A Fidesznél szemérmetlenebbül hazudni csak a bolsevikok tudtak

2022. május 12. 08:37

A jobboldalnak mindig is az volt az alapüzenete, hogy csak ő képviseli a hazát, és az ellenzék az hazafiatlan. Interjú.

2022. május 12. 08:37
null
Síklaki István
Síklaki István
Hírklikk

„Kocsis Máté például a parlamentben ma azt kérte az ellenzéktől, hogy próbáljanak meg a magyar érdekek mellé állni, tűzzék ezt ki célul a következő négy évben. Rétvári Bence államtitkár többek között elmondta: nem volt olyan tömeges választási csalási akció és külföldi beavatkozás, amit ne vetett volna be a baloldal. Orbán Balázs pedig arról beszélt, az ellenzék végre álljon a magyarok oldalára. Mintha az ellenzék nem a magyar érdekeket képviselné…

Ebben semmi újdonság nincs, ez már az emblematikus »a haza nem lehet ellenzékben« mondatban megfogalmazódott. A jobboldalnak mindig is az volt az alapüzenete, hogy csak ő képviseli a hazát, és az ellenzék az hazafiatlan. Nem csak Magyarországon van ez így, hanem például az Egyesült Államokban (és másutt is) a republikánus-demokrata viszonyban. A jobboldal, amióta világ a világ, a hazafias húrokat mindig az ellenzékkel szemben pengeti. Az, hogy ez hazugság, lényegében mindegy is, mert folyamatosan szedett-vedett hazugsággal operálnak a politikusok. Igaz, azért ebben vannak különbségek. A Fidesznél szemérmetlenebbül hazudni csak a bolsevikok tudtak, meg az amerikai új jobboldal. 

Mit tehet az ellenzék, reagáljon a hamis vádakra, vagy inkább hagyja magán száradni a hazugságokat?

Ez a klasszikus rágalom-dráma. Arra, hogy mit tehet az ellenzék, nincs egyszerű válasz. Jól kell politizálni, nagyon ütősen, és ezektől a hazugságoktól, rágalmaktól teljesen függetlenül kell tematizálni a politikát. Nyilván nagyon nehéz, különösen akkor, amikor a kommunikációs hatalom ilyen egyenlőtlen. Ez ellen az ellenzék közvetlenül nem tud semmit tenni. Az biztos, hogy a direkt tiltakozás – mondván: »ez nem is igaz« – nem működik. Akiknek ugyanis szól, azokra ez nem hat, a saját táborban pedig fölösleges, vagy éppenséggel a gyengeségnek a tükröződése. A minimálisan legegyszerűbb reagálás a figyelmen kívül hagyás, hadd jártassák a szájukat.

Az ellenzék hogyan tudna nem »a Fidesz térfelén játszani«?

Ahhoz nagyon komoly politikai tehetség és koncepció kellene, aminek momentán nem nagyon látni a nyomát. Az ellenzéknek nyilván helyzeti nehézsége van, mert a diktálás pozíciója a hatalomé. Éppen ezért egy nagyon csekély hatalommal rendelkező ellenkező politikai erő iszonyú nehezen tud napirendet diktálni. Ehhez igazi politikai zsenialitás kellene.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gladi
2022. május 12. 22:14
Kezdjük mindjárt gerivel...
csombor
2022. május 12. 21:36
Örömmel írom ide a sok gyalázkodás alá, hogy tisztelem a munkásságát, mint édesapjáét is, és ma is jó szívvel gondolok azokra a szemináriumokra, amiket Liskával tartottak és amiket együtt látogattunk Jancsó Miki bácsival.
machet
2022. május 12. 20:41
Ez bizony ma is így van.Semmi nem változott.
VeJoLa
2022. május 12. 19:30
A "klasszikus rágalom-dráma", a hazugozás, árulózás, ostobázás az egybesült ellenzék műfaja volt! Szerintem mindenkinek teljesen világos, (kivéve a (szegény) hős ukránokat) hogy a hagyományos és az új világrend küzd egymással, ezekben mást jelentenek már a szavak is. Egymás lehazugozása bizonyítja, hogy nekik nincs is élet a saját világukon kívül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!