Kalasnyikov helyett istendicséret

2022. március 21. 14:01

A kialakult félelem leghatásosabb ellenszere az imádság.

2022. március 21. 14:01
null
Gável András
Vasarnap.hu

„A háború sokunkat aggodalommal tölt el. Azt mondják, a kialakult félelem leghatásosabb ellenszere az imádság. Ez persze többet kell, hogy jelentsen imaszövegek elmormolásán. Jézus esetében azt látjuk, hogy az ima leginkább kapcsolatot feltételez azzal, aki felé az irányul. Amikor tehát összekulcsoljuk a kezünket vagy széttárjuk a karjainkat, kapcsolatba lépünk Istennel. Az ő jelenlétének valósága lesz látható az életünkben, ami vigasztaló számunkra, hiszen nem vagyunk többé egymagunk. A félelem is oszlani látszik, a feltétlen szeretet veszi át a helyét. Nem véletlen, hogy Ukrajnában olyan szép lelki ébredés tapasztalható. Keresztények tömegei fordulnak Istenhez, és a legkilátástalanabb helyzetben is őt dicsőítik.

Miközben a hírekből szinte kizárólag a háborús eseményeket halljuk, nem hallunk az Ukrajnában évek óta elkezdődött keresztény ébredésről. Tömegek fordultak Istenhez, és adták át neki az életüket. A mi szeretett és nagynak vélt dicsőítő rendezvényeink létszámban eltörpülnek az ukrajnai testvérekéhez képest. Szent Pál mondata valóságossá válik ilyenkor, miszerint »ahol elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem«.

Az orosz-ukrán konfliktus minden borzalma ellenére az ukrán keresztények továbbra is azt hirdetik, hogy Isten a megmentő. Fegyverropogás, a szirénák és a bombázások közepette is összegyűlnek, hogy Istent dicsérjék. Persze nem újkeletű ez a jámborságuk. Azt feltételeznénk, hogy kizárólag a mostani nehézségek hozták felszínre bennük az istendicséret fontosságát. Ám ez sokkal korábban elkezdődött lelki megújulás.

Ukrajna 1991-es függetlensége óta megtapasztalható, hogy az ország keresztényei összejönnek, hogy magasztalják Istent. Kezdetben számos külföldi dicséretet fordítottak le a saját nyelvükre. A Hillsong 2006-ban megjelent »Mighty to Save« című számát szinte azonnal elkezdték Ukrajnában is énekelni.

Most ugyanezzel a a dallal, lesötétített szobákban a fiatalok összegyűlnek és Istent dicsérik, miközben odakint a csata dúl.”

A nyitóképen ukránok imádkoznak a békéért Krakkóban.
Fotó: DAISUKE TOMITA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2022. március 22. 13:26
https://www.youtube.com/watch?v=ggznvkJCq20
Osztap Bender
2022. március 22. 11:52
A kialakult félelem leghatásosabb ellenszere az imádság. A szóval a katonák ne lőjenek vissza, hanem imádkozzanak a lövészárokban? Próbálj csak ezzel előállni, mikor arat a halál a közeledben! A katona (de a civil is) tudja, hogy a félelem legjobb ellenszere az erős, jól felszerelt, szakszerűen irányított haderő, a megfelelően kiépített állások és a döntő légi fölény. No és persze a harci szellem.
Leakis
2022. március 22. 05:34
A koronavírus kapcsán néhány gondolat Istenről és egy történet egy bölcs öregtől, hogy jobban megértsük Őt. Miért engedi Isten: https://jobbraat.blogspot.com/2020/04/miert-engedi-isten.html
Leakis
2022. március 22. 05:33
Hát akkor imádkozzunk: Teremtő Istenünk! Te, aki megteremtetted a világot, és benne az embert, népeket hívtál életre. Nyelvet adtál nekik, sajátos kultúrát, népdalokat, népviseletet, szokásokat. Mi magyarok vagyunk. Hálásak különleges, ritka nyelvünkért, intelligenciánkért, s az ezer éves megtartatásért a Kárpát-medencében, ahova céllal hoztál minket. Végig háborúztunk, szüntelen küzdelem volt a létünkért külső és belső ellenségekkel. Nincs ez most sem másként. Miközben a szomszédunkban háború indult, ellenzékünk azt nézi, hogyan húzhatna hasznot belőle. Miniszterelnök-jelöltjük már katonákat ígér Ukrajnának, pedig még a Nato sem kérte. Megvádolják Orbán Viktort Putyin barátsággal, pedig csak reálpolitikus, népe sorsa érdekli. Kérünk, Urunk, hozd el a harcok végét mielőbb! "Segíts ki minket a nyomorúságból, mert emberi segítség hiábavaló! Istennel győzelmet nyerünk, és Ő tapodja el ellenségeinket." (60. zsoltár 13-14.vers) https://jobbraat.blogspot.com/2022/02/az-orosz-ukran-konfliktusrol-ima-bekeert.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!