Nigéria dzsihádistái

2021. december 09. 17:17

A hírekben szinte naponta olvashatunk tudósítást a Boko Haram nigériai dzsihádista szervezet emberrablásairól, öngyilkos merényleteiről, fegyveres támadásairól.

2021. december 09. 17:17
Tóth Klaudia
Corvinák

„A Boko Haramhoz köthető csoportok rendkívül aktívak napjainkban is. Legutóbb az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik dolgozóját rabolták el és videóüzenetben követeltek érte váltságdíjat. Továbbá az is jól látható, hogy a kaotikus helyzetet kihasználva újfajta banditaszervezetek is létesülnek. Ezek a Boko Haram mintájára, de nem ideológiai okokból, hanem haszonszerzés céljából hajtanak végre fegyveres támadásokat, emberrablásokat. A nigériai kormányzati erőknek és a nemzetközi közösség kontingenseinek tehát egyre több ellenséggel kell szembenézniük.

Nem véletlen, hogy 2021 januárjában a nigériai hadsereg további repülőgépekkel való felszerelése kapcsán egy magyar cég neve is felmerült. A gerillaharcot folytató Boko Haram-csapatok az elmúlt években nehezen legyőzhető ellenfelekké váltak, hiszen láthatatlanságuk, mobilitásuk és kiszámíthatatlanságuk miatt szinte képtelenség felkészülni következő csapásukra. A terrortámadások létfenyegetésben tartják a régió lakóit, a probléma megoldása pedig annak mélyebb gazdasági, politikai és társadalmi okainak orvoslása nélkül lehetetlennek látszik. A Boko Haram tevékenysége miatt napjainkig mintegy 37 000 ember halt meg és közel 2,5-3 millió fő kényszerült lakhelyének elhagyására. Sokan a környező területeken létesített menekülttáborokban húzták meg magukat, ám voltak olyanok is, akik inkább a környező országokba, vagy akár Európa felé vándoroltak.

A Boko Haram tehát egy helyi nigériai konfliktusból pár év alatt a Csád-medence régiójának legmeghatározóbb biztonsági kihívásává nőtte ki magát s tény, hogy a jövőben milliók életét befolyásolja majd a szervezet további tevékenysége."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerencse
2021. december 09. 18:19
Vajon ki pénzeli ezeket a terroristákat? Az iszlám állam is csak úgy kinőtt a földből lrakban. Egyik napról a másikra lettek tankjaik stb. Afganisztánban is érdekes módon csak úgy ottmaradtak a fegyverek, sőt repülők is, pedig a repülőt nem nehéz átreptetni más országba. Vajon milyen tervek vannak a háttérben?
namégmitnem
2021. december 09. 18:17
És Olaszországba eddig nigériaiak milliói nyomultak be, illegálisan. A nigériai maffia ma már a "történelmi" itáliai bűnszervezetek és az ellenük harcoló rendőri szervek félelmetes ellenfele. A Boko Haram persze otthon maradt...ugye, Ferenc pápa? :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!