Mire kötelez Csíksomlyó öröksége?

2021. május 24. 07:20

Csíksomlyó szabadsága arra tanít, hogy a gyűlölethullám ellenére van ereje, van méltósága, és van jövője közösségünknek.

2021. május 24. 07:20
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A hétvégén tartották a csíksomlyói zarándoklatot. A szentmise az elhúzódó járvány utáni fellélegzés szimbolikus eseményének is tekinthető, amikor újra több tízezer magyart találhatott egymásra a somlyói nyeregben a határokon innen és túlról. 

Az alkalom különlegességét most a határok átjárhatósága adta, hogy a vírus szorongatása végre enyhült, és újra viszontláthatták szeretteiket azok, akiknek erre hónapokig nem nyílt lehetőségük. Csíksomlyó a világot fojtogató veszedelem ellenére és azon is

túlemelkedő ünnep, a magyarság ünnepe.

Olvasata hasonló június 4-hez, ugyanakkor még erősebben jeleníti meg a Kárpát-medencei összetartozás élményét; a nyelv, kultúra és hagyományok évezredes, ám ma is élő kötelekére emlékeztet. Arra, hogy egy nemzet egybetartozásának záloga nem elsősorban egy uniós intézményrendszer, hanem a közös történetünket átfonó emberi találkozások, kapcsolódások szövete.

Különösen fontos ezt felidézni most, amikor nem csupán a környező országok hullámzó kisebbségi jogvédelme (lásd: Ukrajna magyarellenes paranoiája) nehezíti a külhoni magyarság jelenét, hanem az anyaország egyes politikai erői által mesterségesen generált ellenszenv is. Az egybeforrt ellenzék egyes pártjai (a DK, élén Bauer Tamással, illetve a Momentum a román pártok támogatásával) még mindig hatékony ütőkártyának tartják a határon túliak ügyét. Így lehetséges, hogy a gyalázatos 2004-es népszavazási kampány után 17 évvel még mindig téma lehet a kettős állampolgárság és az ahhoz fűződő jogok, hogy

még mindig lehet hergelni a kárpátaljai és a vajdasági magyarok gyógyítására ajándékozott lélegeztetőgépekkel.

 

Ez a megosztó, gyűlöletkeltő igyekezet szerencsére nem befolyásolhatja az utóbbi 10 év támogató intézkedéseit: a határon túli magyarságot oktatásának támogatását, a kultúra- és gazdaságfejlesztési projekteket vagy a magyart magyarral közelebb hozó csereprogramokat. Az összefogás gyümölcse volt a Minority SafePack is, még akkor is, ha annak jogkövetkezményei egyelőre bizonytalanok.

Csíksomlyó szabadsága arra tanít, hogy a gyűlölethullám ellenére van ereje, van méltósága, és van jövője közösségünknek. Nekünk pedig egyéni felelősségünk e jövő beteljesítésében. Ahogy Salamon József, a csángó Gyimesbükk plébánosa, a búcsú idei szónoka megfogalmazta: „Fontos volt nekünk követnünk az ősink fogadalmát, és ebből évről évre újabb kincseket felszínre hozni, megerősödni, és folytatni a történelemben feladatunkat, hivatásunkat.”

