Mindeközben Németországban

2021. október 29. 22:27

Az új koalíció közölte: velük se több lockdown, se több iskolabezárás, se több kijárási tilalom nem lesz.

2021. október 29. 22:27
Bukovics Martin
Facebook

„Mindeközben Németországban.

A terveik szerint Merkeltől már december 10-től a kormányrudat átvevő szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció közölte: velük se több lockdown, se több iskolabezárás, se több kijárási tilalom nem lesz, a szövetségi járványügyi veszélyhelyzetet pedig összhangban a leköszönő jobboldali egészségügyi miniszterrel nem akarják meghosszabbítani. Ez azt jelenti, hogy november 24-től nem lesz semmiféle jogi alapja Németországban az emberek jogait legdurvábban korlátozó covidügyi intézkedéseknek. Hogy pontosan mit akar még az új koalíció, itt foglaltuk össze: https://www.gemist.hu/.../itt-az-illiberalis...

November 25-én Freedom Day viszont még nem lesz, inkább egyfajta óvatos exit a járványból: a cél az, hogy március 20-ra kivezessék mind az oltatlanok-oltottak megkülönböztetést használó, védettségi QR-kódon alapuló rendszert, mind a járvány jelképét, a kötelező beltéri maszkhasználatot (Berlinben a tömegközlekedésen egyenesen FFP2-maszk kell, igaz, nem mindenki hord olyat). Az egyes tartományok addig pedig maguk dönthetnek arról, hogy mondjuk a maszkkötelezettséget, a védettség igazolásán alapuló megkülönböztetést újból bevezetik-e vagy épp ellenkezőleg, a nép pedig a következő választáson dönthet arról, kell-e neki ilyen tartományi vezetés vagy sem.

A liberális Marco Buschmann, akit a Tagesspiegel napilap már leendő igazságügyminiszterként emleget, közölte, hiába nőnek a fertőzésszámok, az oltás működik, így »már nem fenyegeti a közegészségügyet rendszerszintű túlterhelés«, így a parlamenti többséget adó három párt nem járul hozzá a szövetségi járványhelyzet megállapításához. (A németek kb. 70 százaléka van beoltva covid ellen.) A legütősebb egyébként az, hogy törölnék a járványvédelmi törvény azon passzusát, amely lehetővé teszi az egyes tartományi parlamenteknek, hogy az adott tartományban járványügyi veszélyhelyzetet hirdessenek – azaz ha ez átmegy, a lockdownellenes és a járványügyi intézkedéseket Bakó Beához hasonlóan alapjogi-alkotmányos alapon kritizáló FDP kezébe kerülne a döntés arról, legyenek-e szigorítások vagy nem, mivel a párt nélkül csak úgy jönne létre parlamenti többség, ha a Zöldek meg a szocdemek a CDU-t vagy az AfD-t állítanák be maguk mellé.

Vagyis aki szeptember 26-án az FDP-re szavazott, most láthatja, milyen az, amikor a német liberális párt dolgozik, és képviseli a választóit: lényegében egy az egyben átvitték az akaratukat a jóval etatistább szocdemeken és zöldeken. Az ellenzékbe szorult kereszténydemokrata CDU mindeközben nem tudja, mit mondjon: a keletnémet Szászország CDU-s miniszterelnöke oltatlanokat sújtó korlátozásokat vezetne be, a szintén általuk vezetett nyugati Saar-vidéken pedig hamarosan megtartják az első olyan focimeccset, amin semmiféle covidkorlátozás nem lesz.

És hogy milyen most Németországban, arról hamarosan olvashattok nálunk. Fizess elő, nehogy lemaradj! www.gemist.hu

Bukovics Martin, Berlin”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuszka
2021. október 30. 12:28
Helyes. Az FDP tényleg megkéri az árát a koalíciónak, ez jó. Arra viszont számíthatnak, hogy a mainstream német sajtó ezután nekiesik a koalíciónak (bármennyire is dédelgették eddig a zöldeket)...
Gyéressy Károly
2021. október 30. 11:58
A kibírhatatlan Bukovics-Bakó páros most megint belekezdett valamibe? A gemist-ben vajon miért szláv s van? És miért nem gemischt?
az ember
2021. október 30. 10:13
Végre valami normális hír. Az FDP egyébként masszívan bevándorlásellenes is, az ő liberalizmusuk 18. századi liberalizmushoz áll közel.
borsika
2021. október 30. 09:58
Ha majd kiderül, hogy a migránsoknak haja szála görbül a rossz átoltottságuk miatt, akkor a németeknek végük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!