Folytassa, Sólyom!

2021. november 22. 07:51

Sokunk vágyát fogalmazza meg Schmidt Mária.

2021. november 22. 07:51
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Nyílt levelet intézett a napokban Sólyom László egykori államfőhöz, az Alkotmánybíróság exelnökéhez Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. A levél lényege: mondjon véleményt a neves alkotmányjogász az ellenzék által tervezett alkotmányos puccsról. (Arról az elmebeteg ötletről, miszerint Láriferi turmixhordája hatalomra kerülve egyszerű többséggel megsemmisítené a kétharmaddal alkotott alaptörvényt.)

»Önnek döntő szerepe volt abban, hogy Magyarországon nem valósulhatott meg a történelmi igazságtétel, nem vonhattuk felelősségre a minősített hazaárulókat – írja ­Schmidt Mária. – […] Magasabb rendűnek tekintette a totális kommunista diktatúra kiépülését megkoronázó 1949-es alkotmányt, ami valójában a szovjet alkotmány fordítása volt.« (Ismeretes, az 1991-ben elfogadott Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényt Sólyom Alkotmánybírósága megsemmisítette. Stornó.)

Sokunk vágyát fogalmazza meg Schmidt Mária: »Remélem, hogy Ön, Sólyom László, aki oly’ aggályosan őrködött a pártállamból a demokráciába történő átmenet gördülékenysége felett, az […] alaptörvény mellett ugyanolyan szakmai és erkölcsi határozottsággal áll ki, mint amikor a történelmi igazságtételt lehetetlenítette el.«

Persze akad, akit inkább az izgat, miért érdekli Sólyom László véleménye a történész asszonyt. Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője például így összegzi a nyílt levelet: »Schmidt Mária egyszerű gondolkodású ember.«

»Egyszerű gondolkodású ember«, írja az a »bonyolult« Kovács Zoltán, aki oly távol van a valóságtól, mint az Élet és Irodalom az élettől és az irodalomtól.”

Nyitókép: Schmidt Mária Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kampman
2021. november 22. 11:18
Vagy Eurázsiával. Franc tudja már. Meg kell nézni a híreket.
Pelso j.
2021. november 22. 09:23
sokunk? Ugyan hányan sokunk? A a történelmi igazságtétel vonatkozásában meg ugyancsak képmutató, megjátszott hablatyot vetített a fidesz.
nemecsekerno_007
2021. november 22. 08:43
Nagyon jó, hogy az elcsalt rendszerváltás és az elmaradt elszámoltatás témáját felszínen tartjuk. Ezzel talán végre le tudjuk zárni a kommunista múltat.
zakar zoltán béla
2021. november 22. 08:42
a hídi sáfár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!