A Transzparens Újságírásért Alapítványhoz

2021. november 11. 14:21

Fiatal orbánisták által, a francia szélsőjobboldal egyik legendás médiaszemélyiségének együttműködésével elindított médiaprojekt.

2021. november 11. 14:21
Bőtös Botond
Átlátszó

"Amikor a média politizál: Nagy Károly politikai identitásváltozása 2019-2021 között.

 Megnéztük, hogy azok a Nagy Károly által jegyzett gondolatok, amelyek eddig megjelentek a médiában mennyire tekinthetőek bal- vagy jobboldalinak.

Nagy Károly a Momentum egykori képviselője és a párt TizenX nevű ifjúsági szervezetének akkor mindössze 21 éves vezetőjét az Azonnali.hu arról kérdezte 2019 április elsején, hogy miért lépett vissza a 18. kerületben az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára. Idézet következik:

»A visszalépésemmel segítettem azt, hogy egy ellenzéki jelölt nyerjen; ezzel tudtam hozzájárulni Kunhalmi Ágnes sikeréhez. Ez a jellemfejlődésem egyik pontját is jelentette: amikor belevágtam, nem gondoltam volna, hogy vissza fogok lépni. Kellett ehhez az, hogy bejárjuk a kerületet, kopogtassunk az ajtókon, beszélgessünk az emberekkel. És rájöttem, hogy az emberek sokkal inkább azt szeretnék, hogy biztosan változás legyen, és kevésbé érdekli őket az, hogy mondjuk mi vagy más pártok milyen kerületet szeretnének. Nem tudtam volna tükörbe nézni, ha a döntésem miatt a fideszes Kucsák László nyert volna a 18. kerületben, és a Fidesz folytathatta volna az addigi lopást és rombolást.«

Megállapítható, hogy az orbánista propaganda logikája alapján, hogy Nagy Károly az ellenzéki koordináció érdekében tett visszalépésével Kunhalmi Ágnes javára, amivel az ellenzék megszerezte a választókerületet, "baloldali" politikát képviselt.

Az egykori felcsúti focista, majd a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének tagja, később a Momentum képviselője és a párt ifjúsági szervezetének, a TizenX vezetője, egy kis baloldali és liberális kaland után - ó, azok a boldog 2010-es évek! - visszatér a felcsúti gyökerekhez és az orbánista propagandát terjesztő Mandiner tulajdonosának, Tombor Andrásnak, volt miniszterelnökségi főtanácsadónak, az 500 milliárd forintból gazdálkodó Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítójának istállójából kikerült fiatal orbánisták által, a francia szélsőjobboldal egyik legendás médiaszemélyiségének együttműködésével elindított médiaprojekthez, a Transzparens Újságírásért Alapítványhoz.

Nagy Károly, alig két évvel azután, hogy az Azonnalinak adott interjújában még "jellemfejlődése egyik pontjának" tekintette a Kunhalmi javára történt visszalépést, 2021 november 8-án már arról írt, hogy az akkori ellenzéki pártok és politikai szereplők között "a média és az értelmiség nyomása" hatására történtek visszalépések.

»Elmondható, hogy a média és az értelmiség nyomása, amiről Horn is beszélt, teljesen feloldotta azokat az értékalapú ellentéteket, amelyek az ellenzéki politikai szereplőkben korábban benne voltak. Míg Kunhalmi Ágnes 2018. március 15-i a közös baloldali tüntetésen úgy fogalmazott, hogy “nem lehet együttműködni a Jobbikkal”, addig alig másfél évvel később már közösen állított velük jelölteket az MSZP.«

Megállapítható, hogy alig két év alatt Nagy Károly véleményében gyökeres változás történik és amíg az orbánista propaganda logikája alapján "baloldalinak" minősített többpárti koalíció tagjaként 2019-ben még a választópolgárok véleményével indokolta a visszalépése megtörténtét, addig 2021-ben egy francia-magyar szélsőjobboldali, orbánista propagandaprojekt munkatársaként mindezt már külső nyomással magyarázza.

C'est La Vie.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. november 12. 07:19
És?
zakar zoltán béla
2021. november 11. 19:55
krutty karatty
PGuszti
2021. november 11. 19:24
Nagyon örülök, hogy a szerző felhívta figyelmemet erre az érdekes szájtra!
zuriktodor
2021. november 11. 19:17
Aztán befogadtak-e már a nagyvárosi libsik, te nyomorult faluszökevény?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!