Az államfői poszt jóval több, mint az azt betöltő személy

2021. december 23. 20:39

A pápaválasztás után, mielőtt az új egyházfő kilépne a hívek elé, egy szerzetes elfúj előtte egy gyertyát, jelezve, hogy az ember mulandó, az intézmény örök.

2021. december 23. 20:39
null
Brém-Nagy Ferenc
Magyar Hírlap

„A miniszterelnök Novák Katalin jelölését jelentette be, nem a megválasztását. Hogy bizonyosan meg fog történni, mert mögötte van az ehhez szükséges parlamenti többség? Igen. Erről viszont a választók döntöttek 2018-ban. Azt hiszem, itt abba is lehet hagyni a szemlézést, hasonlóan kiegyensúlyozott és empatikus megnyilvánulások jöhetnének Márki-Zay Pétertől vagy a Pride szervezőitől.

Kimondottan abszurddá az teszi a helyzetet, hogy azok, akik több mint tíz éve nem szűnő intenzitással támadják nemcsak a kormányzatot, de a kormányt támogató szavazókat is, és mérsékletre még egy világjárvány sem volt képes rábírni őket, egyszer csak a nemzet csorbulni látszó egységét panaszolják, azt, hogy nem olyan embert jelölt a parlamenti többség, aki azt meg tudná testesíteni. Hasonló ördöglakat ez, mint amilyet 2010-ben az alkotmányozáskor mutatott be az ellenzék: közölte, ha nem az lesz, amit ő akar, akkor nem vesz benne részt, kivonult, majd utána azt mondta, nélküle fogadta el a többség az Alaptörvényt, ami ezért szerintük egypárti lett. Mi tagadás, ügyes.

Az államfői poszt jóval több, mint az azt betöltő személy. Valahol azt olvastam, a pápaválasztás után, mielőtt az új egyházfő kilépne a hívek elé, egy szerzetes elfúj előtte egy gyertyát, jelezve, hogy az ember mulandó, az intézmény örök. Senki nem érkezik a világon kívülről, mindenki hoz magával neveltetést, világnézetet, elfogultságot etc. A kérdés az, hogy ezeken túl képes-e a poszttal együtt járó kötelezettségeknek akár saját magán felülemelkedve eleget tenni. A miénk pedig az, hogy kiről hisszük el, hogy képes rá: Novák Katalinról vagy a mindent összehordó betonrépákról.”

Fotó: Novák Katalin, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hóvirágcsempész
2021. december 25. 13:07
Schiffer Andrást közrtársasági elnöknek !!!!!
III. Öreg Banya
2021. december 24. 12:45
"Az ember mulandó, az intézmény örök." ... Nem. Csak Isten örök, minden más múlandó.
krotak
2021. december 24. 10:55
A világpolitikát picit sem érdekelte, hogy ki De Gaulle felesége, vagy Margaret Thatcher férje. Világszínvonalú oknyomozó riportereink hamarosan kiderítik, hogy Novák Katalin férjének a felesége az Orbán kormány minisztere.
istvanpeter
2021. december 24. 09:42
Csakhogy tanuljunk is valamit. A valódi demokrácia alapképlete a következő. Az oszthatatlan hatalom kizárólagos bitokosa és tulajdonosa a nép, aki az által választott tisztségviselők és képviselők útján gyakorolja a hatalmát. Ennek megfelelően, mivel nem közvetlenül választják, a köztársasági elnök csak a másodlagos, vagy leosztott hatalomgyakorlási lépcsőben helyezkedik el és a hatalomgyakorlási rendszer része.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!