A nyugati konzervatívok nem hülyék

2021. augusztus 16. 16:20

Válasz Tóth Szilárd Jánosnak.

2021. augusztus 16. 16:20
Heltai Péter
Válasz Online

„A minap elolvastam Tóth Szilárd Jánosnak a Válasz Online-on megjelent írását, amelyben arról ír, hogy szerinte miért látogatnak mostanság Magyarországra a nyugati akadémiai vagy média élet bizonyos szereplői. Bár tény, Tóth írásának címében »Öt ok«, és nem az »Összes ok« szerepel, ezért megkísérelném, hogy árnyaljam a képet. Tenném ezt azért is, mert évek óta a Mathias Corvinus Collegium munkatársa vagyok, többek között nemzetközi projektekben is dolgoztam, és rendszeresen volt/van lehetőségem időt is tölteni a hozzánk látogató, vagy huzamosabb ideig nálunk kutató külföldiekkel.

Tóth első pontjában azt állítja, hogy a »nyugatiak« szövetségeseket keresnek bennünk, úgy, vagy annak ellenére, hogy nem is követik közelről a magyar történéseket, alulinformáltságuk pedig szerinte »magától értetődő«. Munkámból adódóan a több tucat hozzánk érkező és hosszabb időt nálunk töltő vendéggel – professzorokkal, egyetemi tanárokkal, írókkal és média szakemberekkel – folytatott beszélgetéseim alapján bizton állíthatom, hogy ennek épp az ellenkezője igaz. Ezt személyes tapasztalat, nem pedig valamiféle zsigeri elfogultság mondatja velem. Akik eleget tesznek például az MCC meghívásának általában nem a semmiből esnek be hozzánk. Már előtte is aktívan követték a magyar politikai, társadalmi élet történéseit, és épp érdeklődésük komolyságát bizonyítja, hogy saját szemükkel akarják megismerni: mi is történik Magyarországon. Arról nem is beszélve, hogy a programjuk állandó része egy találkozó, vagy akár több napos szeminárium, amelyet a diákjainknak adnak. Ha valaki töltött már egyetlen alkalmat is intelligens, tehetséges, nyelveket beszélő egyetemisták társaságában tudja, hogy ott aztán ha valamiből nincs hiány, az a kritikai érzék. Legyen szó éppen Magyarországról vagy arról az országról, vagy szakterületről, ahonnan az adott vendég érkezik.

Az a megközelítés pedig, miszerint valami sanda erkölcstelenség lenne, hogy hasonló gondolkodású emberek szövetségeseket keresnek egymás között, finoman szólva sem a jelenség valós feltárásának vágyát látszik tükrözni. Mi lehet nekünk, a tízmilliós Magyarországon annál jobb, minthogy a konzervatív gondolatot (és a józan észt alapul vevő gondolkodást) egyre agresszívebben felszámolni akaró mainstreammel szemben, kontinenseken átívelve tudunk szövetkezni hasonlóan gondolkodókkal közös célokért?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvass
2021. augusztus 16. 20:29
No igen! Ez az!
balbako_
2021. augusztus 16. 17:05
Miután konzervatív oldalon nyugaton nem történik semmi említésre méltó - folyamatos hátrálás, védekezés, módszeres elhallgattatás - akik érdeklődnek ezen eszmerendszer iránt csak keleten találhatnak újdonságot és fejlődést. A konzervatív eszmerendszer központja és reneszánsza áthelyeződött Budapestre, Varsóba!
Saksafar
2021. augusztus 16. 16:59
Azok közül, akik ide jönnek csak azok rendelkezhetnek helyes infokkal, akiket a konrád-heller-dobrev félék tájékoztattak az országról, mindenki más tök hülye mindenhez.
olvaso9
2021. augusztus 16. 16:36
Az első alkalom, hogy lájkolok egy Válasz Online-ban lehozott cikket. Igaz, ez egy cáfolat ugyanezen lap egy másik írására, ami természetes kellene legyen, hogy megjelenhet, de ez esetben már ez is eredmény egy elkorcsosult laptól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!