, aki a Yale biztos kezű holo szakértője, ennélfogva egész Káeurópa de főként Oroszország tudora. Három ideológus nevét is említi, mert Putyin sokat idéz tőlük, akikről még nem is hallottunk, pedig az egyik kis hazánkban vetette papírra korszakos mérföldkőnek számító gondolatait. No meg egy övön aluli oldalvágást is megenged magának a szerző akkor, amikor közös filozófiai kalap alá gyömöszöli Orbánt Putyinnal. Mit akar a Magyar Narancs? Beállítani a vitorlát az amerikai passzátszél irányába. Nem fog menni, fiúk. Se hajdanába, se majdanába, mert ilyen ez a magyar virtus. A zsidó virtust meg majd kitanulja, ki e méltán ismeretlen szerző hézagpótló műveit megvásárolja. Nincsen ingyen ebéd.
amca
2022. június 12. 22:26
Talán a nato terrornak nem kellett VONA a pofáját Regensburg,meg Trieszt ,meg Bursa mellől a Vörös térre pofátlankodni. sic.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!