Ki mit tesz a gyermekbántalmazás ellen?

2021. szeptember 09. 20:46

Válasz Vadai Ágnes képviselő asszonynak.

2021. szeptember 09. 20:46
null
Puskás Balázs
Puskás Balázs
Szent István Intézet

„Ki mit tesz a gyermekbántalmazás ellen?

Válasz Vadai Ágnes képviselő asszonynak Puskás Balázs gyermekvédelmi szakembertől.

Lehetetlen nem egyetérteni Vadai Ágnessel abban, hogy a kiskorúak egyházi bántalmazásáért egy, az MKPK által közölt bocsánatkérő levél édeskevés. Valóban az.

Valószínűleg ezzel az egyházi vezetők is egyetértenek, ezért a képviselő asszony által említett »vatikáni konferencia« nyomán született pápai motu propio (Vos estis lux mundi – ti vagytok a világ világossága) felszólításainak engedelmeskedve gyorsan akcióba is lendültek, és több fronton indítottak támadást az Egyház testén éktelenkedő fekély ellen.

Minden egyházmegye és minden szerzetesrend elkészítette az egyházi személyek és egyházi alkalmazottak által történt bántalmazások áldozatai által elérhető elektronikus felületeket, amelyeken bejelentéseiket névtelenül is megtehetik.

Úgyszintén minden egyházmegye és szerzetesrend kinevezte gyermekvédelmi felelősét és rendelkezésére bocsátotta a tevékenységét támogató szakembereket (jogászokat, pszichológusokat).

Mindezeken felül pedig megindult egy komoly munka az egyházmegyékben, a szakmai szervezetekben és a szerzetesrendekben, amelyek közül a talán három legjelentősebb kezdeményezést szeretném megismertetni képviselő asszonnyal.

A Budapest-Esztergomi Egyházmegye új gyermekvédelmi felelőse Gájer László atya lett, aki nemcsak az egyházmegyéjén belüli tevékenységével hívta fel a közvélemény figyelmét, hanem azzal is, hogy a többi kezdeményezéssel is szinergiákat épített, együttműködéseket kezdeményezett.

A közös munka legfontosabb elemei 2021. június 16-án a 72 Tanítvány Mozgalom szervezésében tartott szakmai nap keretében a sajtó tisztelt képviselőinek is bemutatásra kerültek.

A magyarországi szerzetesrendek elöljáróinak irányítása alá tartozó Szerzetesi Iroda által irányított munkacsoport 2020-ban 5 évre szóló stratégiát készített a fiatalkorúak egyházi bántalmazásának megelőzésére. Az abban meghatározott akcióelemek megvalósítása 2021 januárjában meg is kezdődött. A program lebonyolítója az Emberi Méltóság Munkacsoport, amelyben gyermekvédelmi szakemberek, jogászok, pszichológusok, pedagógusok, papok és szerzetesek működnek együtt annak érdekében, amit képviselő asszony is szorgalmaz: hogy ilyen bűncselekmények többé ne történhessenek meg.

A Munkacsoport tevékenységével képviselő asszony is megismerkedhet, ha ellátogat a Margitszigetre szeptember 11-én, szombaton, ahol a NEK Családi Napjának keretében felállított Emberi Méltóság sátorban minden kérdésére választ kaphat.

A Katolikus Pedagógiai Intézet pedig – nevének, szakmai feladatának megfelelően – a köznevelési intézményeket vette célba gyermekvédelmi programjával: 2 év alatt 40 katolikus iskolában, iskolánként minimum 2 gyermekvédelemmel foglalkozó pedagógus mentort képeznek, akiknek feladata nem csupán az lesz, hogy ellássák a gyermekek védelmét a saját intézményükben, hanem az is, hogy a közel 400 katolikus intézmény mindegyikében további mentorokat képezzenek ki.

Végezetül pedig azzal együtt, hogy megköszönöm képviselő asszony aggódását az Egyházban elkövetett szexuális bántalmazások iránt, szeretném megkérni arra, hogy a társadalom egyéb szegmenseiben áldozatul esett gyermekekről se feledkezzen el, különösképpen, hogy a nemzetközi kutatások statisztikái szerint a bántalmazások túlnyomó többségét családon belül követik el, azon kívül pedig a legfertőzöttebb szervezeti struktúra nem az Egyházé, hanem a köznevelésé és a sportoktatásé.

A kiskorúak bántalmazása súlyos társadalmi probléma, melynek megoldására jó lenne, ha a pártpolitikától független együttműködés kezdődne. Ennek az együttműködésnek örömmel lennének résztvevői, partnerei az egyházakban dolgozó szakemberek is.

Amennyiben képviselő asszony az áldozatokért szeretne tenni, építő és szakmailag is értékelhető javaslatai az Egyházon belül és azon kívül is minden bizonnyal hasznosak lennének az áldozatok megsegítéséért végzett munkában.

Ennek érdekében javasolnám, hogy elsőként ismertesse a közvéleménnyel a pártjuk képviselői által irányított helyi önkormányzatokban folyó gyermekvédelmi kezdeményezéseket, szakmai innovációkat."

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2021. szeptember 10. 14:20
Nem asszony a vadai hanem egy cuguca, komcsi trampli.
VeJoLa
2021. szeptember 10. 12:35
Elkerekedett szemmel csodálkoztam: Vadai idejekorán tiltakozik a gyerekek más országokban már kötelező iskolai maszkviselése ellen !?! - De nem. Csak hozzá méltó és tőle telhető módon igazolja a NEK fontosságát.
Tóth Mária Éva
2021. szeptember 10. 09:47
Pipőke! Nagyon beindultál, de ott a pont Nálad!
péterx
2021. szeptember 10. 06:59
Nagyon meggyőző írás, de Vadai elvtárshölgyet inkább a közvetlen politikai kavarás-haszonszerzés érdekli, nem a gyerekek valódi védelmének növelése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!