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2021. május 24. 18:09
Milán! Csíksomlyó öröksége arra kötelez hogy sokkal jobban nézzétek meg hogy kiket támogattok,kiket tesztek pozicíóba. Mert az elképesztő hogy mennyire nem láttátok hogy milyen balos szarember ángyi, pálinkajocó, mekkelek pityu,öreg jeszi, bp áki, melíros tomesz,stb. Holtbiztos hogy vannak még ilyenek ország szerte a Fideszben magasabb és alacsonyabb szinteken történészként, intézmény igazgatóként, minisztériumi alkalmazottként.Vannak akiket nem is nehéz felismerni,de mivel egyszer már ki lettek nevezve,ezért az őket kinevez,támogató politikus,vezető nem akarja belátni hogy tévedett.Hiszen most már a mi kutyánk kölyke.....Ez tragikusan hibás szemlélet.
olvaso9
2021. május 24. 17:31
Szép írás. (Nem értem, miért kell ebbe is belekötni.)
galancza
2021. május 24. 17:28
Milán! Csíksomlyó öröksége arra kötelez, hogy nyilvános vitákban szembesítsétek a balos-ballikos vezetőket,firkászokat hogy ők sokkal durvább aljasabb hangnemben beszélnek mint a fideszesek.Milán! Hányingerkeltő ahogy hagytátok hogy az ellenzék elhitesse hogy Bayer és a többi fideszes stílusa elképesztően durva,közönséges ,miközben az ellenzékiek lámpavasaznak, betonba temetéssel fenyegetőznek, hídleszakadást, repülégép lezuhanást kívánnak a fideszeseknek.Tartalmat tekintve ezek sokkal durvábbak Bayerék káromkodásánál, de ti hagyjátok. Miért nem szembesítitek a balosokat azzal a 90-es évekbeli k.mityu-fle liberálbolsi dumával, ami jobboldaliaknak szólt, hogy vegyétek tudomásul hogy mi jobban gyűlölünk titeket,mint ti minket. Most is ezt a "szellemiséget" képviseli a baloldal. Milán! Áruld el hogy miért! Hagyjátok hogy nácizanak benneteket miközben zsidó származású ellenzékiek éltetik hitlert, zavarnak el zsidó tévét, támogatnak zsidóellenes dumákat nyomató jelöltet, kereskednek náci ruhákkal, és akarnak zsidókat listázni.Igaz hogy ezek az ellenzékiek nem antiszemiták, de akkor is az antiszemitizmust reklámozzák.Milán! Miért nem beszéltek erről teljesen nyiltan? Sőt, ezeket az alakokat,főleg a ballikosokat valódi náciként kezelitek,mutatjátok be ,miközben a Napnál világosabb, hogy sosem voltak nácik, csak taktikai okokból eljátszották azt fletóék érdekében, aztán oka fogyottá vált a dolog és most már nyiltan össze is álltak.
galancza
2021. május 24. 16:11
Milán! Csíksomlyó öröksége arra kötelez,hogy elmondjátok végre pontosan,részletesen mi történt 2006 őszén. sajnos nagyon hagytátok elsikkadni ezt a témát, és ma már sokan elhiszik fletóék hazugságait az akkor történtekről. Továbbá el kell őszintén mondanotok,miért nem lehetett bíróság el állítani az akkor bűnösöket fletóval az élen.Pl:mert megvédte az eu, meg sajnos voltak bizony hatósági,jogszolgáltatási összefonódások is,stb. Bármennyire kényelmetlen de mindent őszintén el kell mondani ,mert ma rengeteg ember elhiszi fletóéknak hogy a Fidesz miatt voltak zavargások,és azért nem állították bíróság elé fletót és társit,mert nem voltak bűnösök,mert nem lehetett volna semmit rájuk bizonyítani. És bizony beszélni kell közérthetően a ballikról,hogy soha nem voltak jobboldalisk,széljobberek meg végképp nem,sőt.....csak listázó marci hivatalos önéletrajzából egyértelmű hogy fletóék legbelsőbb köréhez tartozik a kezdetek óta, azán ott van sz.csanesz esete, az egri ballikos polgi 2 éve cinikusan be is ismerte hogy sosem gondolták komolyan a szélsőjobboldaliságot,de nyilván az enyhejobboldaliságot sem......és torotucseklacáék is ebbe a vonulatba tartoznak a mai napig.ők sem támogatták a bevéndorlés ellenes népszavazást,2018-ban tucsek is azt mondta hogy fletóval együtt kell tüntetni OV ellen, 2020-ban nem indított jelöltet Szerencsen a balos-ballikos jelölt érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!