Távol a valóságtól

2022. április 25. 07:36

Mennyi a felelőssége a Freedom House-nak a demokráciától való elfordulásban a világban?

2022. április 25. 07:36
null
Brém-Nagy Ferenc
Magyar Hírlap

„Akár örülhetnénk is a Freedom House legújabb jelentését böngészve.(...) Az évről évre viccesebbé váló kimutatásokkal szembesülve, egy ideje már várom, hogy majd csak előkerül néhány egzotikus polinéz sziget vagy közel-keleti monarchia, mint amelynek demokratikus működése példaként állítható a visszafelé csúszó Magyarország elé. Idén a Balkán került elibénk, az FH szervezet megállapította, hogy a demokratikus normák jobban érvényesülnek Szerbiában, Albániában, Észak-Macedóniában és Montenegróban, mint nálunk. Volt idő, amikor egy-egy jelentés után az ember elgondolkodott rajta, vajon hogy jöhetett ki ez a matek, kik voltak azok a nagyszerű magyar helyzetleíró szakmunkások, akikre támaszkodva sikerült megrajzolni a fura, torz képet, aztán rá kellett jönnie, teljesen felesleges foglalkoznia ezzel. A Freedom House látleletei körülbelül olyan viszonyban vannak egy-egy ország tényleges demokratikus működésével, mint amilyenben a 2008-as pénzügyi válság előtti években a nagy tekintélyű hitelminősítők banki papírokra vonatkozó besorolásai voltak azok valóságos értékével.

Nem is az a leghervasztóbb, hogy blődségek sora­koznak a jelentésben. Például, hogy Orbán Viktor »idén április 3-án engedélyezte a versenyképes választásokat, de a Fidesszel a teljes államapparátust – a civil- és a médiaszektor jelentős részével együtt – az ellenzékkel szembeni harc szolgálatába állította. A szavazás következésképpen nem volt szabad, sem tisztességes. Most, hogy Orbán túlélte a választást, kiélheti illiberális és kleptokratikus hajlamait«. Ugye, nem kell hosszan magyarázni, hogy már a szóhasználat is része az ítéletnek, a választást menetrendszerűen kiírták és nem engedélyezték, mellesleg kicsit több történt annál, mint hogy »Orbán túlélte«, közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hatalmasat nyert a Fidesz–KDNP, az egyesült baloldali ellenzék meg akkorát bukott, hogy a fal adta a másikat.

Sokkal mélyebbre vivő és a jövőt meghatározó kérdés, vajon miért gondolja bárki, hogy a világ változásaitól függetlenül, önreflexiók nélkül ítélhet meg folyamatokat, gyárthat fals, direkt eltorzított képet, próbálhat meg ezzel nyomást gyakorolni demokratikusan megválasztott kormányokra. Mennyi a felelőssége a Freedom House-nak és a hasonló egyoldalú, lassan leginkább propagandát kifejtő szervezeteknek a demokráciától való elfordulásban a világban? Vajon az, hogy a jelentéseknek egyre kevesebb közük van a valósághoz, használ vagy árt az általa vizsgált ügynek?

Sorolhatnánk még a kérdéseket, de úgy tűnik, a nemzetközi baloldali és libe­rális elit pont olyan, mint a hazai, hiába derül ki, hogy valami nem működik, tovább fújja hosszabban és fokozott erővel.A Freedom House szerint egyébként Magyarország 2019-ben átcsúszott a demokráciából a hibrid rezsim kategóriába. Ez azt jelenti, hogy »tartanak az országban ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és a politikai és polgári szabadságjogok nem minden körülmények között érvényesülnek emiatt«. Azt hiszem, lassan átalakíthatnák a kategóriát, és kimondhatnák végre, hogy hibrid rezsim az, ahol tartanak választásokat, és azt nem a baloldal nyeri. Tisztább lenne a kép.”

Nyitókép: Screenshot / freedomhouse.org

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. április 25. 18:55
Szabadság, demokrácia, szabadságjogok - a jakobinus csürhe által sikeresen lejáratott fogalmak. Szellemi terrorista söpredék, tasz, Helsinki és társaik.
Agricola
2022. április 25. 11:18
A washingtoni Freedom House esze járása ugyanúgy működik, mint az állatvásári kupecé: "A cigány szamarat árult s kérdezvén egy venni akaró: vemhes-e? a cigány felelé: nem. Akkor nekem nem kell, mondá a vevő s elment. Erre a cigány állitá, hogy vemhes. Miképp lehet az? kérdé a vevő. Könnyen, felelé a cigány, ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes."
minekkellregisztralni
2022. április 25. 09:02
A Freedom House nevű álcivil szervezetnek a költségvetését 80-90%-ban az amerikai kormány adja össze. Az amerikai kormány pedig propaganda célokra és beavatkozásának legitimálására használja fel ezeket a jelentéseket. Nem olyan nehéz ezt összerakni.
zrx8
2022. április 25. 08:59
"Freedom House democracy score" = USA-bérencségi index, eufemisztikusan fogalmazva
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!