Dobrev Klára nem csak feleség – ez így igaz

2021. szeptember 28. 18:16

Azt se felejtsük el, hogy Dobrev Klára milyen szociológiai környezetben nőtt fel.

2021. szeptember 28. 18:16
null
Kötter Tamás
Kötter Tamás
Facebook

„Dobrev Klára nem csak Apró Antal unokája, Apró Piroska és Petár Dobrev lánya, hanem az Apró-Dobrev klán politikai termékeként létrejött Gyurcsány Ferenc nevű – azóta már levitézlett – politikai kalandor felesége, és az ugyancsak a befolyásuk megőrzése érdekében életre hívott párt, a DK hivatalos miniszterelnök-jelölt jelöltje. 

Dobrev Klára annak a kommunistából tőkéssé vedlett posztkommunista családnak a sarja, amely a rendszerváltáskor nem csak sikeresen átmentette, de meg is szilárdította üzleti, »politika közeli« és kulturális pozícióit. »A család ekkor az átlagemberek számára láthatatlan volt, de a velük ezer szálon összefonódó MSZP-n keresztül jó hozzáférésük volt a közhatalomhoz, ami elengedhetetlen volt üzleti érdekeltségeik fenntartása szempontjából.« (Lánczi Tamás, Egy befolyásos család története)

A jól működő modell gépezetébe: »A család a háttérből irányít, a kirakatban pedig a fiatal vő, Gyurcsány Ferenc járja a modern, európai értelemben vett szociáldemokrata politikus táncát« (Lánczi, uo.) előbb 2006-ban került homok, amikor a politikai kijárójukként funkcionáló Gyurcsány politikusi megítélése a mélyrepülésbe kezdett, melyből azóta sem tud kikeveredni, a közben komoly isiász problémákkal szembe nézni kényszerülő politikus. »Nem maradt más hátra, mint Gyurcsány Ferenc háttérbe vonása, és felesége, Dobrev Klára színre lépése. Ezzel a döntéssel a család egy harminc éve érvényben lévő működésmódot írt felül, magyarán egy vérszerinti családtag került a nyilvánosság elé, a politika frontvonalába.« (Lánczi uo.)

Azt se felejtsük el, hogy Dobrev Klára milyen szociológiai környezetben nőtt fel, hol szerezte tudását a világról, milyen hatások érték még személyisége kialakult – mert mindezeknek aktív közéleti tevékenyégét tekintve (is) politikai jelentősége van. Békés Márton gondolatait segítségül hívva, a kommunista elit gyerekeihez hasonlóan Dobrev Klára is az elődeitől megörökölt tudás, kapcsolatrendszer és viselkedéskultúra képében megképződött kulturális tőkét csorbítatlanul vette át, fektette be, kamatoztatta és váltotta át – helyzettől függően – hol gazdasági, hol politikai tőkére.

Az így előállt helyzetet: Dobrev az utódpárt utódpártjának miniszterelnök-jelölt jelöltje azt gondolom joggal tesszük szóvá.

Azt meg már csak csendben jegyzem meg, hogy senki sem kényszerítette, hogy az egykori KISZ Führer-t válassza élete párjának, még akkor is, ha ez a választás - a múlt ismeretében – mégiscsak kézenfekvő vagy inkább természetes volt Klára asszony részéről.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Királyfi
2021. szeptember 29. 10:14
Bolgár tehén.
BAJA
2021. szeptember 29. 06:37
ő a nemzet aNja akar lenni
Tidal_wave
2021. szeptember 28. 21:48
Ez olyan mint a Valami Amerika 2-ben Bala...
szürkeSzarvas
2021. szeptember 28. 21:00
Nőnek rút. Embernek rettenetes. Isten óvjon tőle mindenkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!